Haberler

Infiniti, elektrikli “LE”den vazgeçti




İlk olarak 2012 New York Otomobil Fuarı’nda tanıtılan, Japon lüks otomobil firması Infiniti’nin konsept modeli olan “LE”‘yi hatırlayanlarınız vardır. Nissan LEAF ile aynı alt yapıyı kullanıp çok daha kaliteli ve yüksek donanımla birlikte markanın premium etkisini devam ettirmesi planlanan model,  Infiniti’nin elektrikli otomobiller çağına adım atacağı model olarak tanıtılmıştı. Amerikalı ve Çinli müşterilerin beğenisine göre dizayn edilen “LE”, küçük sınıfta sedan karoserli ve elektrikli bir seçenek olacaktı. 2010 yılında satışına başlanan Nissan LEAF, “LE”nin tanıtılmasından bu yana ikinci nesil batarya teknolojisine geçerken 2015 yılında piyasaya çıkarılması planlanan “LE” modelinin ise üretilmeyeceği bilgisi Infiniti yetkilileri tarafından açıklandı.

Infiniti Amerika’nın Başkan Yardımcısı Michael Bartsch’ın “USA Today”a verdiği röportajda, Infiniti markasının pragmatik olması gerektiğini vurgularken küçük sınıf bir model yapmaktansa tüm dikkatlerini yüksek hacimli motorların kullanıldığı araçlara vermenin daha doğru olacağını belirtti.

Günümüzde petrol varil fiyatının bu kadar düştüğünü göz önüne alırsak, bu azalmanın çevreci otomobillerin satışını da olumsuz etkileyeceğini söyleyebiliriz. Amerika’da 570.475 adet hibrit ve elektrikli araç satışının yapıldığı 2014 yılında satışlar, 2013 yılına göre % 3.7 azalırken elektrikli güç aktarımına sahip otomobillere olan talebin düşen petrol fiyatları ile birlikte daha da azalacağını söylemek yanlış olmaz.

Infiniti’de bu gelişmeleri hesap etmiş olacak ki elektrikli otomobil planlarını durdurma kararı alarak tüm dikkatini Q30 kompakt hatchback, Q50 ve Mercedes CLS’ye rakip olması için tasarlanan Q80 modeli üzerine vermeyi tercih etmiş.

Tüm bu gelişmeler yaşanmayıp “LE” konsepti hayata geçirilmiş olsaydı, 134 BG güç ve 325 Nm’lik tork değerine sahip bir elektrik motoruyla donatılacak olan “LE”, 24kWh’lik bataryasıyla yaklaşık 160 kilometre yol alarak bu segmentteki en başarılı model olan Toyota Prius’a kafa tutacaktı.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu