Köşe Yazıları

Karboğazı




Bugün sabah ülke genelinde yine karlı bir güne uyanıyoruz. Ama normal günlerden farklı olarak bu defa yollara dikkatli bakmanızı isteyeceğim. Birkaç senedir Amerika’da yavaş yavaş trend olan ve her kış daha da güçlenen bir şehir planlaması teorisine bir Türk bakışı getirmek istiyorum. Yol yapım planlaması önden eşeği salıp, yürüdüğü yerlere asfalt dökmek olan bir ülke için oldukça değişik bir tecrübe olacak.

Normalde yol koşullarını güvensiz hale getiren kar yağışını, yolların daha güvenli bir tasarıma sahip olması için karbon kâğıdı olarak kullanacağız. Haberle beraber paylaştığım videoyu ve fotoğrafları inceleyerek konsepti daha iyi anlayıp, dışarı çıktığınızda kendi gördüğünüz örneklerle olumlu ya da olumsuz kendi görüşünüzü bizle paylaşın lütfen:

Akşama doğru bu konuyu daha detaylı olarak tartışalım istiyorum. Görüşürüz.

 

Muhip Tuna Meti

 

 


Muhip Tuna Meti

1988 Adana doğumluyum, Adana Fen Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gemi inşaatı mezunuyum. OTOPARK'la tanışmam 2011'de test videoları ve bizzat arabamın çekildiği Citroen DS4 testiyle gerçekleşti.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. gayet yararlı bir konu kış olunca malum türkiyeninde asfaltı yüzünden akşam haberlerinde normale oranla 2 kat
    daha fazla kaza yaşanmış oluyor

  2. Bizim ülkemizde böyle bir uygulama yapılsa her gün dönüşlerde iç tarafa patlayan arabalar görürüz.

    Kadıköy’de yaşayanlar gözlemlemiştir. Çoğu kaldırım yenilendi, alçaltıldı. Sürücüler kaldırıma çıkmasın diye de kaldırımın başladığı noktalara belirli aralıklarla halk arasında “mantar” diye anılan yükseltiler konuldu.

    Hemen her gün, dönüşlerde fazla içeriden alıp o taşlara çıkıp zıplayan arabalar görüyorum. Bir de videodaki gibi kavşak ağızları daraltılırsa vay hallerine.. Kafadan dalana bile rastlarız.

  3. aslında baya iyi bir düzenleme olur adam çok güzel düşünmüş ama daha bir çalışma olduğunda trafik işaretlerinin ve uyarıların bile doğru düzgün uygulanamadığı bir ülkede daha çok bekleriz gibi

  4. Bu kadar az trafikte evet çok işe yarıyor gibi duruyor ama peki ya yoğun trafikte? Bence darboğaz oluşturur orası ve tıkanmasına yolun akıcılığına engel olur. Düşünsenize her sağ şeritten gelenin sol şeride geçmeye çalıştığını yoğun trafikte ?

    Ya da düşünmeyin ya iki gidiş bir yolda trafik yoğun iken solda park etmiş bir öküzü düşünün bunun yüzünden de oluşan metrelerce kuyruğu ve de tam o park etmiş adamı geçtiğinizde rahatlayan trafiği düşünün? İşte bu olay da tam da onu oluşturur.

  5. Izgara planlı bir şehirde (örneğin kars), yoğun olmayan trafikte (mahalle araları) uygulanabilir. Onun dışında Türkiye’de çoğu şehir için uygulanması çok zor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu