Haberler

Duraklar İspark’a emanet




İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kentteki taksi, minibüs ve dolmuş taşımacılığı ile duraklarının işletme yetkisinin 15 yıllığına İSPARK’a verilmesini onayladı.

Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yönettiği toplantıda, taksi, minibüs ile dolmuş işletmeciliğinin düzenlenmesine ilişkin proje ve rapor görüşüldü.

Toplantıda, İstanbul genelindeki taksi, minibüs ve dolmuş taşımacılığı ile duraklarının işletme yetkisinin 15 yıllığına belediye şirketlerinden İSPARK’a verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.
İstanbul trafiğinde ticari araçların boş gezmesinin ve trafik yoğunluğunun önüne geçilmesini hedefleyen projeyle yakıttan ve zamandan tasarruf edilmesi amaçlanıyor.
İSPARK, işletmecilikten elde edeceği brüt gelirin yüzde 5+KDV payını İstanbul Büyükşehir Belediyesine ödeyecek.

MİNİBÜSLERDE PARA YERİNE İSTANBULKART

İSPARK, proje kapsamında 5 yıldızlı durak ve depolama alanları inşa etti.
Ayrıca, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında kalkış ve son varış noktaları arasında ihtiyaçlara cevap veren ve hijyenik 30 minibüs durağı yapıldı.
Bu arada, minibüslerde para yerine halk otobüslerindeki gibi tamamen İstanbulkart’ın geçtiği bir sistem oluşturuluyor. Bununla ilgili altyapı çalışmaları devam ediyor.
İstanbulkart, bazı hatlarda pilot olarak denendi. Sistem hayata geçtiğinde para alma verme biteceği için olası kazaların önüne geçilmesi ve gereksiz duraklamalar önleneceği için trafik akışının hızlanması hedefleniyor.

TAKSİLER İÇİN ÇAĞRI MERKEZİ

İSPARK, İstanbul genelindeki bütün taksi duraklarına açık 50 durak kurdu.
Ayrıca, ihtiyaç duyulan yerlerde UKOME kararıyla taksi durağı açılacak. Merkezi yerlerde bütün taksicilerin kullanacağı umuma açık taksi duraklarıyla keyfi uygulamaların önüne geçilecek. Taksi için 134 aranacak.

İSPARK’ın çalışmasını sürdürdüğü Çağrı Merkezi ile ilgili İstanbul genelindeki 18 bin taksinin tek merkezden yönetileceği bir sistem kuruluyor. Konuyla ilgili olarak bir yıldır 17 araçla Avrupa ve Anadolu yakalarında hareketli olarak pilot uygulama yapılıyor.
Aralık ayında bütün araçların bu sisteme dönüşü başlıyor. Bir yıl içerisinde bütün araçlar bu sisteme dahil olacak. Araçlarda taksici esnafının ve yolcunun güvenliğini sağlayacak panik butonu, kameralar ve GPS gibi teknolojik sistemler de olacak.

Taksiler de artık müşteri aramayacak. 134 Çağrı Merkezi vasıtasıyla taksiler müşteriyle buluşturulacak. Yolcular, ön koltukların arkasına yerleştirilen ekrandan gideceği yeri ve ne kadar ödeyeceğini görebilecek. 5 dilde hizmet verecek Çağrı Merkezini turist müşterisiyle anlaşamayan taksici esnafı da arayabilecek.

Taksinin içindeki ses mikrofon vasıtasıyla çağrı merkezine aktarılacak ve müşterilere 5 dilde anında destek verilecek.

Kaynak: NTV

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu