Formula 1’de kapalı kokpit devri başlıyor
2014 sezonunun Japonya GP’sinde Jules Bianchi’nin geçirdiği feci kaza ve Fransız pilotun uzun süren yaşam savaşını geçtiğimiz yıl kaybetmesi Formula 1’in güvenlik seviyesini tartışma konusu yapmıştı.
Güvenlik konusunda harekete geçen Formula 1 yönetimi ve FIA, her sezon kısık sesle dillendirilen kapalı kokpit dosyasını yeniden araladı. Jetlerde kullanılan kanopi sistemi ve Mercedes’in geliştirdiği koruyucu bariyer sistemi geçtiğimiz sezonun sonunda gizli teste tabi tutulmuş ve sporun yönetimi tarafından Mercedes’in fikri mantıklı bulunmuştu. Buna göre halo adı verilen koruyucu barlar üzerinde markaların görüşleri alınarak düzenlemeler yapılacak ve F1’de 2017’den itibaren resmen kapalı kokpit dönemine geçilecek.
FIA sürüş güvenliği uzmanı Andy Mellor, Red Bull’un Mercedes’in fikrine esnek cam malzeme ve karbon paneller ekleyerek bir tasarım oluşturduğunu ve bunu yarış konseyine sunduğunu açıkladı. Red Bull’un çalışmasına göre halonun kenarları esnek bir cam malzeme ile kaplanacak ve kokpit üst kısmı dışında tamamen kapalı bir yapıda olacak.
Kokpitin halo ya da kanopi ile kapatılması sürücüyü dışarıdan gelen darbelere karşı bir nebze olsun koruyabilecek, fakat takla ve yangın gibi durumlarda pilotun aracın dışarısından nasıl çıkacağı sporun hayranları tarafından merak ediliyor. Zira günümüzdeki yarış kurallarında pilotun araç dışına çıkması için 10 saniye süresi var ve bu süre aşılırsa medikal ekip yarışa müdahale ederek pilotun yanına gidiyor. Bakalım Formula 1 hayranlarının ısrarla karşı çıktığı kapalı kokpit 2017 yılına yetişecek mi?
Neden karşı çıkılıyor? İnsanların hayatları seyir zevkinden daha mı önemsiz? Yarış durmasın diye adamlar mı ölsün?
\”F1\’in seyir zevki yavaş yavaş bitiyor.\” Senin seyir zevkin için sürücü yaralansın veya ölsün mü? Bu kadar acımasız olma.
Tehlike istemeyen de F1 pilotu olmasın kardeşim o zaman ne acımasızlığı?
Mercedesin halo modelinde yanda camlar yok sadece önden çıkan arkaya uzanan çıta var bir çıta ile kapalı kokpit arasında çok fark ayrıca bu parçanın amacı olası bir arıza ve kaza durumunda etrafa saçılan parçaların pilotların başına gelmesini engellemek/zorlaştırmak (Massa 2009 Macaristan, Justin Wilson 2015 Pocono ve hatta Senna 1994 Imola). Pilotların ölme riskinin azalması nasıl seyir zevkini baltalayabilir anlamadım tabi insanlar ölsün diye izlemiyorsan.
önce ralli sonra nascar şimdi de f1 daha ne kaldı
Bi ayran kaldı.
Kokpit tasarimiyla seyir zevki ne alaka ?
Bence gayet yerinde bir uygulama. Bazı insanları anlamak zor gerçekten. Seyir zevkini azaltmadığı gibi insan hayatından daha değerli birşey de olamaz zaten.
“Seyir zevki” kısmında benim gözümde bir yanlış anlaşılma olduğu için açıklama yapma gereğinde bulundum.
Arkadaşlar tabi ki pilotların hayatı her şeyden önemli. Yarış sırasında olabilecek bir olumsuzluk konusunda değil ölüm, en ufak bir yaralanma durumu görmek istemem. Ama her sporun kendisine göre bir riski olduğunu unutmamak gerekiyor. Ayrton Senna’dan beri 22 yılda aktif güvenlik tedbirleri inanılmaz düzeyde arttırıldı, örneğin yanal darbeler için güvenlik bariyerleri yükseltildi. Ama Bianchi’nin yaşadığı durum milyarda bir başa gelebilecek bir durumdu ve bu kazada pilotun maruz kaldığı G kuvveti kabul ederseniz ki halonun absorbe edebileceği seviyede değildi. Ben kokpit güvenliğinin dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı daha da arttırabileceğini düşünüyorum ama bu halo gibi pilotun kamera görüntülerini kapatacak ve aynı zamanda görüş açısını kesebilecek bir yapıda olmamalı. Seyir zevkinden kastım bu son cümlede belirttiğim düşüncemdi, yoksa pilotlar ölsün ben de seyir zevki yaşayayım diye canice bir düşüncem yok.
Pilotlar bu riski alarak piste çıkıyor ve bir sezonda milyon dolarlar kazanıyor. F1’in bu şekilde güvensiz olduğunu düşünürsek Moto GP gibi iki teker üzerinde yarışılan bir serinin tamamen iptal edilmesi gerekiyor.