FeaturedHaberler

Arka koltuklardaki çocuklar ne kadar güvende?




Otomobil Güvenlik Merkezi, çocukların arka koltuktaki oturma konumlarının tekrar gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti. Yarım asırlık çalışma sonucunda ise şuan en güvenli yerin boş olan ön koltuğun arkası olduğu belirtiliyor.

Merkez, bölgesel yönetimin çocukların arka koltukta oturması gerektiğini belirttiğini fakat arka koltukta hangi konumda oturmaları gerektiğini belirtmediklerini ifade etti. OGM’nin başkanı Clarence Ditlow, halen arka koltuğun çocuklar için en güvenli yer olduğunu belirtti.

Bu tedbirlerin alınmak istenmesinin sebebi ise 45 km/s hızlardaki arkadan çarpmalarda arabanın ön koltuğunun arka kısmının, arka koltuktaki çocuğa çarpabilmesi.

OGM tarafından yürütülen araştırmada 1990-2004 yılları arasındaki 900 olayda arkadan çarpma kazalarında arka koltuktaki çocuk koltuğunda oturan çocukların ön koltuğun arka kısmına çarparak hayatını kaybettiği belirlenmiştir.

1991’den beri Ulusal Karayolları Trafik Güvenlik Birimi, ailelere çocuklarını arka koltuğa oturtmalarını tavsiye etmiştir. Çünkü önde oturan çocukların airbag patlamasından dolayı yüzlerinde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir; fakat çocukları arka koltuğa oturtarak ‘istenmeyen tesadüfle’ başka bir tip tehlikeye atabiliriz.

Otomobil Güvenlik Merkezi arka koltukta oturan çocukların öldüğü veya ciddi bir şekilde yaralandığı 22 davayı açığa çıkarmıştır. Tüm bu kazalarda yaralanma ve ölümler dolu ön koltuğun kırılıp arka koltuktaki çocuğa çarpmasıyla oluşmuştur.

1967’lere kadar gidersek, Otomotiv Mühendisleri Topluluğu raporlarında iyi dizayn edilmemiş koltukların kazalarda yaralanma oluştabilecek parçalara dönüşebildiğini belirtmiştir. 1974 yılında UKTGB ön koltuğun kaza standartlarına uygun olmasına yönelik yeni bir motorlu araç güvenlik standartı önermiştir.

1989 yılında araştırmacılar ön koltukların, koltuk ve yolcunun ağırlığının toplamının 20 katını taşıyabilmesi gerektiğini UKTGB’ye belirtmiştir. Fakat birim, konu hakkında henüz bir şey yapmamıştır. Aynı yıl Kanada ulaşım departmanı koltuk arkalıklarının kırılmasıyla alakalı kazalar hakkında uyarılmıştır.

Ditlow, koltuk arkalığının kırılmasıyla oluşan ölüm ve yaralanmalar ile ilgili birçok çalışma ve ölümcül vakalardan alıntı yaparak şüphelerini bildirmiştir. ‘Amerika yollarında arkadan çarpmalarda arabaların koltukları yeterli sağlamlığa getirilene kadar arka koltuktaki çocuklar, ölümler ve ağır yaralanmalara karşı tehlikede olacaklardır.’ diye belirtmiştir.

 

Metehan Can Cirak

İlk oyuncağım da dahil olmak üzere hayatımın her evresinde otomobiller oldu. Lise zamanımda otomobillere olan ilgimin hobi düzeyinde kalamayacağını anlamamla gelecekteki yaşamımı da otomobiller üzerine kurmak istediğime karar verdim. Şuanda Bilkent Üniversitesi'nde makine mühendisliği eğitimi alıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. güzel faydalı bir konu. sanırım bebek koltuğunu sürücünün değil ön yolcu koltuğunun arkasına monte etmek en doğrusu. ön genelde boş oluyor, anne bebeğin yanında arkada oturuyor çünkü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu