FeaturedHaberler

Bugatti Chiron’un şaşırtıcı 9 özelliği




Havaya olan açlığı

bugatti chiron air vents

8.0 litre hacme ve 4 turboya sahip olan bir motordan ekonomik olmasını beklemek yanlış olur ama Chiron’un hava tüketim değerleri inanılmaz boyutlarda. Bugatti’ye göre Chiron motoruna dakikada “60 bin litre” oksijen yolluyor. Evet 60 bin litre!

Büyük ihtimalle evinizden daha fazla radyatöre sahip

chiron-bugatti

Chiron da Veyron’da olduğu gibi 10 radyatöre sahip ama önemli olan bu radyatörlerin içinden geçen soğutma suyu miktarı.

Birbirinden bağımsız radyatör döngülerine sahip otomobilin ana radyatör sistemi bir tane büyük ve iki tane küçük radyatörden oluşmakta ve sadece bu üç radyatörden her üç saniyede geçen soğutma suyu miktarı 37 litre. 10 radyatör beraber düşünüldüğünde ise dakikada sistemin içinden geçen sıvı miktarı 800 litreyi bulmakta.

 

Birisi katalitik konvertör mü dedi?

Bugatti chiron engine

Katalitik konvertörler için kullanılan futbol sahası ölçü birimiyle konuşmak gerekirse Chiron’un sahip olduğu katalitik konvertör yüzey alanı aşağı yukarı 30 futbol sahası etmekte. 6 adet konvertörün ikisi büyük boyutlu olan Chiron’u normal bir otomobille karşılaştırırsak sadece bu iki ana konvertör 12 adet binek otomobile yetecek kadar yüzey alanına sahip. Egzozun büyük bir kısmının da titanyumdan yapıldığını hatırlatalım.

En uzun ışık şeridi

17_chiron_bugatti-line

Ön koltukların arasında bulunan ve parlaklığı ayarlanabilen “C” şekline sahip ışık şeridi en uzun diyot olma özelliğine sahip. Ayrıca çevresinde yer alan alüminyum parça ise tek parça olarak üretilmiş.

Bir binek otomobile yerleştirilmiş en büyük debriyaj

25_chiron_plus

1600 Nm’lik tork değerini düşündüğünüzde Bugatti tarafından özel üretilmiş bir şanzımana sahip olduğunu duymak sizi çok şaşırtmayacaktır. İşin ilginç tarafı: En büyük debriyaj.

Bir LMP1 yarış arabası kadar sıkı/rijit

Chiron’un şasisi de en az kendisi kadar özel bir parça. Yapımı 4 hafta süren gövde tamamen karbonfiber’den üretilmekte. Veyron’a göre 8 kg kadar hafif olan gövdenin burulma direnci ise 50.000 Nm güce ulaşmış durumda. Eğer burulma dirençleri hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilseniz bu değer Chiron’u LMP1 yarış sınıfıyla eşdeğer hale getirmekte.

Karbon çerçeve içine yerleştirilmiş olan hava yastıkları

19_chiron_steering-wheel-side

8 milyon TL değerindeki otomobilinizle olumsuz bir durum yaşamak istemezsiniz ancak başınıza bir kaza gelmesi durumunda dünyada bir ilk olan karbon bir çerçeveye sahip hava yastıklarını da patlatmış olursunuz.

Geçtiği ve tamamladığı testler

bugatti chiron rear end-three quater shot

Test dönemi ile alakalı olarak verilebilecek teknik veriler arasında 300 saat boyunca rüzgar tünelinde çalışan ekip, 200 set lastik bitirerek 500,000 bin km yol yapmış. Bugatti’nin açıklamalarına göre eski test ekipmanının yetersiz kalmasından dolayı şirket yeni W16 motoru yeteri kadar zorlayabilmek için yeni test araçları geliştirmiş.

Herşey ergonomi için

30_chiron_boot

Bir Bugatti’in pratik bir araba olmasını beklemezsiniz ama Chiron’un ön tarafında yer alan bagajında eşyalarınızı gerçekten taşıyabileceğiniz kadar bir hacim bulunmakta. İşin ilginç tarafı ise Chiron’un kullanışlı bir bagaj alanına sahip olması değil, bu alanı oluşturmak için Bugatti’nin ön tarafta yer alan radyatörün açısını değiştirmek durumunda kalması. Fazladan bagajla beraber gelen bu açı değişikliği aynı zamanda daha iyi bir soğutma kapasitesinin oluşmasını sağlamış.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

11 Yorum

    1. 6 tane olduğu düşünüldüğünde 50-60 beygirle sınırlı kalmaz gibi 🙂

  1. Baştan sona teknoloji harikası. Her defasında daha da ilerisi klasmanda sürekli 1. sırada. Fakat kaçırdığımız bir nokta var . 2.4 M Euro bu miktar videoyu izleyen 105 bin kişiden kaçında vardır . En iyi ihtimal 1 kişi . Peki bu kadar gereksiz masraf neden. Dünyada savaş için harcanan para besin kaynakları için kullanılsa herkes bolluk ve bereket içinde yaşardı .Sadece savaş alanındaki masraf mi bu kadar gereksiz sanıyorsunuz .Gözü doymayan zenginlerin her defasında daha fazlasını isteyen aç güruhun istekleri doğrultusundaki bu koşuşturma neden. 1500B değil 2000 de olsa daha fazlasi istenecek hep . Oysa ki ihtiyacimiz olan tek şey sadelik ve huzur. Bir gün Dünya kaynakları tükendiğinde ne Chiron ne de Aventadorun bize faydasi olacaktır

  2. Bugatti Veyrondan Daha İyi Bir Araba Var: Bugatti Chiron

    Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse La Finale: 431 km/s
    Bugatti Chiron’un tam hızı 470 km ama 450 km ile sınırlandırıldı

  3. Emre bey yanlışınız var Bugatti Chiron saatte 463 km hıza ulaşıyor. Ancak güvenlik sebebiyle araç saatte 420 km hız limiti ile satışa sunuluyor

    1. ulan daha elinizde chiron ile ilgili kanıt yok koenigsegg videolu kanıt sunuyor. Ve bugatti ticari sır olarak saklıyormus sözde hızını. Kulaktan duyma muhabbet ile gelme buraya koçum gözünle gördüğün videolarla gel buraya rivayetle laf salatası yapma. 😀

  4. Aslında Bugatti Veyron SS’in hız rekoru (431 km/s) çoktan kırıldı. Ancak üretim adedinden dolayı Venom GT ya da One:1 gibi araçlar bu rekoru eline alamıyor. Bence saçma bir durum. Chiron bu rekoru geliştirebilir ancak Bugatti’nin en zayıf noktası o gücü piste dökemiyor olması. Pistte hızlı olamıyor, kısaca drag aracı. Bu konuda Bugatti’nin Koenigsegg’in gerisinde olduğunu düşünüyorum.

  5. Hız başarısına laf edecek bir durum yok ancak hiç bir ruhu olmayan markanın teki.

    Ferrari-Lamborghini-Porsche gibi ulaşılmak istenecek bir araba değil Dünya’nın çoğunluğunda.

    Müşterileri yine 200km ile giderken el freni çeken araplar olur en çok.

    Ferrari-Lamborghini-Porsche gibi egzotik, harika ses veren, sportif bir tat duygusu bana göre yok Bugatti’de.

    Fiyatı da cabası.

    Bunun parasına Ferrari-Lamborghini-Porsche koleksiyonu kurarım resmen

  6. Melese 400 km ulaşmak değil,

    400km hız yaptıktan sonra sanayiye değil sakın sakın evine dönebilmek yada aynı araçla markete veya uzun yola çıkabilmek yani işin özü yasal olarak arabayı kullanmak

    Mühendislik olarak değerlendirmek gerek

    Sanki araba alanlarin hepsi pistte süre kasiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu