Haberler

BMW de hidrojen dedi




Neredeyse tüm markaların fark yaratmak, daha doğa dostu otomobiller geliştirmek ve tabi ki de fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan çevre sorunlarını minimum düzeye indirgemek için çeşitli çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz. Hibrit (HEV) yani hem içten yanmalı motor hem de elektrikli motor bulunduran araçlar yakın zaman kadar oldukça revaçtaydı ancak tamamen elektrik ile çalışan ve ”BEV” olarak adlandırılan, Tesla Model S, BMW i3 ve Renault Fluence Z.E. gibi otomobillerin piyasaya sürülmesi ile hibrit araçların da pabucu dama atılmış oldu. Ancak yaygınlaşmamış şarj istasyonları ve fazla uzun olmayan menzil gibi handikapları bulunan tamamen elektrikli araçların yakın zamanda tahtını ”FCEV” adı verilen yakıt hücreli elektrikli otomobillere devretmesi bekleniyor. BMW’nin yakıt hücresi geliştirme bölümünün başında olan Merten Jung’a göre de hidrojen içeren yakıt hücreli araçların potansiyellerinin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Peki nedir bu ‘FCEV’?

FCEV, son yıllarda birçok markanın üzerine yoğunlaştığı bir sistem. Hidrojen yakıt hücreli otomobil türü elektrikli otomobillerden farklı olarak enerjiyi lithium-ion veya bir başka tür pilde değil hidrojen tanklarında hidrojen şeklinde saklıyor. Daha sonra aşırı yanıcı hidrojeni yakıt hücrelerinden geçirerek elektrikli motorun kullanabileceği güç haline getiren bu otomobil türünün en büyük avantajı otomobile benzin veya mazot doldurur gibi hidrojen dolumu yapılabilmesi.

Ömür Deniz Seçilen

İtalyan Otomobillerinin aşığı bir Alfisti. Amatör Fotografçı. Ege Üniversitesi İİBF. Hayallerimi süsleyen makina Alfa Romeo 159 3.2 Q4.,

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Toyota nin bir modeli usa de satista su anda.hidrojen istasyonu az ama bedava.lease yapip ayda 500 dolara biniliyordu galiba ve bir tankla 500km yapiyordu diye hatirliyorum.Toyota bu iste ciddi.hatta gelecek projeleri 2025 gibi icten yanmali motorlara son vermek.en buyuk ueritici Toyota su anda ve onlar boyle bir riski aliyorsa digerleri de bu kervana mutlaka katilacak.

    1. Toyota Mirai. Japoncada gelecek demekmiş hocam. Ben elektriğin geçici olacağını,hatta kullanım alanının dar olacağına inanıyorum. Yakın gelecekte elektrik hayatımızda olacak ama orta ve uzun vadede hidrojen yükselen değer olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu