Haberler

Yeni nesil Mazda MX-5, karbon fiber ile hafifleyecek




4. nesil Mazda MX-5‘in piyasaya sürülmesinin ardından yaklaşık bir yıl gibi kısa süre geçmiş olmasına rağmen, Japon üretici şimdiden modeli yenilemekle ilgili planlar yapmaya başladı bile.

Yayımlanan son raporlara göre 5. nesil Mazda MX-5, 2021 yılından önce karşımızda olmayacak. Yine aynı raporlarda belirtildiğine göre, 4. ve 5. jenerasyon MX-5’ler arasında ilk ve ikinci nesildekine benzer bir bağlantı olacak. Yani modeller temelde çok büyük farklılıklar göstermeyecek. Dikkat çeken nokta ise üstün Japon mühendisliği sayesinde 1000 kilogramın biraz üstündeki ağırlığıyla şov yapan MX-5’in, yaygın karbon fiber kullanımıyla daha da hafifleyeceği iddiaları.

Mazda’nın MX-5 Ürün Yöneticisi Nobuhiro Yamamoto, verdiği bir röportajda şu sözleri kullandı: “Otomobilin boyutu yeterli, ancak gelecekte hafif malzemeler çok önemli olacak ve bu modelde de kullanılacak”. Yamamoto, Autocar‘da yayınlanan demeçte “Karbon fiber şu anda oldukça pahalı.” dedi ve ekledi: “Ama biz karbon fiberin daha bütçe dostu bir versiyonunu geliştiriyoruz ve bununla birlikte MX-5 gelecekte daha da hafif olacak”.

Yamamoto, piyasaya sürüldüğü ilk günden bu yana hafifliğini avantaj olarak kullanan Mazda MX-5’in 5. neslinin hedef ağırlığının ne olduğu sorusunu ise yanıtsız bıraktı. “Bu basit bir konsept. Ağırlık azaltılır, motor ve lastikler küçültülür. Sonuç: hafif bir spor otomobil.” cümleleriyle bazı yeni iddialara da yer açan Yamamoto, sözü geçen küçük motor hakkında detay vermese de, söylentiler 3 silindirli bir üniteye işaret ediyor. Şu anda MX-5’te görev yapan en küçük motor, incelemelerimize de konuk olan, 129 HP gücündeki 1.5 litrelik 4 silindirli ünite.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu