FeaturedHaberler

RS3 Sedan, Paris’te görücüye çıktı




Uzun zamandır heyecanla beklenen Audi RS3 Sedan, Paris Otomobil Fuarı’nda nihayet görücüye çıktı. A3 temelli otomobil modelleri arasındaki en performanslı model olan yeni RS3 Sedan, yollara çıkış tarihiyle hevesimizi kursağımızda bırakacak gibi görünüyor.

RS3 Sedan, Audi’nin ilk olarak TT RS modelinde kullandığı 2.5 litrelik 5 silindirli üniteyle can buluyor. Selefinden 33 beygir fazla güç üreten yeni RS3 Sedan, tam olarak 400 beygir gücünde. 1700 – 5800 devir aralığında 480 Nm gibi yüksek bir tork değerine sahip olan otomobilde kullanılan bu motor, piyasadaki 5 silindirli motorların arasında en yüksek performanslı olanı.

Bu performans, RS3 Sedan’a oldukça etkileyici bir 0-100 değeri sunuyor. RS3 Sedan’ın durağan halden 100 km/sa hıza ulaşması yalnızca 4.1 saniye sürüyor. Otomobilin hız limiti, elektronik olarak 250 km/sa olarak belirlenmiş ancak istenildiği takdirde bu limit Audi tarafından kaldırılabiliyor. Böylece, otomobil tam kapasitesiyle kullanıldığında 280 km/sa gibi bir son hız değerine sahip oluyor.

Her RS otomobilinden bekleyeceğimiz üzere, yeni RS3 Sedan da Audi’nin dört tekerden çekiş teknolojisi olan Quattro sistemiyle geliyor. Quattro sistemine gücü 7 ileri ve çift kavramalı bir otomatik şanzımanla aktaran RS3 Sedan; sürüş seçenekleri yardımıyla sürücülerin direksiyon, şanzıman ve motor davranışlarının yanı sıra çekiş sistemini yönetmesini de mümkün kılıyor. Otomobilde, sürücülerin otomobili kendi tercihlerine göre ayarlamaları için yapılandırılmış Individual sürüş seçeneği hariç, aralarında geçiş yapmaları mümkün olan 3 adet sürüş seçeneği bulunuyor; Comfort, Auto ve Dynamic.

Otomobilin yol tutuşu dört mafsallı arka aks ve standart modele kıyasla 25 mm daha alçak olan süspansiyon ile arttırılırken, frenleme konusunda da önemli çalışmalar yapıldığı göze çarpıyor. Ön tarafta bulunan 370 mm çapa sahip fren diskleri ve 8 pistonlu kaliperler yardımıyla otomobilin fren kabiliyeti önemli ölçüde arttırılmış. Bu frenlerin yanı sıra Audi, kullanıcılara karbon fiber seramik fren opsiyonu da sunuyor.

Yüksek performansa sahip sedan otomobillerin olmazsa olmazı olan aerodinamik görünüm ise Audi’ye oldukça uzun bir çalışmaya mal olmuşa benziyor. Bu görünüm çalışmasının meyvesi olarak ise, yeni tamponlar ve geniş hava kanallarıyla birlikte oval ve büyük egzoz çıkışları da otomobile albeni katan detayların arasında yerini alıyor. Otomobilde iki adet özel RS renk seçeneği bulunuyor; bu renkler ise Nardo Gri ile Catalunya Kırmızı.

Aşağıda otomobilin tanıtım videosunu bulabilirsiniz:

Her güzelin bir kusuru olur; yeni RS3 Sedan’ın kusuru ise satışa sunulmasına neredeyse bir seneye yakın bir zaman bulunması. Audi’nin yaptığı açıklamaya göre yeni RS3, Çin ve ABD’de 2017 yılının yazında satılmaya başlanacak. Otomobilin Avrupa pazarına ne zaman gireceği ile ilgili ise henüz herhangi bir açıklama yok.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Sizce de bu iç tasarım artık sıkıcı olmaya başlamadı mı? (koltukları ayrı bir yere koyalım) Yani ne biliyim zaten bu iç tasarımı çıktığı ilk günden beri sevemedim ama bir şekilde kabullendim. Ancak bu RS3, 400hp ve 480nm torku olan bir arabanın içi bu kadar sıkıcı olmamalı. Dışı ise fazla mütevazi. Tamam ben type r kadar uçuk olsun demiyorum ama bu değerler biraz daha agresif bir tasarımı fazlasıyla hakediyor bence.

    1. Karbon fiber detaylar, kırmızı dikişler, emniyet kemerlerinde kırmızı detaylar gayet güzel ve yeterli. Dışı da olması gerektiği gibi Audi şıklığını sunuyor.

    2. Minimalist tasarım dili kullanıcılara daha pahalı ve premium bir his bırakırken aynı zamanda göz yormayan ve pratik bir tasarım oluyor.Bir yandan sade olurken öte yandan spor bir otomobil olmasını ancak bu tarz bir tasarımla sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum ben.Tabi bu minimalist tasarımlarda artık çok fazla karşımıza çıktığı için aynı ibareleri sağlayan başka tasarımlara yönelmelerini bende isterim.Bununla birlikte bu araç normal bir sedanın spor modeli,4 kapısı hala mevcut olan fonksiyonel bir araç.Daha fazla agresif olursa biraz absürt kaçabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu