FeaturedHaberler

KKTC’nin İlk Yerli Arabası “GÜNSEL” Tanıtıldı




Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve AR-GE ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği bölümü tarafından yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde üretilecek olan ve merakla beklenen ilk yerli otomobilin marka, model ve teknik özellikleri basına tanıtıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre yoğun bir katılımla Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi fuaye alanında gerçekleştirilen basın toplantısına; İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, milletvekilleri, bürokratlar, üst düzey yetkililer, Yakın Doğu Üniversitesi kurucu Rektörü Suat Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Dekanlar, akademisyenler, kurum ve kuruluş yöneticileri, Günsel ailesi ile yerli ve yabancı basın mensupları yer aldı.

Açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun birer konuşma yaptı.

Doç. Dr. Günsel: “Gerçeğe dönüşen hayal ile kısa sürede seri üretime geçmek istiyoruz”

Etkinlikte ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, bugün buraya gelen misafirlerin gerçeğe dönüşecek bir hayale şahit olacağını dile getirirken, bu anın bilim insanının yıllar sonra emeğinin sonunda ürününün prototipini gördüğü an olarak değerlendirdi.

8 yıllık bir çalışma sonucu 50 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğünü belirterek, 9 rakamının Günsel ailesi için şanslı ve özel olduğunu dile getirerek 35 yıl önce doğduğu gün olan 9 Ekim’in ilk yerli arabanın da doğduğu gün olduğunu söyledi.

Hayal ile Başlayan Yolculuk…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde otomobil üretme yolculuğunun Suat Günselin hayali ile başladığını, Suat Hoca’nın çamurdan arabalar yaptığını ve üreteceği kırmızı üstü açık araba ile çiftlerin seyahat ederken saçlarının uçuşacağını hayal ettiğini anlatan Doç Dr. Günsel, 50 yıl önce kurulan hayalin Yakın Doğu Üniversitesi’nin yetiştirdiği zengin insan kaynağı ile bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü vurguladı.

Otomobil Üretmenin Önemi

Konuşmasında otomobil üretmenin önemin de değinen Doç. Dr. İrfan S. Günsel, otomotiv sanayisine sahip ülkelerin global anlamda bir güce sahip olduğunu ifade ederek “Hepimiz otomobil üretmenin ülkeler için ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Dünya çapında bilinen bir marka yaratmak ülkemize prestij, ayrıcalık ve güç kazandıracaktır. Biz Yakın Doğu ailesi olarak yatırım ve çalışmalarımızı her zaman ülkemizin prestij ve ayrıcalık kazanması için yaptık. Her zaman ülkemizin daha ileriye gitmesi için yaptık. Hedefimiz kısa süre içerisinde araba fabrikamızı kurarak seri üretime geçmek. Amacımız ülkemizin sadece otomobil teknolojilerini kullanan değil üreten, geliştiren ve ihraç eden ülkeler arasında yer almasını sağlamaktır” dedi.

Doç. Dr. Günsel; “Kalkan Formu Anneyi, Bir Arada Tutmayı Ve Koruyuculuğu Simgeliyor”…

Doç. Dr. Günsel, araba için tasarlanan logonun anlamı ve önemi hakkında bilgiler vererek, “Otomobilin ismi olan “GÜNSEL” soyadını görselleştiren logomuzun formunu “kalkan” figürü, bu form üzerine yerleştirilmiş “g” harfi (aynı zamanda 9 rakamı) ve 3 adet elektrik devresi figürleri oluşturmaktadır. Kalkan figürü, aileyi ve onu koruyup kollayan, bir arada tutan anneyi, “g” harfi aileye soyadını veren babayı, algılanan “9” rakamı ailenin uğurlu sayısını ve elektrik devreleri ise ailenin 3 kardeşini simgelemektedir” dedi.

Zarif, Verimli ve Yenilikçi…

Günsel’in videosunun gösterilmesinin ardından, aracın teknik özelliklerini anlatan Doç. Dr. İrfan Günsel “Dünyaya ihraç edilecek olan arabamız “GÜNSEL” adını taşıyacak… Günseli tasarlarken Adamızın simgelerinden biri olan Muflondan esinlendik. Muflon gibi zarif ve güçlü hatlara sahip modern ve özgür bir şekilde tasarlandı Günsel. Günsel için Zarif, verimli ve yenilikçi sloganlarını kullanıyoruz. Günsel otomotiv sektöründe geleceğin teknolojisi olan elektrik enerjisini kullanıyor. Nasıl ki taş devrinden cilalı taş devrine geçmemizin sebebi taşların bitmesi değil, o dönemki gelişimlerse, bugün de petrol bittiği için değil bugünkü teknolojik gelişmeler ve ekolojik denge gözetildiği için elektrikle çalışan bir araba üretmeye karar verdik” dedi.

Teknik Özellikler

Günsel’in teknik özelliklerini de ayrıntılı bir şekilde anlatan Doç. Dr. Günsel, “Dolu bir batarya şarj ile Günsel 350 km yol yapmaktadır. Bu yolculuğun maliyeti bugünkü elektrik birim fiyatları dikkate alındığında ise 17,4 Türk lirası olacak. Bir başka hesapla 100km’yi 4.90 TL ile kat edebilecek. Sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla %80 üzerinde tasarruf sağlamıştır. Günsel 75kw elektrik motora sahip yaklaşık olarak 102 beygir gücüne denk geliyor, 100 km hıza 8 saniyede çıkıyor ve Jeneratif fren sistemine sahip. Aleminyum şase ve kompozit gövdeye sahip. Elektrikli motora sahip olduğu için bakım ve kullanımı oldukça kolay. Şebeke elektriğinde 7, standart şarj ünitelerinde 2, kurulacak olan Günsel şarj istasyonlarıyla 30 dakikada şarj edilebilecek. Sessiz yeni nesil zarif, yenilikçi ve verimli bir otomobil. Günsel yoluna devam ederken biz de Yakın Doğu ailesi olarak durmayacağız. Ülkemizin toprağından, köklerimizden gelen güç ve ilhamla yeni ufuklara doğru yol almaya ve bir yandan tarihimizi hep birlikte yazarken diğer yandan geleceğimizi inşa etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kemal Dürüst: “Otomobil Üreten İlk Ada Ülkesi Olacağımızdan Ötürü Gurur Duyuyorum”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kemal Dürüst etkinlikte yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti için siyasal, ekonomik, kültürel, bilimsel ve her açıdan böylesi bir önem arz eden ve ilki teşkil edecek olan bir organizasyonda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Bakan Dürüst, 1989 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üniversite yaşamına başladığını belirterek, üniversitelerin ürün vermeye başladığını ve ilericilikle eğitimi aşan, bilimin güncel yaşama yansımaya başladığı günlere tanıklık etmeye başladıklarını ifade ederek, yenilikçilik anlamında Yakın Doğu Üniversitesi’nin ve Günsel ailesinin öncü olduğunu vurguladı.

Sağlıkta Dünya ile yarışabilecek bir hastaneye sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde oluşturacağı otomotiv sektörü ile bir ada ülkesinde ilk kez otomobil üretileceğini ve bundan dolayı da gurur duyduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kemal Dürüst sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu teknoloji şaheserinin ülkemizde sadece ekonomik kalkınma değil siyasal anlamda da ciddi katkı koyacağına eminim. Artık dünya ile yarışabiliyoruz. Yakın Doğu Üniversitesi’nin ortaya koyduğu bu ürünün nerelere kadar yansıyabileceğini göreceğiz. Ülke ekonomisini etkileyecek, işsizlik sorununu çözebilecek bu şaheser ile gurur duyuyoruz, hayırlara vesile olsun” dedi.

Özdemir Berova; “Günsel Ailesinin Kendi Fonları Ve Kendi Yarattıkları İnsan Kaynakları İle Urettıgı Yerli Arabadan Dolayı Çok Mutluyuz.”

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ise önemli bir etkinlik için toplanmış olunduğunu ifade ederek, “Zamanımızda üniversitelerimizin 3 önemli rolünden söz edilir. Bunlardan bir tanesi eğitim ve öğretimidir ki adamızda 14 üniversite ile 85 bin öğrenciye eğitim verilmektedir. Üniversitelerimizin 2. görevleri ise araştırma ve geliştirme yapmaktır. Bu bağlamda baktığımız zaman Günsel ailesinin ve Yakın Doğu ailesinin yetiştirdiği insan kaynaklarının araştırma ve geliştirme tasarladıkları bu güzel çalışmayı bize gösterme onuruna erişmişlerdir” dedi.

Bakan Berova, “Üniversitelerimizin diğer rolü ise topluma verecekleri hizmettir. Bugün burada Yakın Doğu Üniversitemiz bu rolün de hakkını verdiğini gururla görmekteyiz. Şunu ifade etmek isterim ki ülkemizde araştırma ve geliştirme açısından fonların önemi büyüktür. Ülkemiz şu anda bu fonlardan pay alarak araştırma geliştirme yapmaktadır. Bizim Milli Eğitim Bakanlığı olarak Anavatanımız Türkiye ile yaptığımız temaslarda Türkiye’nin öncü kuruluşlarından TÜBİTAK ve diğer araştırma geliştirme fonlarının ülkemiz üniversitelerinin de yararlanma açısından çok büyük ilerleme kaydettik ve inşallah çok yakın bir zamanda araştırma ve geliştirme açısından iyi bir kaynak yaratacağız. Bugün burada tekrardan ben Günsel ailesine kendi fonları ile kendi yarattıkları insan kaynakları ile bugüne kadar yaptıklarından çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim ve Günsel’in hayırlara vesile olmasını dilerim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sunat Atun; “Günsel Otomobili Uluslararası Alanda Tanıtacağız”…

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise, Bakanlığımızı oldukça yakından ilgilendiren hem ekonomi hem de ulaşım alanıyla birebir bağı olan bir gelişmenin açılışını hep beraber yapacak olmalarından dolayı gurur duyduğunu söyledi. Bakan Sunat Atun, “Öncelikle şu nokta çok önemli. Dünya artık küresel bir çerçeve içerisinde geçmiş yıllarda ülkeler ve devletler önemliydi. Artık kurumlar önemli hale geldi. Bu küresel dünyada devletlerin milletlerin çalışmaları, stratejileri ve geliştirmekte oldukları ekonomik koşulları devletlerin de ötesine geçmiş oluyor. Bugün ilk Türk dünyasında Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tarif ettiği ilk Türk otomobili bugün burada araba teknolojisi içerisinde yapılan ilk aracı Günsel otomobili diyebiliyorum” dedi.

Atun, aracı ortaya çıkaran Günsel ailesini, bilim adamlarını ve çalışanlarını tebrik ederken, Türkiye’deki ziyaretlerinde de mevkidaşlarına anlatarak, Günsel aracını tanıtarak KKTC’ninde küresel dünyada yerini adım adım alma yolunda ilerlediğini belirteceğini kaydetti.

Bakan Atun, “Bu teknoloji mucizesi eser umarım bizim halkımızın cebinden kar ederek tasarruf etmemizi sağlayacak. Yakın Doğu Üniversitesi sadece eğitim veren değil eğitimi tesis eden bilimi üreten oldu. Bu bağlamda sizi tebrik ediyorum. Bu Günsel otomobilini artık teknoloji fuarlarından birlikte götürmek istiyoruz. Günsel otomobilin bilimsel alanda da teknolojik açıdan da yaşamımıza girmesini istiyoruz. Yolu açık olsun hepimize hayırlı olsun.” diyerek sözlerini son verdi.

Konuşmaların ardından YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, GÜNSEL’in üretimindeki yaratıcı ekibi tanıtırken, Koordinatör Ahmet Çağman, Üretim ve Tasarım Sorumlusu Serdar Alıcı, Elektronik ve Yazılım Mühendisi sorumlusu Aydın Alcı, Üretim ve Tasarımcı Solistimiz Ertunç Ürgün, Ar-ge Sorumlusu Halil Yakar, İleitşim Sorumlusu Yalçın Akkün, İç Operasyonlar sorumlusu Kuma Güven, Dış Operasyonlar Sorumlumuz Serter Tahta, Mekanik Uzmanı Hasan Altıntaş, Baş danışman Doç. Dr. Ertan Atmaca, Sanat Yönetmeni ve Grafik Tasarımcı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Ergün’e teşekkürlerini sundu.

Basın Toplantısı, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günselin, GÜNSEL Otomobilinin örtüsünü açması ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Ya şu 3.sayfa haberlerinde yer alan "traktörden spor araba yaptı" tarzı şeylerden farkı olmayan şey nasıl böyle haber olabiliyor ve böyle lansman falan yapıyorlar aklım almıyor. Adamlar üniversite kaynaklarıyla bişeyler yapmışlar, alet sadece olsa olsa konsept olur prototip olur, "yerli araba ürettik" diye ortaya dökülmüşler, gösteriler, şovlar bilmemne… E ulan hani nerede üreteceksiniz, kaç tane üreteceksiniz, hiçbişey belli değil, arabanın içi, camları falan filan bile yok… Kartondan ben de yapayım yarın koyayım ya? Saçmalıktan başka bişey değil.

  2. Ön tampon kaput hizasından bir miktar ilerdedir.Olası bir yayaya çarpma durumunda aracın altında kalmasın ve ölüm riski azalsın diye.Bu mübarekler tır tasarımı gibi dümdüz bir ön kısım tasarlamışlar ki birine çarparsa kısa yoldan ölsün diye.Aerodinami sıfır.

  3. İnsanlar cvlerine yeni maddeler eklemek için yaptıkları bir şov. Kendini pazarlama şovu. Bu gene Robot olan bmw den daha kullanışlı. Sadece lego oynayıp yaptıkları bir otomobil. Bu tür sıfırdan yaratmalar yerine, yerli bir otombili elektrikliye cevirseler daha az zahmetli olurdu.

  4. Ben de her nekadar cok begenmemis olsam da yapilan yorumlara katilmiyorum ve cok yanlis buluyorum. Ne yazik ki elestirmekten baska birsey bilmiyoruz. Bizim bu zamana kadar arac uretememis olmamizin da en buyuk sebebi bu. Destekleyici olup kendimizi kalkindirmamiz yerine, burada ki herkes sanki uzmanmis gibi, hersey cok kolaymis gibi konusuyor. Bakin bundan cok degil 8-10 sene oncesine kadar kia ile hyundai' in yuzune bakmiyordunuz, yok efendim cakmaci marka kia bmw den kopyalamis yok efendim hyundai cop araba anca taksici arabasi olur falan fesmekan. Bilmem anlatabildim mi..

  5. Bizimkiler Devrim hariç, yıl 2017 olmasına rağmen bunu da yapamıyorlar.

    Devrim zamanı da filmde gördüklerimiz birebir doğruysa destek yerine köstek oluyoruz maalesef.

    Yorumlara bende katılmıyorum. Böyle böyle başlar bu işler.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu