FeaturedHaberler

WRC’de sezon öncesi son durum




Dünya Ralli Şampiyonası’nda 19 Ocak 2017 tarihinde Monte Carlo Rallisi’yle başlayacak yeni sezon öncesi taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor. Bakalım son gelişmeler nasıl?

İki hafta önce Hyundai’nin 3 pilot çiftinden oluşan ekibiyle birlikte tanıttığı yeni ralli otomobiliyle beraber yeni otomobil tanıtma furyası açılmıştı. Bunun haricinde yeni sezonun yeni katılımcısı Toyota’nın Yaris’iyle ilgili zaten daha önceden az çok bilgi edinmiştik. Citroen kanadında ise DS3 WRC’ye veda sezonunda yeni C3 WRC Paris Otomobil Fuarı’nda kendini göstermişti. Bunların ötesinde Ford’un yeni Fiesta’yı iki hafta önce Almanya’da tanıtmasıyla birlikte M-Sport’un yeni rallicisini heyecanla bekler olmuştuk. Sezon arasının bu yeni otomobil heyecanının yanında Volkswagen’in boşa çıkan üç pilotunun nerelere dağılacağı belki de gündemin en önemli başlığını oluşturuyordu. Aslında bu soruların çoğu şimdiden cevap bulmuş görünüyor.

M-Sport ve Yeni Fiesta WRC

Son dört sezonun şampiyonu ve tartışmasız bütün pilotlar içinde en ağır basanı Sebastien Ogier bildiğiniz üzere yeni takımını aramaktaydı. Bu konuda doğal olarak bütün kozları elinde bulunduran Fransız’ın milli bağları ve geçmişi nedeniyle Citroen’e gitmesi çok olası görünüyordu. Ogier ise bütün otomobilleri deneyip kararını verecekti. Toyota, Citroen ve M-Sport’u tek tek test eden şampiyon kararını M-Sport’tan yana kullandı. Bu kararla birlikte Hyundai’den Hayden Paddon gibi birçoklarınca artık M-Sport’un da güçlü bir pilota kavuştuğu için şampiyonada rekabetin artacağı dile getirildi.

Sebastien Ogier dışında M-Sport’un gücüne güç katan bir diğer pilot ise geçen sezon DMACK World Rally Team’de iyi bir sezon geçiren Estonyalı Ott Tanak oldu. Şüphesiz bu ikili M-Sport’a büyük başarılar getirmeye kabil.

Toyota Gazoo Racing

Tommi Makinen öncülüğünde yeni sezona iddialı gelen Japon ekibi, Juho Hanninen’le birlikte rallideki Fin gücünü kullanacağının sinyallerini vermişti. Bu şartlar altında Jari-Matti Latvala’nın Toyota’dan daha iyi bir takım bulamayacağı yorumları birçoklarınca yapılıyordu. Ancak bu karar için Sebastien Ogier’in kararı beklendi. Çünkü Ogier, Latvala’yla aynı takımda bulunamazdı. Neyse ki Ogier Yaris WRC’ye pek ısınamadı ve Latvala’nın Toyota’ya geçişi bugün Helsinki‘de yapılan lansmanla beraber resmiyet kazanmış oldu. Sizi bilmem ama bence bu hikaye Ogier’i son derece gıcık göstermek için yeter de artar. Zaten fazla başarılı olduğundan olsa gerek seveni kadar sevmeyeni de bulunan Seb’in ağzının payını Latvala yeni takımıyla verir mi? Burada tarafsızlığımı korumayacağım; umarım verir. Neyse…

Toyota ile ilgili olarak son düşülen not ise takımın yeni sezon ekibini üç pilot çiftinden kurmayı düşündüğü. Juho Hanninen ve Jari-Matti Latvala gibi iki ağır top denilebilecek ismin yanına ise galiba akla gelebilecek en iyi isim 2016 WRC 2 şampiyonu Fin Esapekka Lappi olurdu. Evet, Toyota adımlarını doğru atmaya devam ediyor ve geleceğe hazırlamak adına Skoda’dan bu genç yeteneği söküp almaya yakın.

Citroen ve Andreas Mikkelsen

Citroen’in yeni ralli otomobili C3 WRC zaten daha önceden tanıtılmıştı. Olası Sebastien Ogier transferinin rafa kalkmasının ardından takımın pilot çiftlerinde bu sene bir değişim ön görülmüyor.

Son olarak muhtemelen Citroen gibi kartlarını pek doğru oynayamayan Norveçli Andreas Mikkelsen halen kendine takım bulabilmiş değil. Ogier’in şampiyon olarak Hyundai hariç her yere gidebileceği, Latvala’nın ise Fin kartını kullanıp kendini Toyota’ya attığı bir ortamda başarılı bir sezon geçirmiş olmasına rağmen Norveçli kendini satamadı anlaşılan. Bu durumda bu saatten sonra bir takıma gidişinin zor olduğu yorumları yapılan Mikkelsen’in yeni bir sponsorla birlikte özel bir takımla yarışabileceği konuşuluyor.

Dünya Ralli Şampiyonası sezon arasında son durum böyle. FIA’nın Türkleri kandırmasından dolayı hepimiz kızgınız ama yapacak bir şeyimiz maalesef yok ve Dünya Ralli Şampiyonası daha da heyecanlı hale geliyor. Takipte kalalım.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu