Haberler

OSD raporu: Otomotivi ihracat ayakta tutuyor




Sene sonunda herkese sürpriz olan ÖTV artışları ve TL’nin aşırı değer kaybı otomobil satışlarında tam bir kaos yaşanmasına neden oldu. Üreticilerin arka arkaya yaptığı kampanyalarla ellerde bulunan stoklar uygun fiyata eritilirken toplam satış rakamları da büyük ihtimalle daha önce tahmin edilenden düşük olmayacak.

İşlerim şimdiye kadar çok kötü gitmediğini belirten belgelerden birisi de OSD (Otomotiv Sanayii Derneği)’den geldi. 2016 yılının Ocak-Kasım ayları arasını kapsayan ilk 11 aylık döneminde otomotiv üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %8’lik artışla yaklaşık 1.330.000 seviyesine ulaştı. Otomobiller için durum daha da iyi. Birbiri ardına tanıtılan yeni yerli araçlar sayesinde üretimde yaşanan artış %18 ile yaklaşık 844.000 dolaylarında. Bu arada toplam satışlarda 2015’in aynı dönemine oranla %2 ve %6’lık artışlar bulunuyor.

Hyundai-Assan-Izmit-Fabrikasi

2016 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı Dolar ve Euro bazında %11 arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 21,9 Milyar Dolar olarak gerçekleşirken otomobil ihracatı %16 artarak 7,3 Milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bunlar genel olarak iyi haberler olsalar da madalyonun bir de diğer yüzü var. Son verilere göre bahsi geçen dönemde iç pazarda satılan otomobillerin %76’sı ithal. Durumun bu şekilde olması ÖTV’nin sürekli yükseltilerek dış ticaret açığının kapatılmaya çalışması gibi sonuçlar doğrusa da biraz önce bahsettiğim rakamları hatırlayarak aldığımızdan çok otomobil sattığımızı ve bu nedenle de yüksek vergilerin aslında pazara faydadan çok zarar sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle de düşük vergilerle katlanabilecek olan satışların diğer üreticileri de Türkiye’ye çekme potansiyeli düşünüldüğünde içerisinde bulunduğumuz hal daha da iyi anlaşılabiliyor.

İsterseniz biraz da ticari araçlardan da bahsedelim. Son 11 ayda ithal ticari araç satışları artışta, yerlilerse düşüşte olsa da toplam satışın %52’sini yerli araçlar oluşturuyor ki bu bile vergileri göreceli olarak düşük tutmanın faydalarını gösterir nitelikte.

Son olarak otomotivin ihracattaki yerine değinen OSD bu sektörün, 11 aylık dönemde toplam ihracatın %16.7’sini oluşturduğunu belirtti ki bu da açık ara liderlik anlamına geliyor.

Kaynak

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu