FeaturedHaberler

Dieselgate, şimdi de Audi’de yeniden yakalandı!




Yaklaşık 2,5 yıl önce ortaya çıkan Dieselgate skandalı, Volkswagen ve alt markalarına ait 1.2 milyondan fazla aracı etkilemişti. Aradan çok uzun bir süre geçmesine rağmen skandalın etkileri halen devam ediyor.

Audi modellerinde bulunan yazılım Dieselgate’i hortlattı!

Alman yetkililer, yapılan inceleme sonucunda Euro 6 uyumlu motorlarda emisyon kontrolüne ilişkin yazılım tespit edildiğini duyurdu. Bulunan sistemin çalışma mantığı ise Dieselgate ile büyük benzerlik gösteriyor. Test esnasında emisyonu kontrol altına alan yazılım, aracın gerçek kullanıma geçtiğini algılayınca emisyon azaltma modundan çıkıyor.

Özel yazılıma sahip motor kontrol sisteminin pek çok Audi modelinde kullanılan VAG üretimi 3.0 litrelik TDI motorlarda kullanıldığı söyleniyor. Bu da A4, A5, A6, A7, A8, Q5 ve Q7 modellerinin etkilendiği anlamına geliyor. Henüz net bir duyuru yapılmasa da söz konusu araçların sayısının 127.000 olduğu ve bunların 77.600‘ünün Almanya’da satıldığı bildiriliyor.

Audi, geçtiğimiz ay Dieselgate soruşturması için oluşturduğu komisyonun çalışmalarını tamamladığını duyurmuştu. Yaşanan olaylardan sonra aynı konunun yeni motorlarda ortaya çıkması, Alman üreticinin konu ile ilgili uzun bir süre daha çalışması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Araçlarına yazılım atılıp da memnun olan bir kişi dahi görmedim, ben de dahil olmak üzere.Yetkili serviste benim aracıma bilgim olmadan yazılım atıldı.Yazılımdan sonra araç 2 litre 140 beygir olmasına rağmen bariz derecede çekiş problemi yaşıyor, kış gününde motor fan açıyor, gaz tepkisi hantallaştı, gaza ani basmalarda hangi vites ve devirde olursa olsun 1,5-2sn kadar bir gecikme ile tepki veriyor, motoru stop ederken sarsıntılı şekilde motor duruyor.Yetkili servise sorunu iletiyorum partikül filtresindendir diyor 5 senedir hiç sorun yapmayan araba bir yazılım atılmasından sonra nedense her sorunda partikül filtresinden sorun yapıyor.Gerçekten bizleri iyi derecede kandırıyorlar.Yazılım çözmüş olsaydı Amerika'da müşteri mağduriyeti olduğu için ya araçlar alındı ya da mağduriyet için para ödemesi yapıldı.Bizde de ellerinden gelse daha kullanıcıları suçlu çıkaracaklar.

    1. dediğiniz yazılımı (23s1) bizzat ben yapıyorum, motorun ne gidişinde nede çekişinde herhangi bir kayıp söz konusu değil, zaten yazılım sonrası olası bir arıza durumunda garanti kapsamından parça değişimi yapılıyor 🙂

      1. 5 senedir en ufak bir farklılık yaratmayan araba yazılımdan sonra servisten çıkmamaya başladı.Enjektörlerde sorun var denilip değiştirildi ama sorunlar yine devam ediyor.Ama yok kesinlikle sizler haklısınız.

  2. Yaşadığınız sorunlar, yasal normlar içerisinde kaldığı takdirde firmanın dizel motor tasarımında başarısız olduğunu gösteriyor. Yazılım ancak emisyonu çözmek için mevcut tasarım üzerine yapılan bir yama. Dediğiniz gibi firmanın müşterilerini bu şekilde mağdur bırakmaması gerekir ama işte… 🙂

  3. Bi de ülkedeki vergi sistemini beğenmezler, 3.0 satılmasın diye yapılmış işte Yaauuuvvvv

  4. Bunca sahtekarlığa rağmen hala şu gruba deli gibi fanlık yapılmasını anlamıyorum. Benim de dizel vw kullanan arkadaşlarım serviste güncelleme yaptıktan sonra arabanın bariz kötüleştiğini söylüyor.
    Adamlar önce arabayı 110-120 hp diye satsın, sonra emisyon mevzusu patlayınca yazılımla 90 yapsın emisyon düşsün. TDI motoru çok beğenirim ama emisyon normlarını sağlayarak verimli bir motor yapamıyorlar demek.

  5. OzanDnz demiş ki:

    Bunca sahtekarlığa rağmen hala şu gruba deli gibi fanlık yapılmasını anlamıyorum. Benim de dizel vw kullanan arkadaşlarım serviste güncelleme yaptıktan sonra arabanın bariz kötüleştiğini söylüyor.
    Adamlar önce arabayı 110-120 hp diye satsın, sonra emisyon mevzusu patlayınca yazılımla 90 yapsın emisyon düşsün. TDI motoru çok beğenirim ama emisyon normlarını sağlayarak verimli bir motor yapamıyorlar demek.Hepsini görüntüle…

    90 hp olacaksa yıllardır yerden yere vurulan Toyota'nın 1.4 d-4d motorunun ne günahı vardı demezler mi 🙂

  6. toyota'nın o motoru 90 hp yi yere gayet başarılı iletiyor bence 🙂 sadece o beygire rağmen verilen vergi ayıp 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu