FeaturedHaberler

Yerli kamyonlar Almanya’da: İşte BMC Tuğra ve Ford F-MAX!




Her yıl Almanya’da düzenlenen Ticari Araç Fuarı (IAA), kapılarını Hannover kentinde açtı. Türk mühendisler tarafından geliştirilen BMC Tuğra ve Ford F-MAX de fuarda tüketiciler ile buluştu.

İki Türk Avrupa arenasında: BMC Tuğra ve Ford F-MAX!

Uzun süredir ağır ticari pazarında yer almayan BMC, yeni serisi Tuğra ile pazara güçlü bir giriş yapmayı hedefliyor. İnşaat, yol ve çekici şeklinde 3 farklı kupa tipine sahip olan araç, tasarımıyla yeni Procity modellerine göz kırpıyor. Marka yeni aracının uygun yedek parça ve bakım maliyeti, uzun bakım aralıkları, düşük işletme maliyetleri ile kullanıcı dostu olduğunu belirtiyor.

BMC Tuğra çekici paketinde; TFT hayalet ekran, 7 inç multimedya sistemi, Bluetooth ve USB bağlantı seçenekleri gibi özellikler sunuyor. Iveco üretimi 460 beygir güç üreten 11.1 litrelik Euro6C motor kullanan araç, ZF otomatik şanzıman ile geliyor. Aracın diğer versiyonlarında ise Cummins’in 9 litre hacminde ve 400 beygir güç üreten paketi tercih edilmiş.

Öte yandan Ford Otosan tarafından geliştirilen yeni çekici modeli de Hannover’de tüketiciler ile buluştu. F-MAX adı verildiği açıklanan araç, fuarda Uluslararası Yılın Kamyonu ödülüne de hak kazandı. Tasarımıyla Avrupalı rakipleri ile yarışan Ford F-MAX, motoru dahil olmak üzere neredeyse tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

2.5 metrelik genişliği ile ferah bir iç hacim sunan çekici; 8 inç yol bilgisayarı, 7.2 inç multimedya ekranı, hız sabitleyici ve araç içi Wi-Fi gibi teknolojilere sahip. Ford F-MAX, gövdesinin altında İnönü fabrikasında üretilen 12.7 litrelik 500 beygir güç üreten Ecotorq E6D motor barındırıyor. 12 ileri ZF şanzıman ile eşleşen motor, 2020 yılından itibaren Ford Otosan üretimi bir otomatik şanzımana kavuşacak. Bu şekilde yerlilik oranı %90’a ulaşacak olan aracın yıl sonuna doğru satışta olması bekleniyor.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

21 Yorum

  1. alfhonso demiş ki:

    Ford'un direksiyon çok iyi :)))Hepsini görüntüle…

    Transit direksiyonunun biraz daha büyüğünü koymuşlar, kesin bunu Courier direksiyonuyla swap yapan çıkar 😀

  2. American Truck'lardan esintiler taşımıyor değil.. Özellikle TFT ekranlı kadran F serilerinde karşımıza çıkıyor ki kamyonun adı da F-Max şeklinde. Keza direksiyon tuşları ve klima kontrol üniteleri de yeni Fiesta'da karşımıza çıkmıştı. Sanırım multimedya ekranı da sync 3 seçilmiş. Dış tasarım olarak Avrupalı çekicilere oldukça benzese de aracın bizim mühendisler tarafından yapılması ayrı bir gurur kaynağı.. Yerli otomobil diye tutturup duranlar neden direkt Otosan'dan yardım almaz hiç anlamam.

    1. Çünkü koç yerli otomobil üretmez. Destek almaya gerek yok ki zaten isteseler adını ford değil kendi markaları olarak koyar bir marka yaratirlardi lakin koç ailesinden ülkeye yerli birsey beklemek hayal Abd nin Türkiye Şubesi olarak çalışıyor kendileri. Şunun fikri mülkiyet hakkı yok yere ford a gitti yine bizim üstümüzden ekmeği ford yiyecek. Hayır araç zaten %89 yerli ford a ihtiyacın yok markayı sen koy en kötü pazar payın az olacak onuda markada senin olduğundan daha fazla kar edeceksin böylelikle sorun olmaktan çıkacak

    1. Helal olsun Bmc ye yerli gururumuz. İş makinesi vb de üretsin ler inşallah şu motor işine de zaten önem veriyorlar cozucegiz bu işi. Tek sıkıntı yerli otomobil yine yılan hikayesine döndü en az 10 yıl başlamazlar arada bir açıklama yaparlar 2021 2023 olmadı 2025 diye o kadar

  3. başta bende öyle düşünmüştümde biraz daha derinlere inince bu ikisi daha özgün duruyor 🙂 özellikle tuğra çok farklı olmuş eski bmc algısını yıkabilecek düzeyde olmuş. F-MAX ise resmen çağ atlamış denilebilir. Cargo'da çok şikayet alan iki parçalı ön cama el atmışlar daha temiz bir görüntü çıkmış ortaya 😀 bir de cargo bildiğimiz mamuta benziyordu bunun tasarımı daha kibar 😀

  4. Ford'un isim tercihi çok akıllıca oldu. Globalde Ford Trucks'lar zaten bizim bildiğimiz pickup'lar ve F-150-250 diye gidiyor. En büyüğünün de F-Max olması çok güzel oldu. Global pazarda da isim konusunda rahatlıkla yer edinecek. Kabin eski Cargo'larda ne şikayet ediliyorsa ona göre dizayn edildi. Basamağa ayakkabısını koyup binen şoförün ayakkabısı bile artık dışarıda kalmıyor, kapı ile örtülüyor üstü 🙂
    BMC'de bu topraklarda üretildiği ve geliştirdiği için bol şans diliyorum ancak isim tercihi hatalı oldu. Yerli ve milli imajı verilmeye çalışılırken ihraç ederken sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Kabinler de çekici kategörisi için küçük gibi. Şoförler artık devasa geniş istiyor. İçeride yaşıyor, üst baş değiştiriyor yeri geldiğinde.

  5. İki markanın mühendisleri gerçekten gurur verici bir iş çıkarmışlar. BMC Tuğra ismiyle ülkemiz de fazlasıyla satar ama yurt dışın da farklı bir isimle satarlarsa daha iyi satış sayısı yakalarlar.

  6. lozlevent demiş ki:

    Başarı ile tamamlanmış bir projenin isimlendirilmesi de teknolojisi kadar ileriye dönük olmalıydı.
    Avrupa insanı Tuğra ' yı nasıl telaffuz edecek ? :DHepsini görüntüle…

    Haberi gördüğüm ilk anda direkt aklıma bu geldi. Tuğra nedir? Belki de globalde farklı ad kullancaktır. Levend ve Fatih modelleri yurtdışında hangi adla satıldı bilgim yok.

  7. tuğra da ben önden scania havası sezdim,aynı şekilde de f-max te de volvo havası var gibi..yalnız tuğra da beni biraz malzeme kalitesi düşündürdü,resimlerden gördüğüm kadarıyla.

  8. Ford bildigin volvonun cakmasi, bmc scania nin cakmasi olmus. Sunlari piyasaya surmeye utanir insan. Birde utanmadan tasarim dah turk diyor. Turklerde cinliler gibi kopyaci olmus.

  9. bmc eskiden beri sağlaMLIĞIN sembolü idi ama pro lardaki sğlamlık ve tasarruf konforla birleşemeyince piyasadan yok oldu. umarım tek kontakla 500-600 km yol giden şöförleri üzmezler. birde kaltie ama pahalı ; bir motor tamiri 60- 70000 tlyi bulan scanialardan daha düşük işletme maliyeti vardır

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu