FeaturedHaberler

Daimler hisseleri Çinli şirketlerin eline mi geçiyor?




Çinli otomobil üreticisi Geely, geçtiğimiz yıl Daimler’in en büyük hissedarı olmasıyla gündeme gelmişti. İddialara göre Çin merkezli şirketlerin Daimler ilgisi artarak devam ediyor!

Çinli BAIC, borsadan Daimler hissesi topluyor olabilir!

Pekin merkezli pek çok kaynağa göre, Daimler hisselerine talip olan firmanın BAIC olduğu ifade ediliyor. Haberlerde şirketin yerel makamlardan yüzde 4 ile 5 arası bir hisse alımına destek beklediği iddia ediliyor. Ayrıca Reuters’a göre BAIC, bir süre önce piyasadaki hisseleri satın almaya başladı ve yüzde 3’e yakın bir ortaklık payına ulaştı.

BAIC’in bu hamleyi yapma isteğinin ise Beijing Benz Automotive adlı ortak girişimin geleceğini güvence altına alma düşüncesinden geldiği söyleniyor. Bu girişim, güncel olarak Mercedes-Benz C-Serisi, E-Serisi ve GLC modellerinin Çin’deki üretimini gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bu ortaklık BAIC için oldukça kazançlı olabilir.

Daimler’in %5 oranındaki halka açık hissesi, şu sıralar yaklaşık 3 milyar Euro değere sahip. Geely ise geçtiğimiz yıl Alman grubun %9.69’luk hissesini 7.3 milyar Euro’ya satın almıştı. Bu sayede Çinli iki şirketin Daimler üzerindeki sahiplik hakkı %15 seviyesine ulaşabilir. Bakalım son dönemde Çin merkezli firmaların yaptığı otomotiv atağı, köklü markaların sahiplik dengelerini değiştirecek mi?

Peki sizce Volvo ve JLR örneklerinde olduğu gibi Mercedes de yakın gelecekte Çinli grupların kontrolü altına girer mi? Aşağıdaki yorum kısmında görüşlerinizi belirterek tartışmaya katılabilirsiniz. 

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu