FeaturedHaberlerOtomobil Sporları

Kenan Sofuoğlu ve Yamaha, pistlere 3 yeni yetenek kazandırdı




Yamaha Motor’un dünya pistlerinde Türkiye adına yarışacak genç yetenekleri ortaya çıkarmak ve desteklemek amacıyla Mart ayında başlattığı bLU cRU ‘Yeni Nesil Yarışçı Yetiştirme Programı’ kapsamında düzenlenen R25 Cup 2019’un şampiyonları belli oldu. 

680 gencin başvurduğu program kapsamında 72 genç Yamaha tarafından uluslararası standartlarda eğitim alma fırsatı yakaladı.  4 etapta gerçekleşen ve son elemelere kalan 13 gencin kıyasıya mücadele ettiği Uşak’ta gerçekleşen final yarışında birinciliği Fazlı Erçelik (16), ikinciliği Hakan Yılmaz (16), üçüncülüğü ise Furkan Aykut (14) kucakladı.   

Yamaha Motor Türkiye ve Dünya Supersport Şampiyonu Kenan Sofuoğlu işbirliği ile Mart ayında start alan bLU cRU ‘Yeni Nesil Yarışçı Yetiştirme Programı’na başvuru yapan yüzlerce genç arasından elenerek R25 Cup 2019’a katılan ve finalde başarıya ulaşan 3 genç yeteneğin neredeyse ilk yaşlarından bu yana hayallerini motosiklet süslüyor. Hayallerinin peşinde koşan ve dünyaca ünlü motosiklet yarışçısı olmak için pistte ter döken Fazlı Erçelik (16), Hakan Yılmaz (16) ve ise Furkan Aykut’un en büyük destekçileri ise aileleri… 

Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’de yarışma şansı

Motosiklete ilgisi olan gençlere fırsat yaratma amacı ile geliştirilen programda finale kalan motosiklet yarışçılarına Avrupa kapısı aralanmış oldu. bLU cRU R25 Cup 2019’ın en iyisi seçilen gençler Kasım ayında İspanya’da yapılacak Yamaha Masterclass Kampına gidecek. Kampta tüm ülkelerden gelen yarışçılarla bir araya gelerek piste çıkacak olan gençler Yamaha’yı dünya pistlerinde temsil eden ünlü yarışçılardan eğitimler alacaklar. Fazlı, Hakan ve Furkan bu kamp sonunda Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’e gitmeye hak kazanacak 6 genç arasına girme fırsatı bekliyor.  

Bora Berker Cansever “dünya pistlerinde yarışan Yamaha takımlarında neden daha fazla Türk genci yarışmasın?”

Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Bora Berker Cansever “Kenan Sofuğlu ile birlikte projeyi başlattığımız ilk günden itibaren yetenekli gençlerle karşılaşacağımızdan emindik. Tahmin ettiğimiz gibi güçlü yetenekler çıktı karşımıza. 680  başvuru aldık ve eleme süreci oldukça zorlu geçti. Gençlere hem Yamaha gibi güçlü bir markanın hem de Kenan Sofuoğlu gibi pistlerde markalaşmış bir sporcunun tecrübelerinden yararlanma fırsatı verdik. Eğitim sürecinde bu yetenekleri doğru işlemeye ve yönlendirmeye çalıştık. Dünya pistlerinde yarışan Yamaha takımlarında neden daha fazla Türk genci yarışmasın? Eminiz ki R3 bLU cRU Challenge’da ve devamında Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’de Türkiye’yi temsil edecek ve ilk 3 arasında göreceğimiz yarışçılar R25 Cup’ta dereceye giren yarışçılarımız arasından seçilecek.  

Kenan Sofuoğlu “Kariyerimin en başında bana bu şansı veren olmamıştı, böyle bir fırsat yakalasam belki daha küçük yaşlarda pistlerde olurdum”

R25 Cup’ın şampiyonları ile bir araya gelen Kenan Sofuoğlu Yamaha ile başlattığımız programın ne kadar doğru olduğunu kanıtladık. Gerek elemelerde, gerekse finallerde izlediğim gençler beni çok heyecanlandırdı, geleceğe dair umutlarım çoğaldı. Çok yoğun bir ilgi ile karşılaştık. Aileler de kurumsal bir çatı altında gerçekleşen bu programla gençleri desteklediler. Yamaha ile attığımız bu adım yeni yeteneklerin motivasyonunu artıracak, sektörü geliştirecek. Türkiye’nin dört bir yanında çok yetenekli gençler var, bu süreçte buna şahit oldukYamaha gibi uluslararası bir markanın bu gençlerin keşfedilmesine destek olması, gençlerin önünü açması, yol göstermesi takdir edilmeli ve diğer markalara örnek olmalı. Türk sporu adına çok önemli bir gelişme bu. Bu gençlerin Avrupa’da yarışabilmesi için Yamaha desteği önemliydi.  Kariyerimin en başında bana bu şansı veren bir marka olmamıştı, ailemin desteği ve kendi çabalarımla bugünlere geldim. Böyle bir fırsat yakalasam belki daha küçük yaşlarda pistlerde olurdum. Bugün dünya pistlerinde Toprak Razgatlıoğlu, Can Öncü gibi genç yarışçılarımız bayrağımızı dalgalandırıyor ama daha fazla Türk gencinin pistlerde olması gerekiyor. R25 Cup’ta ilk 3 giren bu gençleri inanıyorum ki yakın zamanda Avrupa’da yarışlarda izleyeceğiz” dedi 

Bora Berker Cansever “dünya pistlerinde yarışan Yamaha takımlarında neden daha fazla Türk genci yarışmasın?” 

Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Bora Berker Cansever “Kenan Sofuğlu ile birlikte projeyi başlattığımız ilk günden itibaren yetenekli gençlerle karşılaşacağımızdan emindik. Tahmin ettiğimiz gibi güçlü yetenekler çıktı karşımıza. 680  başvuru aldık ve eleme süreci oldukça zorlu geçti. Gençlere hem Yamaha gibi güçlü bir markanın hem de Kenan Sofuoğlu gibi pistlerde markalaşmış bir sporcunun tecrübelerinden yararlanma fırsatı verdik. Eğitim sürecinde bu yetenekleri doğru işlemeye ve yönlendirmeye çalıştık. Dünya pistlerinde yarışan Yamaha takımlarında neden daha fazla Türk genci yarışmasın? Eminiz ki R3 bLU cRU Challenge’da ve devamında Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’de Türkiye’yi temsil edecek ve ilk 3 arasında göreceğimiz yarışçılar R25 Cup’ta dereceye giren yarışçılarımız arasından seçilecek.  

Yeni Nesil Yarışçı Yetiştirme Programı sayesinde ailelerin motosiklete karşı endişelerinden kurtulduğunu görmekten oldukça mutlu olduklarını belirten Bora Berker Cansever “ailelerin çocuklarını desteklemesi, motosiklet algısının değişmeye başladığını gösteriyor ve bu projenin ne kadar doğru bir adım olduğunu bir başka açıdan da kanıtlıyor. Bu motor sporlarının ve motosiklet endüstrisinin gelişimi için de önemli bir basamak dedi.  

Birinciliği kazanan Fazlı Erçelik;

2003 yılında İstanbul Beykoz’a doğan ve şu an lise 2. Sınıf öğrencisi olan Fazlı Erçelik’in motosiklet tutkusu baba Orçun Erçelikin Kenan Sofuoğlu’nun yarışlarını izlemeye götürmesiyle başladı. Fazlı yarış hayali kurmaya o gün başladı. Babası 65 cc’lik İlk motosikletini 7 yaşında aldı. Bugüne kadar 65 cc, 85 cc ve 250 cc’de çeşitli yarışlara girip dereceler aldı. R25 Cup’ta 4 etap sonunda birinciliği elde eden Fazlı Erçelik “Yamaha bLU cRU R25 Cup ‘ta çok ciddi rakipler ve hızlı sporcular vardı. Ancak motivasyonumu hiç bozmadım ve birincilik hayalime kitlendim ve birinci oldum. Önümde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum. Yamaha eğitmenlerinin ve Kenan Sofuoğlu tecrübelerinden faydalanmak benim için paha biçilmezdi. Şimdi ki hedefimde Supersport 300 Dünya Şampiyonası WSSP 300’de yarışmaya hak kazanacak 6 kişi içinde yer alabilmek var. Dünya pistlerinde yarışacak büyük dereceler almak ve programın aslında ne kadar değer yaratbileceğini göstermek istiyorum” diyor.  

Yamaha R25 Cup ikincisi Hakan Yılmaz ;

2003 doğumlu Hakan Yılmaz kendini bildi bileli motosiklet yarışlarına katılma hayali kuruyor. İlk sürüşünde dizini yere değdirdiğini fark eden Kenan Sofuoğlu bu yeteneği ilk fark eden isim oluyor. 2018 yılında yarış lastiği olmamasına rağmen Doğu Avrupa Bulgaristan yarışlarına katıldı ve ikinci oldu. Hakan “2019 yılında Yamaha’nın bLU cRU ‘Yeni Nesil Yarışçı Yetiştirme Programı’nı başlattığını duydum ve hemen katılmak istedim. Böyle bir fırsatı kaçırmamalıydım. Hem pistlerde yarış takımlarını hayranlıkla izlediğim Yamaha hem idolüm Kenan Sofuoğlu aynı projedeydi. Sıkı elemelerden geçtik, çok değerli eğitimler aldık. R25 Cup yarışları da oldukça çekişmeli geçti ama ikinci olmayı başardım. Şimdi Yamaha Masterclass Kampına gitmek için gün sayıyorum” diyor. 

 Üçüncülük kupasını kaldıran Furkan Aykut; 

2005 doğumlu  Furkan Aykut’un 2015 yılında amatör olarak başlamış olduğu motorsporları merakı günümüze kadar geldi. Yaşı itibariyle diğer yarışçılardan küçük olmasına rağmen amatör olarak katılmış olduğu 2015 Türkiye Motocross şampiyonası takviminde yer alan Doğu Avrupa Motocross Şampiyonasında B grubunda 3’üncü oldu. O günden bugüne çeşitli yarışlarda kupalar kazanan Furkan Yamaha ve Kenan Sofuoğlu tecrübesinden faydalanmak için R25 Cup’ katılıp üçüncülüğe kadar ulaştı. Furkan “burada elde ettiğim derece benim için Avrupa kapılarını araladı ve çok motive etti. Hedefimde çok daha büyük dereceler var. Genç yaşımda yakaladığım bu fırsat bana çok büyük kapıları açmamda çok güçlü bir anahtar olacak” dedi. 

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu