2019 Rallikros Şampiyonası kapanışı yaptı
2019 Türkiye Rallikros Şampiyonası final yarışı, 24 Kasım Pazar günü Körfez Yarış Pisti‘nde düzenlendi.
Bursa ve İzmir’de düzenlenen rallikros eleme yarışları sonucunda finalde yarışmaya hak kazanan 50 sporcudan 16’sının 4 ayrı kategoride mücadele ettiği organizasyon, 1,500 metre uzunluğundaki yarı asfalt yarı toprak parkurda çoklu çıkış formatında koşuldu. 3 sıralama ve bir de final yarışından oluşan organizasyonda, özellikle final turlarında nefes kesen çekişmeler pisti dolduran seyirciler tarafından heyecanla takip edildi.
Kategori 1’de yarışın en genç sürücüsü olan 19 yarışındaki Berke Yavuz Citroen Saxo VTS ile birinciliği ve sezon şampiyonluğunu kazanırken İzmir’den Mehmet Tuğrul Bakkal ikinci sırada finiş gördü. Bu kategoride yarışan Ahmet Atış antrenman turlarında, Ali İşeri sıralama turlarında, Engin Apaydın ve Engin Karadağ ise final turlarında meydana gelen mekanik arızalar nedeniyle yarışı tamamlayamayan isimler oldular.
Kategori 2’de Control 2 ile yarışan İstanbullu finalist Halid Avdagiç birinciliğin ve şampiyonluğun sahibi olurken, Ford Fiesta ST ile Bursalı Ahmet Tuna Muhtar ikinciliği yine Bursa’dan benzer bir otomobille Mehmet Gökseven de üçüncülüğü elde etti. Renault Clio Sport ile Tanju Çelen antrenman turlarında, Gürkal Menderes ise final turlarında yaşadıkları mekanik problemler nedeniyle hafta sonundan puansız ayrıldılar.
Kategori 3’te ilk kez direksiyonuna geçtiği Ford Fiesta R2T ile Bursalı finalist Çağlayan Çelik birinciliğe ve şampiyonluğa uzanan isim olurken, Ford Fiesta ST ile Kemal Gamgam ikinci ve Fiat Palio S1600 sürücüsü Bahadır Sevinç de üçüncü oldu.
Kategori 4’te ise birincilik ve şampiyonluğuna ulaşan isim, bu sezon GP Garage My Team adına Mitsubishi Lancer EVO IX ile yarışmaya başlayan Bursalı Erhan Akbaş oldu. İzmirli finalistlerden Ali Çatalbaş‘ın Fiat Punto S1600 ile ikinciliği kazandığı bu kategoride, MINI JCW WRC ile yarışan Halim Ateş antrenman turlarında yarışa veda etti.
Apex Masters drift pilotların Doğukan Manço, Fukran Karan ve Aykut Şimşir‘in gösterileri ile renklenen organizasyon yarış sonunda düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.
Türkiye ‘de otomobil sporlarının geldiği en içler acısı hali görmek için son derece iyi bir organizasyon. Organizasyonun bizzat içinde olan biri olarak söyleyebileceğim en temel cümle bu.
Karalamak istediğim üç beş şey var bu konularla ilgili, gerçekten son derece doluyum. Yakında kişisel blogumu tekrar yayına almak ve hem oradan, hem buradan bir içimi dökmek istiyorum.
Şuan için söylemek istediğim tek şey, Bir gün bu sporun tam olarak içinde olunca, 60 yaşına kadar “sadece paramla” o direksiyonun başında kalmayacağım. Gerektiği yerde bu işe gonul vermiş gençlere imkan sağlayıp, kendim sadece takım patronluğu yapacağım. Kendime sözümdür.
Koca koca firmalar, holdingler… Sadece komikler…
—-
Yarışa dönecek olursak, Halim Ateş havada durdu. Şahitleri var. Daha antrenman turunda, izlemeye gelenler için yaptığı şov harikaydı, Jumptan sonra fenada bir iniş yapmadı keske belini incitmeseydi kendisine bir kerede buradan geçmiş olsun diyeyim. (Petlas köprüsünden bu denli bir atlayış daha önce görmemiştim.)
Gürkal Menderes’te 140 bg’lik Saxo VTS ile final yarışında cok iyi bir heyecan yaşattı. Peşine taktığı Control 2’ye 4 tur geçit vermedi. Sonra yaşadığı arizayla onun kadar kahrolduk bizde. Bir kere daha gördük ki önemli olan arabayı hızlı kullanabilmek. Hızlı arabayı kullanmak değil. Bin bir itirazla bir alt kategoride yarışmayla olmuyor bu işler. Bir Saxo gelir, seni çılgına çevirir, 5 defa spin attırır hırstan. 😉
Bahadır Sevinç bu yılda şanssızdı. Gecen sene Corsa C GSi ile bize yaşattığı heyecanı bu sene Palio Super 1600 ile yaşatacak diye bekledik ama yine yarış içinde şanzımandan gelen cayırtıyı duyunca eyvah dedik, nitekim sonrasında da dusuk tempoyla sadece yarışı tamamladı.
Ne kadar dolu olsakta eldekilerle yetinip takip ediyoruz bu sporu 🙂
(Mobilden yazdığımdan, ilgili yazım yanlışları için affınıza sığınıyorum.)