FeaturedHaberler

İkinci el otomobil fiyatları artışını sürdürecek mi?




Sektörden isimlerden ikinci el otomobil fiyatları hakkında açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki fiyatlar ne zaman normalleşmeye başlayacak?

İkinci el otomobil fiyatları özellikle son aylarda adeta el yakıyor. Fırsat olarak adlandırılan faiz indirimleri sonrası daha da artan fiyatlardan sürücüler endişeli. Çünkü sıfır otomobillerin olan talebin çok olması ve buna karşılık ülkeye araç girişinin de fazla olmaması insanları ikinci ele yönlendiriyor. Fiyatların ne zaman düşeceği konusunda da endişeler mevcut.

İkinci el otomobil alım satımı yapan Egemen Kurtçu, “Şu an dönemin en hızlı zamanını yaşıyoruz. Pandemi döneminin etkisi ayrıca otomobilin yatırım aracı olarak görülmesinden dolayı inanılmaz bir artış var. Geçtiğimiz 2 aya nazaran ciromuzda yüzde 150’lik bir artış söz konusu. 7’den 70’e her yerde ve herkeste bir otomobil çılgınlığı var. İkinci el otomobil en tarihi günlerini yaşıyor. Günde 10 araç satarken, şu anda 20-27 araç satıyoruz. Bu da insanların ikince el araçlara olan ilgisini gösteriyor. Bugün itibariyle 100 bin liraya aldığınız ‘A’ markası bir aracı, 2 ay sonra çok rahat 125 bin liraya satabiliyorsunuz. Bu da sektörün içindeki artışı ve değeri gösteriyor. Geçen hafta ‘A’ marka bir hafif ticari aracı 105 bin liraya alırken, şu an en iyi ihtimalle 117-118 bin liraya alabiliyorlar. Bunun sebebi sıfır araçtaki daralma ve ülkeye araç girememesi. İkinci elde tarihi çağı yaşıyoruz”

Sıfır etiket fiyatı 190 bin lira olan bir araç, ikinci el oto pazarı tarafından satın alınıp pazarda 210 bin liraya çok rahat satılıyor. Sebebi de aracın bulunamaması. Buna fırsatçılık da denilebilir. İkinci el otomobil pazarlarında bunlarla da karşılaşabiliyoruz”ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Birileri bizi mi kandırıyor sıfır araba gelmiyorken ülkeye araç satışları rekor üstüne rekor nasıl kırıyor madem sıfır araç rekor kırıyor ikinci eller neden bu kadar yüksek ve yükseliyor. Bayiler distribitörler neden nihai tüketiciye değilde galerici lere araç satıyor ya da diyelim satmıyor galerici ler sıfır arabaları neden buluyor. Ve daha sürüsüne sorular.
  2. Birileri bizi mi kandırıyor sıfır araba gelmiyorken ülkeye araç satışları rekor üstüne rekor nasıl kırıyor madem sıfır araç rekor kırıyor ikinci eller neden bu kadar yüksek ve yükseliyor. Bayiler distribitörler neden nihai tüketiciye değilde galerici lere araç satıyor ya da diyelim satmıyor galerici ler sıfır arabaları neden buluyor. Ve daha sürüsüne sorular.

    Birileri bizleri oldukça güzel kandırıyor pandemi bahane edilip araçların üretilmediği, ülkeye gelemediği vs vs. bir sürü bahanelerle fiyatların yükseltildiğini düşünüyorum. Peki bu düşünceyi bir adım ileri taşıyıp desteklemeye kalkarsak odd satış rakamları bize gerçeği gayet net bir şekilde gösteriyor.
    2019 yılı Ocak-Aralık ayları içerisinde 387.256 adet otomobil satışı gerçekleşmiş
    2020 yılı Ocak-Ekim ayları içerisinde ise 465.031 adet otomobil satışı gerçekleşmiş hafif ticarileri dahil etmedim bu satışlara. Daha senenin bitmesine dahil edilmeyen 2 ay varken bile geçen seneye oranla ciddi bir yükseliş var. 2. el araç satan galerilerin çoğu 0 model araçları bayilerin liste fiyatlarından yukarıya satarken bayilere gittiğinizde bir çoğu sizi 2-3 ay sonra sıraya yazabiliriz dendiği şeklinde sürekli sitemler duymaktayız. Sonu ne olur bilemem ama fiyatları yükseltmek üzerine çok büyük oyunlar yaptıkları aşikar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu