Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği, otomotiv sektörünün gündemi olan çip krizi, ve bunun yerli otomobil için etkileri hakkında konuştu.
Bir yandan çip krizi sürerken bir yandan ise gerek pandemi gerek ise savaş tabanlı tedarik zincirleri hala sekteye uğruyor. Hatırlarsanız çip krizi sebepli Toyota Türkiye geçtiğimiz günlerde üretimi geçici olarak durdurmuştu. Tam da bu noktada sektörden bir değerlendirme geldi. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, ” Bizim önceliğimiz barıştır. Bir araba veya bir otomobil daha fazla üretmek yerine Avrupa’da barış ve uluslararası düzenin tekrar tesis edilmesinden yanayız. Otomotiv tedarik zincirinde tahmin ediyorum ki yeni çip üretim tesislerinin devreye girmesiyle muhtemelen 2022’yi de böyle krizlerle veya dur kalklar ile atlatabiliriz. 2023’ün ikinci çeyreğinde veya ikinci yarısında bir toparlanma olacağını öngörmekteyiz.
Şu anda yapılan yatırımlar genellikle son 7, 8 ve 9’uncu evrelere yönelik, yani işin konfeksiyonu konusunda yapılan yatırımlar var. Avrupa Birliği en son bir yatırım anons etti. Krizi bir nebze engelleyecek yatırımın alınması kararı alındı. Bu yaklaşık 20 milyar euroluk bir yatırım ve ancak 2030’da devreye girebilecek. Krizi aşmamızın esas yolu gerçekten ihtiyacımız olan yerlerde çiplerin kullanılması. Çünkü araçlarımızda ve elektronik eşyalarımızda ihtiyacımızın dışında sadece bize sunulduğundan dolayı, yani sadece konforumuz için kullandığımız bazı çip uygulamaları var. Bunlardan biraz feragat ederek bu krizi küresel ekonomiyi daha az etkileyecek şekilde atlatabiliriz.”
Hatta 1-2 ay önce dünyaca bilinen bir elektrikli araç üreticisi, çip yokluğundan dolayı şarj ünitesi olmadan araçlarını piyasaya sürdü. Servise girdiğinde ve çipler temin edildiğinde o çipler takılmak üzere.TOGG yatırımının bu çip krizinden çok fazla etkilenmeyeceğini tahmin ediyorum. Yapılan bilgilendirmeler, ihtiyaç olan çiplerin ön anlaşmalarının yapıldığı yönünde