Haberler

Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsü




TEMSA ve ASELSAN tarafından ortak üretimi yapılacak olan ve ilk yüzde 100 milli elektrikli otobüs olarak tanıtılan “AvenueEV” bugün görücüye çıktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü‘nün de katıldığı tanıtım töreni Sabancı Center’da yapıldı. Törende Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul (ortada) ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Müdürü Orhan Akbaş (solda) da yer aldı.

Törende konuşan Bakan Özlü, “Türkiye ekonomisiyle ilgili endişe duyanlara verilen en iyi cevabın işte böyle yeni yatırımlar olduğunu ifade etmek istiyorum. Temsa’nın da bugün tanıtımını yaptığımız bu aracını kısa sürede banttan indireceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Türkiye’nin Avrupa’da otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ikinci sırada bulunduğunu hatırlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Dünyada çevre dostu araçlara ve alternatif yakıtlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’nin ticari araç sektöründe liderliğini sürdürebilmesi, yeni teknolojilere adapte olmasını gerektiriyor. Bu açıdan yerli imkanlarla bir yerli elektrik otobüs üretilecek olması beni çok mutlu ediyor” diye konuştu. Yeni nesil elektrikli yerli otobüs AvenueEV’in kısa bir süre sonra seri üretime geçmesi planlanıyor.

8 dakikada şarj oluyor

Çevreci ve yenilikçi olarak tanımlanan AvenueEV, 8 dakikada tam şarj olabiliyor. Hızlı şarj özelliği sayesinde duraklarda kısa süreli şarjlarla kesintisiz hizmet sunması planlanıyor.

Elektrikli çekiş sistemi ile sıfır karbon emisyonuna sahip olan çevreci otobüs, aynı zamanda sessiz, konforlu, yüksek performanslı ve son teknolojiye sahip. Klima sistemleri ile yolcu kabini hem soğuk hem de sıcak havalarda konforlu seyahat imkanının yanı sıra araç içi internet ve veri bağlantısı opsiyonu da sunuyor.

88 yolcu kapasiteli

AvenueEV, 35 oturan, 52 ayakta ve 1 tekerlekli sandalyeli yolcu alabiliyor.

Tek şarjla 70 km

Geniş iç hacme sahip AvenueEV, ASELSAN’ın geliştirdiği yüksek verimli, hafif ve yüzde 100 yerli elektrikli çekiş sistemi sayesinde uzun süre bakım gerektirmeden yüksek verimle hizmet verebiliyor. Araç, tek sarjla 50-70 km gidebiliyor.

 

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. OnurZe demiş ki:

    8 dakika da dolması çok iyi bir özellik. 70 km lik yolu dönüşümlü olarak güzel sisteme oturtulursa kısa güzergahlarda kullanılabilir.Hepsini görüntüle…

    Zaten rota 70 km sürmez genelde şehir içinde.Her durağa gittiğinde çay içmeden önce pilleri doldurursun.

  2. byilmaz demiş ki:

    %100 yerli bir şekilde yapılıyorsa, otobüs ithalatını bitirecekse helal olsunHepsini görüntüle…

    Valla aslında malum metrobüs ihaleleri dışında pek otobüs ithalatımız olmuyor. Avrupa'nın otobüs imalat merkezi gibiyiz. Setra ve Neoplan'lardan sonra en iyi otobüsler Türkiye'de üretiliyor. Avrupa'da birçok ülkede toplu ulaşım, raylı sistemler üzerine kurulu. Avrupa'nın otobüs cenneti Türkiye diye biliyorum 🙂

  3. berkertekin demiş ki:

    Valla aslında malum metrobüs ihaleleri dışında pek otobüs ithalatımız olmuyor. Avrupa'nın otobüs imalat merkezi gibiyiz. Setra ve Neoplan'lardan sonra en iyi otobüsler Türkiye'de üretiliyor. Avrupa'da birçok ülkede toplu ulaşım, raylı sistemler üzerine kurulu. Avrupa'nın otobüs cenneti Türkiye diye biliyorum :)Hepsini görüntüle…

    Çok bilgim yok otobüs üretimi konusunda..O yüzden bir yorum yapamayacağım
    Otobüs deyince kafamda metrobüs canlandı, ona istinaden yazdım. Zamanında şu kadar paraya alındı, şu kadar zarar edildi diye gündeme gelmişti

  4. Metrobüs işini çok karıştırdılar. Herkesin ihalesine kimse karışamaz. 🙂

  5. OnurZe demiş ki:

    8 dakika da dolması çok iyi bir özellik. 70 km lik yolu dönüşümlü olarak güzel sisteme oturtulursa kısa güzergahlarda kullanılabilir.Hepsini görüntüle…

    70 km şehiriçi için gayet yeterli gözüküyor aslında. Hem dizel dumanından kurtulmuş bu sayede 😀 😉

    1. Otobüslerin çoğu doğalgazla çalışıyor artık. Eskiden çok fazla dizel vardı ama şimdi biraz daha iyiler. Aynen şehir içinde 70 km gayet uygun. Bakım masrafları da biraz daha azalmıştır diye düşünüyorum. Bir an önce pilot uygulamalar başlamalı.

  6. Güzel haber. Zamanla şu metrobüs rezaletide düzeltilirse güzel olur.
    Havalimanı-Aksaray(Yenikapı) metrosunu uzun yıllardır kullanırım bakım yapıldığını görmedim, gerekli işlemler gece falan yapılıyor herhalde. Metrobüste ise düzenli olarak asfalt yenileme, yamalama vs. şerit kapatıyorlar. O güzergahta otobüs değil tramvay vs. gidip gelse daha iyi olur.

  7. Bildiğim kadarı ile Neoplan bütün üretimini Türkiye'ye kaydırdı. Man'ın da bir parçası. Man'da Türkiye'de üretim yapıyor. Setra'da Daimler gurubunda.
    http://www.dunya.com/gundem/man-neoplanin-tum-uretimini-turkiyeye-kaydirdi-haberi-274961

  8. Hakikaten öyleymiş. İyi bilgi, teşekkürler. 🙂
    İkisi de karoser firması zaten. İçlerine farklı dönemlerde farklı markalardan motorlar konuyor. Man'ın Neoplan'ı aldığını bilmiyordum. Geriye büyük dediklerimden sadece Alman üretimi Setra kaldı o zaman 🙂

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu