Aslında çok basit; otomobilin el kitabında teknik bilgiler-motor yağı bölümünü açıp motoru üreten adamların hangi yağın kullanılması gerektiğini söylediğine bakmak sonrasında bu şartlara göre motor yağı koymak. Her otomobilin farklı model yılına ve motor kombinasyonuna göre standartlar değişiyor. Yağların üzerinde yazan bmw, vw, renault, ford, x, y, z firmalarının yanlarında yazan rakamla karışık harfler benzin ve dizel ünitelere göre değişkenlik gösteriyor. Bu yazılar motorun çalışma ömrüyle alakalı; yani motoru üreten firmadan uzun ömürlülük için onay almış demek. Her motorun supap iticilerine binen yük, sıcaklık, üretim toleransı, turbosu, pistonu bir değil.
Her zaman en pahalı en yeni çıkmış en şaşalı yağ en iyi yağ demek değildir. Yaşı ilerlemiş bir motora günümüz motorları için üretilen yağı koymak faydadan çok zarar verir. Yeni yağların emisyon şartları için baz numaraları, yüksek sıcaklıktaki viskoziteleri, viskozite endeksleri düşüktür.
Baz numarası yanma sonucu yağa karışan asidik artıkların yağlamaya olan etkisini azaltma kabiliyetidir. Parçalara zarar gelmesini önler. Bu kabiliyet normal sentetik yağlarda genelde yüksektir fakat güncel DPF li araçlarda bu kabiliyet düşüktür (Yağın viskozitesine bağlı olduğu için).
Misal motulun 5w30 x clean yağı ile 5w30 x clean efe yağının viskozitesi aynı değildir

Dolayısı ile baz numarası da aynı değildir. Keza mobil est 5w30 ve super 3000 5w30 veya valvoline synpower 5w30 ve max life 5w30 yağlarında olduğu gibi.
Örneğin 2010 aynı marka aynı model DPFsiz otomobile mobil New Life (yeni adı FS) 0w40 koymak, aynı marka aynı model 2017 bir DPF'li otomobile mobil esp 0w40 koymak daha mantıklıdır. Bunun sebebi üretim toleransıntaki düşüşe bağlı olarak yeni motorun ideal sıcaklığında daha ince bir yağ olan esp 0w40, buna karşın daha eski modeli olan araçtaki parçalar arasındaki toleranstaki artışa bağlı olarak ideal sıcaklıkta daha kalın bir yağ new life 0w40 buna ek olarak emisyon adına motora eklenen parçaların yağlanması için çok ince yağ kullanmak gerekir.
Ülkemizde satışı olan birçok yağı deneme şansım oldu. Bu yağlardan sadece birinin kullandıktan sonra yüzüne bakmadım ve başkasına da önermedim.
Şuan kendi aracımda yaklaşık 1500 kmdir Liqui moly kullanıyorum. Valvoline, mobil, castrol yağlarını bu motorda daha önce kullandım. Farklı motorlarda Elf, Opet, Eneos, Bp, Mobil, Castrol, Motuli Shell, Po gibi yağları da kullandım. Sadece motor yağı değil şanzıman yağı, fren hidrolik sıvısı gibi ürünlerini de kullandım.
Karşılaştırma yapacak olursam Liqui Moly > Valvoline > Mobil=Motul > Shell > Elf diye gider. Fakat bu sıralamada ilk 4 markayı birbirine eş sayabilirsiniz. Tavsiye etmeyeceğim motor yağıysa Castrol'dür. Düşmanım falan değil sahibini üreteni falan tanımam, gerçekten diğer markalara göre kötü.
Bu arada japon araçları için Eneos u tek geçerim..