Markaların bir çoğu reklam olsun diye başka türlü lanse edebiliyor. Yeni dönemde otomobillerin segmentini belirleyen tek şey boyutlar değil. Öyle olduğu söylense de değil. O zaman 462 cm boyuyla Fluence'i Passat, Mondeo, Mazda 6, İnsignia ile rakip yapalım. Yahut en dolu paketi 179 bin lira olan Egea'nın benzer ve doğal C segment rakipleri Golf, Focus, Civic gibi araçlarının 240 bin lira olduğu yerde Fiat cömertlik yapıp zararına araç satıyor yahut diğer markalar bizi kazıklıyor diyelim. Egea'nın bir kere üzerine kurulduğu platform Fiat'ın küçük sınıfları ( punto, linea, corsa ) için kullandığı platformun uzatılmışıdır. Bravo ile Alfa Giulietta bile benzer platform üzerine kurulurken Egea küçük sınıf üzerine kuruludur. Burada bahsettiğim aracın başarısı falan değil, üretim kriterleri ve doğal konumudur.
Bence artık bir otomobilin segmentini belirlerken sadece markalar ve otoriterler tarafından beyan edilen segmente değil, müşterilerin kullanıcı deneyimi, hissettikleri, ihtiyaçlarının karşılanması, araçların donanım, boyut, sürüş ve üretim kaliteleri, fiyatlandırma gibi bir çok kriteri değerlendirmekle beraber rakipleri, alt rakipleri ve üst rakipleri karşısında totalde neler sunup sunamadığına bakılması gerekiyor. Çünkü günümüzde ortak platform kullanımı yaygınlaştı. Artık küçük sınıf araçlarda bile üst seviye donanım özellikleri görülebiliyor. Boyutlar 10-12 sene evvel ki D segment araç boyutlarına ulaştı neredeyse. Yani salt spesifik bir kriter üzerinden segment belirlenmesini yanlış buluyorum. Zaten bu yanlışlık yüzünden çoğu kişinin aklı karışmaya başladı.
Size tavsiyem merak ettiğiniz, kime rakiptir bu araç diye sizi ikileme düşüren, hangi segment olduğunu öğrenmeye çalıştığınız bu araçların nasıl üretildiğine, hangi altyapıyı kullandıklarına, genele bakıldığında neler sunduklarına, genel sürüş özelliklerine, yerli - yabancı test sonuçlarına ve alt - denk -üst segment rakipleriyle karşılaştırmalarına bakarak, araştırarak karar vermenizdir.