Aracınızda olmasa da olur dediğiniz donanımlar

Audi için:
cd changer, günümüz için eski teknoloji artık.
far yıkama, fara su sıktığında herhangi bir fark hissetmiyoruz, tam tersine her taraf cam suyu oluyor.
üç bölgeli klima, hep tek bir sıcaklık değerinde çalıştırıyoruz.

Polo için:
zaten aksesuar olarak kıt, kullanmadığım bir şey yok :D .

Son düzenleme:
  • elektrikli katlanır yan ayna. zaten soguk iklimde ve tasrada yasiyorum. benim icin tamamen gereksiz bir ozellik. bu yuzden daimi devre disi. arkadas etkin halde unutmustu. sabahleyin don yapmis. katir kutur ses geldi ve ayna motorunu eline aldi. laftan da anlasa cok guzel olacak kendisi icin :)
  • otomatik uzun farlar. dusunce iyi ama implementasyon denyo. kac kere elalemin uzerine uzun cakti ben saymayi biraktim. isin kotusu arabayi her calistirdigimda lanet stop/start gibi kendini etkinlestiriyor.
  • lane departure assist. seritte tutma mi deniyor buna turkce? seridi takip edemiyor ama iste cizgi uzerine gelince direksiyonu titretiyor. sukur allaaama kendim serit icinde arabayi surebiliyorum :) devre disi!

Hız limitleme..

Gaza az bassan o hızdan aşağı düşüyor, biraz fazla bassan uyarı verip limiti geçtin diyor. Ne diye var anlamadım..
dip gaz yapılmadığı sürece o hızı geçmiyor aslında, ort hızın olduğu yerde hız sınırın %10 yukarısına ayarlayarak radara yakalanma ihtimalini azaltıyor. Acemi biri için iyi.

AM radyo (eskiden yasal zorunluluğu vardı, devam ediyor mu bilmiyorum)
içeriden merkezi kilit butonu. 10cm yukarıda sürücü kapısının mekanik kilit butonu var. o da aynı işi yapıyor, ikinci bir buton olmasa da olurdu. =)
orta konsolda önde kalan bardaklıklar olmasa da olurmuş. Nitekim söktüm, yerine çöp kutusu koydum, kalan boşluğa da güneş gözlüğü ve kolonya koydum. (diğer 8 bardaklık yetiyor)
bir de ön park lambaları. Yerlerine gündüz farı konsa daha iyi olurdu. Geri kalan hemen hemen tüm donanımlarını sürekli kullanıyorum ya.

Aktif güvenlik sistemlerini çoğu kişi bence yanlış yorumluyor. Mesela şerit takip asistanı, konfor için değil sürüş güvenliği için tasarlanmış. Uyuyakalma ve şeritten hafif hafif ayrılma gibi durumlarda, saniyelik reaksiyon gerektiren anlarda şeritten çıkmamak için tasarlanmış bir sistem. Çoğu zaman kimsenin işine yaramaz. Ama uzun yolculuklarda, öyle bir anda işe yarar ki otobanda 130-140 giderken kafan hafif aşağı düşmeye başlayıp şeridi fark etmeden terk ettiğin anda hayatını kurtarır. Ben çoğu zaman kapatırım ama uzun yolda yorulmaya başladığımı hissettiğimde mutlaka devreye sokarım. Çoğu kişinin şikayet ettiği şehir içi kullanımında ise çoğunlukla işleri zorlaştırıyor ama eğer aracınızda kör nokta sistemi varsa yine hayat kurtarabiliyor. Kör nokta sistemin uyarmasına rağmen dikkat etmeyip göremeyip diğer şeride atlamaya karar verdiğinizde şerit takip mutlaka size müdahale ediyor. Şehir içinde bir kaç kez maddi hasarlı kaza ihtimalimi kurtarmışlığı vardır.

Mesela bence şerit ortalama daha gereksiz bir donanımdır. Şeritten çıkma durumu olunca zaten şerit takip seni sokuyor. Bu direkt konfor için yapılmış, direksiyona minimum müdahale ile yolculuk etmek için tasarlanmış. Ama buna gerek yok. Araba kullanıyorsun neticede direksiyona niye minimum müdahale hedefleniyor ki ?

ACC'yi de yanlış değerlendiriyor insanlar. Ayakları pedaldan çekip araç kendi kendine gitsin diye tasarlanmamış. Yorgunluk veya dalgınlık durumunda, takip mesafesini korumakta zorlandığında, olur ya zamanında fren müdahalesi yapamadığında senin hatanı düzeltmek için yapılmış. Ama çoğu sürücü ACC'yi açıp ayakları pedallardan tamamen çekip tüm kontrolü araca bırakıyor. Oysa en azından sağ ayak fren pedalında hazır beklemeli.

Ayrıca şu da bir gerçek ki aktif güvenlik donanımları, segment yükselttikçe daha etkili ve doğru çalışır genellikle. B segment araçla C-D-E segment araçlardaki etkinliği aynı değil. Ne kadar para o kadar tutarlı donanım.

Son düzenleme:
Aktif güvenlik sistemlerini çoğu kişi bence yanlış yorumluyor. Mesela şerit takip asistanı, konfor için değil sürüş güvenliği için tasarlanmış. Uyuyakalma ve şeritten hafif hafif ayrılma gibi durumlarda, saniyelik reaksiyon gerektiren anlarda şeritten çıkmamak için tasarlanmış bir sistem. Çoğu zaman kimsenin işine yaramaz. Ama uzun yolculuklarda, öyle bir anda işe yarar ki otobanda 130-140 giderken kafan hafif aşağı düşmeye başlayıp şeridi fark etmeden terk ettiğin anda hayatını kurtarır. Ben çoğu zaman kapatırım ama uzun yolda yorulmaya başladığımı hissettiğimde mutlaka devreye sokarım.

Mesela bence şerit ortalama daha gereksiz bir donanımdır. Şeritten çıkma durumu olunca zaten şerit takip seni sokuyor. Bu direkt konfor için yapılmış, direksiyona minimum müdahale ile yolculuk etmek için tasarlanmış. Ama buna gerek yok. Araba kullanıyorsun neticede direksiyona niye minimum müdahale hedefleniyor ki ?

ACC'yi de yanlış değerlendiriyor insanlar. Ayakları pedaldan çekip araç kendi kendine gitsin diye tasarlanmamış. Yorgunluk veya dalgınlık durumunda, takip mesafesini korumakta zorlandığında, olur ya zamanında fren müdahalesi yapamadığında senin hatanı düzeltmek için yapılmış. Ama çoğu sürücü ACC'yi açıp ayakları pedallardan tamamen çekip tüm kontrolü araca bırakıyor. Oysa en azından sağ ayak fren pedalında hazır beklemeli.

Ayrıca şu da bir gerçek ki aktif güvenlik donanımları, segment yükselttikçe daha etkili ve doğru çalışır genellikle. B segment araçla C-D-E segment araçlardaki etkinliği aynı değil. Ne kadar para o kadar tutarlı donanım.
Kendi adıma; yazarken bu aklımdaydı ama madem Start/Stop dedik bunu da yazayım dedim. Sonuçta onu da biz yakıt tasarrufu yapalım diye değil, emisyonu geçmek için yapıyorlar.

Tam aynı şey değil tabi.. Sonuçta şerit takip bir şekilde bizim işimize yarayabilecek birşey.

Ben direkt arabadan neyi sökerdin kafası yardırdım.. Sağ koltuk emniyet kemeri ikazı gereksiz dedim ya. Daha ne diyeyim. Bir üstü; hava yastığı gereksiz, patlayınca araba pert oluyor falan 🙂

• Haha
Tepkiler: Onatygt ve Cenk
Kendi adıma; yazarken bu aklımdaydı ama madem Start/Stop dedik bunu da yazayım dedim. Sonuçta onu da biz yakıt tasarrufu yapalım diye değil, emisyonu geçmek için yapıyorlar.

Tam aynı şey değil tabi.. Sonuçta şerit takip bir şekilde bizim işimize yarayabilecek birşey.

Ben direkt arabadan neyi sökerdin kafası yardırdım.. Sağ koltuk emniyet kemeri ikazı gereksiz dedim ya. Daha ne diyeyim. Bir üstü; hava yastığı gereksiz, patlayınca araba pert oluyor falan 🙂
Bence direk araba gereksiz, alırken para veriyoz, binecez diye mtv sigorta bakım yapıyoz :D

• Haha
Tepkiler: nıneleven

Start stop eğer ki yakıttan belli bir miktar tasarruf yapıyorsa bile zamanından önce, erkenden biten aküyü değiştirme masrafıyla zaten yaptığı tasarruf çöp oluyor. Normalde bir akü 5 yıl civarı gidecekse, start stop sürekli kullanıldığında 2-3 yıl falan gidiyor o akü. Ben aracı ilk aldığımda kullanıyordum. Daha senesi dolmadan ilk bakımda akünün seviyesi düşmüş diye yetkilide bakımda uyardılar beni. Kapattım o günden sonra zaten :D

Aktif güvenlik sistemleri pahalı v.s ucuz lastik kıyaslaması gibidir. Ucuz lastik çoğu zaman işini görür, ne gerek var ki daha pahalısına dedirtir. Ama öyle bir an gelir hayatını kurtarır kaliteli lastik.

Start stop eğer ki yakıttan belli bir miktar tasarruf yapıyorsa bile zamanından önce, erkenden biten aküyü değiştirme masrafıyla zaten yaptığı tasarruf çöp oluyor. Normalde bir akü 5 yıl civarı gidecekse, start stop sürekli kullanıldığında 2-3 yıl falan gidiyor o akü. Ben aracı ilk aldığımda kullanıyordum. Daha senesi dolmadan ilk bakımda akünün seviyesi düşmüş diye yetkilide bakımda uyardılar beni. Kapattım o günden sonra zaten :D

Aktif güvenlik sistemleri pahalı v.s ucuz lastik kıyaslaması gibidir. Ucuz lastik çoğu zaman işini görür, ne gerek var ki daha pahalısına dedirtir. Ama öyle bir an gelir hayatını kurtarır kaliteli lastik.
Yorgunluk algılama ve SOS de diyecektim ama adamlar onları uyursan diye yapmış, sen kızıyorsun uyarı çıkıyor diye de.. Ya da SOS ilk zamanlar BTK'dan mı böyle TRT bandrolü mü birşeyler gerekiyordu sanki çalışmıyordu. Neyse, sen olmasın diyorsun ama tarlaya uçarsan görürsün 😅 Şerit takip.. Yaz yaz onu yaz hadi, kimse görmeden.

Yorgunluk algılama ve SOS de diyecektim ama adamlar onları uyursan diye yapmış, sen kızıyorsun uyarı çıkıyor diye de.. Ya da SOS ilk zamanlar BTK'dan mı böyle TRT bandrolü mü birşeyler gerekiyordu sanki çalışmıyordu. Neyse, sen olmasın diyorsun ama tarlaya uçarsan görürsün 😅 Şerit takip.. Yaz yaz onu yaz hadi, kimse görmeden.
Benim gereksiz olarak gördüğüm donanımlar genelde işlevsel olmayan, müşteriye donanım diye satayım ama aslında kendi işimi göreyim diye üretilip koyulmuş donanımlardır. Start stop gibi mesela. Yahut donanımı koydum, düzgün çalışmasa da olur. Var mı var kafasıyla koyulan özellikler.

Onun dışında bir araca 10 yıl sahip olsam ve bu süre boyunca hiç o donanımı kullanmasam bile yahut benim kullanım senaryoma uygun olmasa bile mutlaka birinin işine yarayacak olan veya zamanı gelince işime yarayacak olan donanımlara gereksiz demem.

Misal Focus'ta my key diye bir donanım vardı. Aracın birini asıl anahtar olarak atıyorsun, yedek anahtarı 2.anahtar olarak kodluyorsun. Genç çocuğu olup arabasını verecek olan babalar için güzel bir donanımdı. Çocuğa 2.anahtarı veriyorsun. Çocuk aracı açtığı anda eğer mesela emniyet kemerini takmıyorsa ses sistemi çalışmıyordu. Yahut aracın hızını sınırlandırıyorsun ve araç o hızı asla aşmıyordu. Bu donanımı ben 10 yıl boyunca hiç kullanmadım. İşime yarayacak bir şey değildi. Ama 18'ine gelip yeni ehliyet almış, heyecanlı, kuralları çiğnemeye müsait gençlere verilecek baba arabası için çok güzel bir donanımdı.

Ben köşeyi dönerken yanan sis farı yeterince aydınlatıyor mu yoksa iş olsun diye mi konuyor karar vermiş değilim. AFL veya LED Matriks gibi pahalı teknoloji koymak istemediklerini anlıyorum da yaptıkları ucuz hileye değer mi bilemiyorum.

Ben köşeyi dönerken yanan sis farı yeterince aydınlatıyor mu yoksa iş olsun diye mi konuyor karar vermiş değilim. AFL veya LED Matriks gibi pahalı teknoloji koymak istemediklerini anlıyorum da yaptıkları ucuz hileye değer mi bilemiyorum.
Bir ihtimal park manevrası sırasında, dar alanlarda yeteri kadar aydınlatma yoksa yerdeki, köşedeki cisimleri görmek konusunda, tartışmaya açık sekilde, bir aydınlatma imkani sağlayabilir ama 2 eski aracimda bu donanım varken kac kere boyle zamanlarda işine yaradi diye sorsan cevap veremem. Aksine 40 50 kmh hıza kadar çalıştığı icin sehir icinde sokak dönüşlerinde bir anda yanıp sondugu icin ben hep karşıdan araba geliyor zannediyordum. O yüzden beni daha fazla huzursuz ediyordu.

sis farı sayesinde değil de direkt far grubunun içinde ayriyeten bulunanlar baya iş yapıyor. Mondeoda mesela farın tam bittiği noktada yana bakacak şekilde koymuşlar, park yaparken kısa farların gücü kadar aydınlatma sağlıyor (evdeki ampul gibi daha çok, odaklı değil), virajlarda da hız fark etmeksizin devreye giriyor, en azından sağda solda ne var görebiliyorsun. Geri vitese takınca da zıt olarak çalışıyor falan. Yine köy yollarında da etkili.

ama sis farı sayesinde aydınlatanlar bence de çok iyi değil, hem aşağıda kalıyor hem de karşıya baktığı için çevre çok gözükmüyor, haznenin içinde ayrı ampül varsa belki işe yarar.