Araçlarınızın Ortalama Yakıt Tüketimi

Yakıt gayet normal, daha az yakmasını istiyorsan 14 inç teneke jant ve ekonomi serisi bir yazlık lastik kullanabilirsin. Bende Corsa C varken 15 alüminyum jantla 14 teneke jant arasında tüketim 0.5-1 litre arası rahat fark ediyordu.

1.3 cdti manuel kombinasyonunun şanzıman oranı kısa olduğundan hızını 90 lara çekersen beklediğin tüketimi alırsın.
Hatırladığım kadarıyla uzun oran şanzıman dişlileri takıyorlardı, özellikle 1.7DTi yükleyenler. Ama ne kadar verimli olur, yakıtı o kadar düşürür mü bilemem.

2500 civarı oluyor evet,

Ayda 3500-4000km yol yapınca o yakıtın benim için ciddi anlamı oluyor maalesef :), yoksa haklısın.

Enjektör olmasa bile bir egr, manifold temizliği belki olabilir. Maksat kurum kalmasın.

VW Tayron 1.5 E-TSİ, 4 yetişkin + bagaj
Yolculuk Darıca-Trabzon rotasında gerçekleşti. Gerede sapağına kadar 140-150 aralığında oradan Samsun'a kadar genellikle 120 Samsun'dan ötesinde de maalesef genellikle 90-110 hatta yer yer 70'li hızlarda gidildi. Hayatımda daha önce hiç bu kadar radar görmemiştim, Karadeniz sahil yol gerçekten inanılmaz bir zulüm, şehir içinden geçiyorsunuz sürekli trafik sürekli ışık sürekli radar yani İzmir Otoyolu gibi bir yol yapılsa ücretine bakmadan girerim çünkü en ufak bir tuzak radarda parası çıkacaktır zaten.

Gidiş:
1774600090202.png

Dönüş:
1774600229247.png

Bu arada bayram dönüşünden sonraki gün 5. istasyonda benzin bulabildim, gidiyoruz benzin yok mazot verebiliriz diyorlar gündüz vakti. Baktım gerçekten yolda kalacağım mecburen rota dışında bir Aytemiz'den depoyu doldurdum, o ilçede bulamasaydık diğerine gidecek kadar yakıt yoktu 😅
Şikayet oluşturdum firmaların yaptığı dönüşte gerçekten depolarda benzin kalmamıştı gibi şeyler söylediler çok inandırıcı olmasa da. Mazota çok zam geliyor tüm depolara mazot doldurduk da diyebilirlerdi hatatat

Yakıt gayet normal, daha az yakmasını istiyorsan 14 inç teneke jant ve ekonomi serisi bir yazlık lastik kullanabilirsin. Bende Corsa C varken 15 alüminyum jantla 14 teneke jant arasında tüketim 0.5-1 litre arası rahat fark ediyordu.

1.3 cdti manuel kombinasyonunun şanzıman oranı kısa olduğundan hızını 90 lara çekersen beklediğin tüketimi alırsın.
Yazılanlara bakılırsa yapılacak tek şey, kaliteli ürünlerle bakım yapmak, belki buna ek olarak 14" janta geçmek gibi duruyor, onu da lastikleri yeni aldığımdan yapamam.

Yapacak bir şey yok, inşallah mazota indirim gelir diyeceğim de, garibanın yüzü gülür mü? Gülmez :)

Yolculuk Darıca-Trabzon rotasında gerçekleşti. Gerede sapağına kadar 140-150 aralığında oradan Samsun'a kadar genellikle 120 Samsun'dan ötesinde de maalesef genellikle 90-110 hatta yer yer 70'li hızlarda gidildi. Hayatımda daha önce hiç bu kadar radar görmemiştim, Karadeniz sahil yol gerçekten inanılmaz bir zulüm, şehir içinden geçiyorsunuz sürekli trafik sürekli ışık sürekli radar yani İzmir Otoyolu gibi bir yol yapılsa ücretine bakmadan girerim çünkü en ufak bir tuzak radarda parası çıkacaktır zaten.
Abi Trabzon-Samsun arası çileden başka bir şey değil, meskun mahalden çıkıp meskun mahale giriyorsun; sözde yolda hız sınırı 110 :) . İnsan bunalıyor o yolda.

Bir kaç kez tam iş çıkışı saatinde Trabzon-Samsun otobüs yolculuğu yapma gafletinde bulundum. Sırf Trabzon otogardan Akçaabat'a gitmemiz 1.5 saat sürdü, gerisini demiyorum bile.

Gidiş:
Ekli dosyayı görüntüle 54479

Dönüş:
Ekli dosyayı görüntüle 54481

Bu arada bayram dönüşünden sonraki gün 5. istasyonda benzin bulabildim, gidiyoruz benzin yok mazot verebiliriz diyorlar gündüz vakti. Baktım gerçekten yolda kalacağım mecburen rota dışında bir Aytemiz'den depoyu doldurdum, o ilçede bulamasaydık diğerine gidecek kadar yakıt yoktu 😅
Şikayet oluşturdum firmaların yaptığı dönüşte gerçekten depolarda benzin kalmamıştı gibi şeyler söylediler çok inandırıcı olmasa da. Mazota çok zam geliyor tüm depolara mazot doldurduk da diyebilirlerdi hatatat
Bir kaç yıl önce bayram dönüş trafiğine İzmir otobanında yakalanan arkadaş benzin bulamayıp otobandan çıkmıştı. İyi ki 50 km menzil kalmıştı dedi. Benzinli aracın bile benzin bulamadığı yoğunlukta, elektrikli araç sahiplerine başarılar dilerim 😄

ordudan akçaabata gitmiştik, dönerken ordu merkezden geçildiği için bi o kısımda trafiğe kalmıştık. Geri kalan bazı noktalarda ort hız 80-90 olabiliyor, çoğunlukla 110, radar sayısı fazla gerçekten ama dikkat edince akıcı gidilebiliyor.

Yazılanlara bakılırsa yapılacak tek şey, kaliteli ürünlerle bakım yapmak, belki buna ek olarak 14" janta geçmek gibi duruyor, onu da lastikleri yeni aldığımdan yapamam.

Yapacak bir şey yok, inşallah mazota indirim gelir diyeceğim de, garibanın yüzü gülür mü? Gülmez :)
Lastiği kurtadığı kadar inceltmek ve hafif jant çok fark yaratır yakıt açısından. Benim ERA'dan biliyorum, aldığımda üzerinde 185 yerine 175'lik yazlık lastikler vardı. Bir sürtünmesi düşük lastiklerdi; onların da etkisi vardı sanırım, ama 1 lt yakın fark ediyordu.