Elektrikli araclarin tuketimleri ilginizi çekiyor mu bilmiyorum fakat alan ya da almayı düşünüp merak edenler varsa diye Pazartesi günü yaptığım Eskişehir-Side yolculuğumun detaylarını paylaşayım.
Öncelikle yola %95 şarjla çıktım, bu da bataryada yaklaşık 59 kw civarı bir enerji eder.
Yolu şarj noktalarıma göre genel olarak 3 parçaya böldüm. Bunlar
Eskişehir-Afium,
Afium-Isparta İyaş avm ve
iyaş avm-serikli opet.
Sabah tam 5:00 da yolculuk başladı, 2 kişi ve orta ağırlıkta bavullarla yola çıktık.
6:55 te Afiumun hemen gerisindeki watermall da gloria jeans önündeki ZES istasyonuna %61 ile giriş yaptım. Yaklaşık 15 dakika sonunda %95 e ulaştık fakat kahvaltı falan derken 100 olmasını bekledim ve 7:30 gibi bu istasyondan ayrıldım.
Bu kısımda aldığım elektrik : 27 kw / 357 tl
Yolun ilk kisminda afyona Dogru tirmanıştan dolayı 15kw/100km dolaylarında gezdi tüketim.
İkinci kısım çok daha rahattı, 9:30 da isparta iyaş avm ye park ettim. Bu sefer degişiklik olsun diyip Astor da sarj ettim. Tam 15 dakika durduk, %65 ten %96 ya şarj edip 21.8kw lık elektrik doldurduk, buna da 240 tl ödedim.
9:45 gibi serik tarafına doğru tekrar yola koyulduk. Hedef olarak sectiğim yer gideceğim otele 35km uzaklıkta bir petrol istasyonuydu. Orada fulleyerek otele nispeten yuksek % ile girip çıkış günü kafam rahat olsun dedim yoksa bu duraksamalardan 1 ini eksik yapsam bile otele çok rahat 50+ yüzde ile varabilirdim.
Neyse serik tarafındaki trugoya 11:45 gibi vardım fakat 3 istasyonun 3 üde doldu olduğu için bi 15 dakika beklemek durumunda kaldım. Serik tarafında şarj istasyonu eksikliği mevcut. 12:03 te yine yanlış hatırlamıyorsam %63 gibi bir yüzde ile şarja taktım, 21 kw alıp %95 ile saat 12:25 te çıkardım. İstasyon bir süre 22kw verebildi o nedenle normalden biraz daha fazla beklemek gerekti.
En sonda aradaki 35 km yi de tüketerek otele %85 ile saat 13:00 da park ettim.
Toplam yaptığım yol 460km.
Bu süreçte dışardan aldığım enerji tutarı toplamı 846 tl. Buna evden 95 ile çıkıp 85 ile vardığımı da eklersek buna biz 950tl diyelim düz.
Süre olarakta normalde 6:30 saat sürecek yolu şarjlarla 7:30 saatten biraz daha kısa sürede tamamlamak mümkündü. Hatta benim kadar pimpirikli olmazsanız 7 saatte bile tamamlanırdı.
Genel olarak ben keyifli bir yolculuk geçirdim. Dağ bayir tirmanmalarında tek şerit gidiş tek şerit dönüş yollarda sollamalarda yüzümde gülücükler saçarak kullandım elektrik motoru torkunu.
Dağ inişlerinde de 0 fren kullanarak 4kw/100km tüketimle seyrettim.
Bi tık uzun olduysa kusura bakmayın

.