Audi R8 transporter ile kaza da pert

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan tequila
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İnanılmaz olay diye yazmışlar birde :/
Bu tip araçlarda, kasa tek parça olmadığı için normal bir durum. Kaza anında (yüksek hızda olduğunu varsayarsak) araç bütünlüğü önemli değil sürücü güvenliği.
3E6F9321-EB09-44D0-B29F-495997E32CCB.jpeg
Şasinin arka bölümün şasiye bağlandığı noktalara dikkat edin.
 
R8'de ki gövde ve şasi şuan için kullanılan en yüksek teknolojili malzemelerden üretiliyor. Audi buna Uzay Şasi adını vermiş. R8'de ki uzay şasi ilk olarak 3 kısmın birleştirilmesiyle oluşuyor. Ön tarafta ki bagaj bölümü, kafes diye tabir edilen yolcu bölgesi ve arkada bulunan motor kısmı. Alüminyumdan üretilen bu araç, çelik gövdeli bir araca göre kaza anından yaklaşık 3 kat kadar daha fazla kazanın şiddetini absorbe edebilecek dayanıklılığa sahip. Nat Geo'nun R8 belgeselinde İron Man filmi için tedarik edilen R8'in bazı sahnelerde takla atması, tavanının parçalanması için özel ekipmanlar kullanılmış fakat neredeyse aracı parçalamayı başaramamışlar. Bunun için senaryo değiştirdikleri bile olmuş.

Kaza anında ön ve arka bölümler, orta bölüme yani kafes diye tabir edilen yolcu bölümüne kazanın oluşturduğu etkiyi minimum düzeyde iletmek için tampon görevi üstleniyor. Arka tarafın kopması da ağır olan motorun sürücü mahalline zarar vermemesi açısından bir nevi serbest bırakılma denilebilir. Yani bu görselde ki aracın parçalanması için almış olduğu darbenin çok ciddi derecede yüksek olması gerekiyor ki böyle sağlam bir gövdeyi bu hale getirebilsin. Sonuçta da kaza anında planlanan şey ' kafes ' diye tabir edilen yolcu kısmının en az hasarı alması, bunun içinde şasinin ön ve arka kısmının darbe emici görev üstlenmesidir.
Detaylıca da anlatmışlar burda:D
 
  • Beğeni
Tepkiler: Cenk
Hangisi olduğunu hatırlamıyorum fakat Pagani, Bugatti gibi hypercarların birisinin belgeselinde bu durumdan bahsetmişlerdi. Sürücü kafesiyle motor bölümünü sadece birkaç vida ile (titanyum vidalardı sanırım) birleştirdiklerini ve bunların kaza sırasında kırılarak gövdeyi ikiye ayıracak şekilde tasarlandığını söylemişlerdi. Amaç da kazanın şiddetini kabine minimum şekilde yansıtmak. Bu araçlarda sürücü kafesi çok çok sağlam fakat kazanın şiddetine kabin dayansa bile sürücü ve yolcu dayanamayabilir, o nedenle aracın arkası koparak içeridekilerin daha düşük bir çarpışma şiddetine mağruz kalmaları sağlanıyor.
 
İşin şakası bir tarafa aslında en mantıklı olan olay aracın ikiye ayrılması. Çünkü dışardan gelecek tepkiyi absorbe edecek şase vs. varken içeri doğru gelmekte olan motoru durduracak hiç bir karoser şase metal plaka vs. yok. Arka tarafın kopup gitmesi araç içindekiler için daha iyi. Yayalar için tehlikeli kabul o ayrı ama diğer yandan cabriolarda takla atınca arkadan o roll bar çıksa bile eziyor yani içindekileri. Tasarımdan kaynaklı güvenlik zaafiyetleri işte ne diyelim :)