En doyurucu msj bu oldu. Eline sağlık hocam. Otopark havalandırmaları konusunda mimari çözümler üzerine de çalışmışlığım var ama alttan havalandırmalı otopark diye bir şey olduğunu bilmiyordum bile. Bir yandan da benim ayıbımı eksiğimi giderdinÖncelikle Allah başka dert vermesin diyerek başlamak istiyorum.
LPG dönüşümlü araçların klasik kapalı otoparklara girememesi sadece ülkemizde değil, dünyada çok fazla yerde uygulanan bir yasak. Alınması gereken bir güvenlik önlemi. Bu uygulamanın yapıldığı dünya geneliyle aramızdaki en büyük farksa "ehe ben giriyom ki lpg li arabayla" zihniyetinin çok daha fazla olması, AVM kapalı otoparklarına girebilmek için tüp gizleme saklama çalışmalarının yapılması.
Çok basit bir kaç araştırmayla sebebi öğrenilebilecek bir uygulama. Klasik kapalı otoparklarda bildiğiniz gibi havalandırmalar üstte olur.
![]()
LPG'li araçlar, tavanda havalandırmanın olduğu hiç bir otoparka giremez. Ancak LPG'li araçlarında girmesi için yerden havalandırması olan bir otoparka giriş yapabilirler. Bu yasak uygulanan her yerde böyledir. Herhangi bir gaz sızıntısı durumunda LPG havadan ağır olduğu için yere çökecek, yayılacak ve tavandaki havalandırmayla tahliye edilemeyecektir. Bunun nasıl bir güvenlik riski olduğunu anlatmama gerek yoktur diye düşünüyorum. Bizlerin bu, bilinçle bu otoparklara zaten girmememiz gerekir. Bunun yerine AVM yönetimlerine mevcut kapalı otoparkta, LPG'li araçlar içinde bir bölüm yapılması yönünde dilekçeler yazılabilir.
LPG Dönüşüm sistemleri çok gelişti, güvenliği son derece üst düzeyde diyebilirsiniz ama bunu sadece kendiniz için söyleyebilirsiniz. Basit bir senaryo ile siz son güvenlik önlemlerini kullanan ve bakımlarını düzenli yaptığınız LPG dönüşümlü aracınızla kapalı otoparka giriş yapıp park ettiniz. Hemen yanınıza LPG dönüşümü çok eskiden yapılmış, dünya umrunda olmayan, bakım falan nedir bilmeyen bir kişi gelip aracını park etti. Bu araç sızıntı yaptı, gaz tahliye edilemedi, yangın çıktı ve bir çok araç yandı diyelim. Siz dahil, ağızdan çıkacak ilk sözler "bu araçların buraya girmesi yasak değil mi? kim verecek bunun hesabını?!" olacaktır. Bu ülkede tüm araçların LPG dönüşümünün sağlıklı yapıldığının ve bakımlarının eksiksiz yapıldığının garantisini verebilir misiniz? Oraya girmek yasaksa, yasaktır ve kimse "dur şimdi bak LPG li araçları nasıl sokmayacağım buraya ehe" diye keyiften bir yasak koymuyordur. Bazı medeni kurallara uymak için illa birilerinin kafamıza vurmasına gerek olmasa, o bilinç olsa, zaten kontrol bile edilmez çünkü insan oraya girmemesi gerektiğini bilir.

Bagajı saçma sapan üstünkörü bakmak için bakma işlemi gerçekten saçma. Doğru düzgün denetim yapılsa, bagaj kapaklarında oluşacak masrafı işletme karşılayacak olsa, oradaki güvenlik görevlileri ona göre eğitilip doğru düzgün iş yapsalar... İşte... Araçların bagaj kapaklarına doğru düzgün davranan güvenlikler Akasya, İstinye Park, Kanyon gibi lüks sayılabilecek avm'lerin ve pahalı rezidansların otoparklarında oluyor.