Bir tür Yakıt Problemi-Hesaplaması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan RYAN7R
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
100 km'lik uzun yolu ( yüklü, inişi - çıkışı olan ) 170'den aşağı düşmeden aralıksız kat ettim. Acelem vardı mecbur bastım. Öncesinde 5 litre olan ortalama tüketim 100 km sonunda 7 litreydi. Herhangi bir turbo benzinli araçta 100 km'yi 170'le aralıksız kat etsem ortalama tüketim +10 olur mu ? Bu bahsettiğim senaryoyu sadece fazladan 2 litre tüketimle kat edecek benzinli varsa söyleyin hemen gidip alalım.

İnsanlar hala algılayamadı. Ben sakin kullanmayı sevmiyorum, gaza yumurta muamelesi yapmak istemiyorum diyen kişi zaten gidip dizel tercih etmeli. Uzun, trafiksiz mesafede genellikle sakin yahut normal şekilde yolu kat edenlerin zaten dizelle ne işi var Allah aşkına ? Öyle bir kullanım için üretilen motorlar değil bunlar. Bagaj hacmi istiyorum diyenin Fiesta alması gibi saçma bir tercih zaten bu. Artık sakin kullanımlarda tüketim açısından dizel - benzin kıyaslamasının yapılması, hele böyle bilgili insanların olduğu forumda bunun yapılması cidden anlaşılabilir bir durum değil. Dizel - benzin konusunda tüketim kıyaslaması yapmak istiyorsan belirli mesafeyi iki motorla da tapa gaz yahut buna yakın bir kullanımla gitmen lazım. Hatta bu yol koşulunu yüklü - yüksüz, yokuşlu - yokuşsuz diye de farklı kombinasyonlarla süslemen lazım. İşte o zaman gerçek ve sağlıklı bir karşılaştırma yapmış olursun / olursunuz.

1.4 TSI 125 beygire sahip, d sınıfları da dahil herhangi bir yeni modelli vag grubu araç ile, 170 dolaylarında inişli çıkışlı yollarda rahatlıkla 7 litre ortalamayı tutturabilirsiniz.
Alma konusunda ciddiyseniz, tecrübelerimi aktarabilirim.

Konuya karşılık yorumlar yeterince tatminkar ve keyifli olmuş. Fakat kendi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. :)

17 yaşında olan 1.6 16 valf benzinli Renault LPG’li motoru kullanıyorum. Sürekli olarak Zonguldak-İstanbul / İstanbul-Zonguldak arası yolculuk yapmaktayım. Hemen hemen Yeniçağ’a tırmanma olduğundan dolayı tüketim tavan yapıyor, bir gözüm yol bilgisayarında sürekli olarak ayağımı yumuşatmaya çalışıyorum. Yeri geliyor cebimin yanmaması için tır gibi 60’la tırmanış yapıyorum. Buna rağmen anlık tüketim 10’u görüyor. Tırmanma bittiğinde ve otobana girdiğimde ortalama tüketim 9’u buluyor. Bu durum şahsen psikolojik olarak baskı oluşturuyor.

Otobana girdikten sonra İstanbul’a kadar sabit olarak 100-110 ile yol gittiğimde genel olarak az tüketiyorum. Ortalama yakıt 6.0-7.0 arası geziniyor. Ortalamayı 5’lere düşürmek istersem hızım 90’a kadar inmek durumunda kalıyor. İstanbul’a vardığımda ise LPG’de 70-80 TL arası LPG ile gelmiş oluyorum. Bu değerleri yakalamak için sürekli istemsiz olarak kendimi az yakmaya odaklayarak baskıya giriyorum. Bunu benzinde düşünmek bile istemem.

Aynı yolu arkadaşımın 1.5 DCİ motorlu Dacia Logan aracıyla yaptım. 1.5 DCİ aracın modelinden dolayı eski serilerden biriydi. Araç açıkcası kendi arabamdan sonra aşırı hantal hissettirdi. Fakat gaza istediğim gibi basarak tırmanış yaptım, yüksek hızlarda yakıt yakacağım korkusu yaşamadım. Otobanda 120 ile sabit gidebildim. İstanbul’a vardığımda hemen hemen aynı yakıt fiyatını verdim. (Yol bilgisayarı olmadığından ortalama tüketime bakamadım, o an hesaplamadım litre olarak). Kendi aracımı benzinde kullansaydım kesinlikle maddi açıdan dizeli tercih ederdim. Dizelde gaza istediğin kadar basabilme hissi açıkcası özgürlük gibiydi. Kendi aracımda sadece ay başı yakıtı düşünmeden kullanım yapabiliyorum.

Benzinli araçtan aldığım keyif param ile eş orantılı. Dizel her zaman stabil.

Küçük not: Şahsi eleştirim sadece yakıt konusunda geçerli. Bakım masrafları, kullanım zevki, motor sesi dahil olamaz.

100 km’yi araliksiz 170 ile gitmedim ancak 10+ olacagini sanmiyorum. Cok olumcul trafikte bile 10 litre gormedim. Gecen 15-20 km kadar bir yolu 160’in altina inmeden ortalama 7 litre gibi bir tuketimle gittim. 200’e ciktigim da oldu, hatta 200’le giderken 3000 devirde gidiyor. Sanzimandan sebep az yakiyor. Zf8hp’de de muhtemelen ayni durum soz konusudur
7.5-8 ancak yakar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...