100 km'lik uzun yolu ( yüklü, inişi - çıkışı olan ) 170'den aşağı düşmeden aralıksız kat ettim. Acelem vardı mecbur bastım. Öncesinde 5 litre olan ortalama tüketim 100 km sonunda 7 litreydi. Herhangi bir turbo benzinli araçta 100 km'yi 170'le aralıksız kat etsem ortalama tüketim +10 olur mu ? Bu bahsettiğim senaryoyu sadece fazladan 2 litre tüketimle kat edecek benzinli varsa söyleyin hemen gidip alalım.
İnsanlar hala algılayamadı. Ben sakin kullanmayı sevmiyorum, gaza yumurta muamelesi yapmak istemiyorum diyen kişi zaten gidip dizel tercih etmeli. Uzun, trafiksiz mesafede genellikle sakin yahut normal şekilde yolu kat edenlerin zaten dizelle ne işi var Allah aşkına ? Öyle bir kullanım için üretilen motorlar değil bunlar. Bagaj hacmi istiyorum diyenin Fiesta alması gibi saçma bir tercih zaten bu. Artık sakin kullanımlarda tüketim açısından dizel - benzin kıyaslamasının yapılması, hele böyle bilgili insanların olduğu forumda bunun yapılması cidden anlaşılabilir bir durum değil. Dizel - benzin konusunda tüketim kıyaslaması yapmak istiyorsan belirli mesafeyi iki motorla da tapa gaz yahut buna yakın bir kullanımla gitmen lazım. Hatta bu yol koşulunu yüklü - yüksüz, yokuşlu - yokuşsuz diye de farklı kombinasyonlarla süslemen lazım. İşte o zaman gerçek ve sağlıklı bir karşılaştırma yapmış olursun / olursunuz.
1.4 TSI 125 beygire sahip, d sınıfları da dahil herhangi bir yeni modelli vag grubu araç ile, 170 dolaylarında inişli çıkışlı yollarda rahatlıkla 7 litre ortalamayı tutturabilirsiniz.
Alma konusunda ciddiyseniz, tecrübelerimi aktarabilirim.