Boş Viteste Gitmek Zararlı Mıdır?(Anketli)

Hafif eğimde vitesi boşa alıyor musunuz?

  • Evet

    Kullanılan: 25 16.6%
  • Hayır

    Kullanılan: 84 55.6%
  • Bazen

    Kullanılan: 42 27.8%

  • Kullanılan toplam oy
    151
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

RYAN7R

Özg
Panpa
7 Eyl 2016
4,159
1
8,086
4,820
28
Ankara
Marka
Yok
Şimdi olaya bilimsel ve mantık çerçevesinde yaklaşacağım. Öncelikle yokuş aşağı viteste inmek zararlı mı o konuda net bilgiye bir türlü ulaşamadım. Yakıt tasarrufu konusu açısından bakarsak, şimdi siz yokuş aşağı inerken eğer boşa atarsanız aracınız rölantideymiş gibi yakar. Yani ortalama saatte 0.7 litre diyebiliriz. Eğer viteste inerseniz tekerleklerden gelen hareket enerjisini motora iletmiş olursunuz, sonuç sıfır yakıt tüketimi. Lakin viteste tekerlekler ile lastiğin bağlantısını koparmadığınız için ordan oraya bir enerji akışı var ve viteste indiğinizde vites sizin hızınızı sınırlıyor. Boşta indiğinizde yokuş inişiniz bittiğinde daha yüksek bir hıza sahip olursunuz. Önemli olan bence olabildiğince az frene basıp mevcut enerjinizi harcamamak, bu düz yolda da,yokuş inip çıkarkende geçerli. Araç kitapçıklarında yokuş aşağı vites düşürmenin fren balatası açısından daha sağlıklı olduğu vurgulanıyor; yine de şanzımana dolayısı ile motora çok fazla yük bindirdiğini düşünüyorum, yüksek devir çevirmedikçe bir zararı yok bence ama(bu konuda kafam karışık :S ). Otomatik vitesli otomobiller yokuş aşağı indiğinizi anladığı anda hemen vites düşürür, yanlış bir şey olsa otomobil üreticileri o şanzımanı öyle programlamaz diye düşünüyorum. Olay bu ama 3 kuruş tasarruf edeceğim diye ki tasarruf ettirmiyor aslında, boşta inmek saçmalık. Otomotiv mühendisliği 4. sınıfta olan bir abim motor kitlenme tehlikesi olduğunu söylediğinden beri vitesi hiç boşa atarak yokuş aşağı inmedim. Hatta düz zeminde kırmızı ışık gördüğümde bile boşa atıp yavaşlamam, vites düşüre düşüre yavaşlarım, hatta bazen heel and toe yaparım, şanzımanı koruyor diyorlar ama emin değilim.
 

mustafa.e

Panpa
Beta Programı
8 Eyl 2016
2,884
8,361
4,570
25
İstanbul
Marka
Volkswagen
Son dönemde çıkan dsgli modellerde ayağı gazdan çekince boşa alıyor demek ki tasarruf sağlıyor ama güvenlik işini nasıl hallediyor acaba? Örnek videolar da:

(30.dkdan sonrasında göstergeyi çeken kamera var adam ayağını gazdan çektikçe boşa alıyor)
 

Reventon

Asfalt Kurutucu
26 Eyl 2016
18
1
595
Bu konu çok tartışıldı her tarafta bir sürü atılıp tutulan şeyler var biraz araştırdım herkes farklı konuşuyor.
Örneğin hafif meyilli bir yolda vitesteyken gaza basmayınca araba yavaşlıyor ama boşa alınca hızı sabit kalıyor böyle yollarda yakıt ekonomisi için vitesi boşa alırsak bu başka parçalara zarar verir mi? Şanzıman yağlaması durur mu? Dsg gibi kuru kavramalarda yağ yok orda işler nasıl olur? Fren tutmaz diyen var? Motora başka zararı olur mu?
Kafamda deli sorular arkadaşlar iyi bilen birisi bizi aydınlatırsa çok sevinirim iyi forumlar :)
Boşa aldığında araç daha çok yakıt tüketiyor, yani boşa alma amacın tasarruf ama boşuna.
 

İstanbullu

Panpa
8 Eyl 2016
7,345
10,782
4,770
İstanbul
Marka
Hyundai
Ben boşa alma olayını, güvenliğimi tehdit eddiği için kestim. Balata malata kalmıyacak böyle giderse. Tasaruf yapalım derken eldeki 270 tl değerindeki balatalardan olacaz.
 
  • Beğeni
Tepkiler: abidinkofficial

Gurdal07

Profesör
29 Eyl 2016
354
342
1,295
Antalya
Bosa atmam. Fren cabuk biter. Frene bastiginda daha kötü yavaslar. Hizli inmek istersem en büyük vitese alip devri olabildigince dusururum ki silindirler daha az surtunmeye maruz kalsin. Yavaslamak istersem de devir gostergesini kirmiziya yaklastirmadan 4bin 5 bin devir civarinda olacak sekilde vites kuculturum ki silindir surtunmesiyle hiz dusureyim
 
  • Beğeni
Tepkiler: yaso

I223TTIN

Asfalt Kurutucu
9 Eyl 2016
29
21
595
33
HATAY - GAZİANTEP
boşta indiği zaman yağlama sağlıklı olarak yapılamaz motor ve bağlı yağ pompaları rolanti ye göre çalışır fakat hızınızdan dolayı zararı uzun vadede çıkar ayrıca zaten günümüz araçlarında uygun vitesle indiğinzde araç yokuş indiğini fark edip gaz basılmadığı için motora yakıt yollamaz sadece motorun tekerleri döndürme işleminin tersi olur tekerle motoru çavirir ve yakıtsız olarak diğer yağlama işlemleri de motorun o an ki durumuna göre olur ayrıca fren konusunda da fren sistemiyle motor aksamı arasında ters basınc vardır ve bu yuzden sağlıklı frenlemede buna ihityac duyulur o yuzden her frende debriyaja basmanın fren gücünü azaltığı söylenir
 

cgkya

Profesör
16 Eyl 2016
293
447
1,395
Ford Fiesta rampa aşağı boşa alındığında anlık yakıt tüketimi göstergesi yükseliyor. Yola göre 6-7 lt gösteriyor fakat vitesle inildiğinde 0 (sıfır).
 

Maximilian

Asfalt Kurutucu
15 Eki 2016
18
6
595
Neden boşa atıyoruz ki ? Hem daha geç duruyor hem daha fazla yakıyor araç. Buradaki amaç ne ? :/
 

abidinkofficial

Profesör
9 Eyl 2016
384
922
1,895
Çorum
Marka
Volkswagen
Aydınlatan olursa sevinirim, babamın LPG'li manuel Jetta'sı hiç stop etmedi ama olur da ederse ne yapacağımı bilmiyorum..
 

mustafa.e

Panpa
Beta Programı
8 Eyl 2016
2,884
8,361
4,570
25
İstanbul
Marka
Volkswagen
Ben de her önümüze gelen rampada boşa atalım demiyorum. Bmw'lerde kendiliğinden var bu sistem hafif eğimde boşa atıyor araba süzülüyor böylece viteste 2-3 yakacağına 0,5 yakıyosun evet çok büyük bi tasarruf değil ama yol boşsa süzülme hissi benim hoşuma gidiyor :D Yoksa gidip de elmadağ rampasından inerken boşa atmak gibi ya da her gördüğüm rampada boşa alıp balata bitirmek gibi salaklıklar yapmayacağım :D
 

by

Reis
17 Kas 2016
3,737
7,355
5,020
İstanbul
Marka
Peugeot
Dsg bosa mi aliyor ? Bosa aldigi falan yok tam tersi yokus asagi ayak viteste veya frende degilken vites kucultuyor motor freni yapiyor
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım