Dolara Bağlılığımızı Nasıl Giderebiliriz ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Basri Amca

Panpa
2,583
Marka
Ford
Bir şey soracağım iki ülke arasında ticaret yapacak mesela ve bunu dolara bağlı olmadan doları referans almadan yapmak istiyor bunu nasıl yapabilir ? Parasının değerini nasıl ölçebilir ?
Yani doları endekslemeden nasıl ticaret yapılabilir ?

Ama altın da dolara bağlı değil mi ? Yani tamam altın üzerinden ama altını ne ile ölçeceğiz ? Yani 1 Gram Altın 1 TL ise 1 Gram Altın kaç Riyal olacak mesela ? Bu oran neye göre olacak ?
Ticaret yaptığın ülkelerin para birimine göre değişir işte burda 1 gr altın 200 tl orda 1 gr altın 150 riyalse oran öyledir dolarda da benzer bir oran çıkar. Uluslararası geçerliliği bunların vardır. Küresel kabul gören ekonomi sistemi bu şekilde sen bu oranı görmezden gelerek ticaret yapamazsın

Altın üzerinden olabilir

Altın üretiyor olsak söylediğin geçerli. Ancak mevcut durumda katma değeri olan ürünü üretmedikçe dolara/euroya olan bağlılıktan kurtulmamız mümkün değil.

Edit: Mümkün değil derken kağıt üzerinde elbette ticareti altınla yapabilirsin ancak kuru oluşturan paritelerden kaçışın olmayacak. Gerçek anlamda dolardan bağımsız ticaret sattığın ürünün TL değerini oluşturmaktan geçiyor.

Son düzenleme:
Altın üretiyor olsak söylediğin geçerli. Ancak mevcut durumda katma değeri olan ürünü üretmedikçe dolara/euroya olan bağlılıktan kurtulmamız mümkün değil.

Edit: Mümkün değil derken kağıt üzerinde elbette ticareti altınla yapabilirsin ancak kuru oluşturan paritelerden kaçışın olmayacak. Gerçek anlamda dolardan bağımsız ticaret sattığın ürünün TL değerini oluşturmaktan geçiyor.
Altın üretmiyoruz ama çıkarılıp işleniyor hocam. Şunu dediğinizi varsayiyorum ihtiyacımız kadar uretemeyip dışardan ithal ediliyoruz. Zaten ülke olarak katma değerli üretim yapamıyoruz o farklı konu burda ticaret ne ile yapilabilir onu konuşuyoruz altın ile yapılabilir

Son düzenleme:
Dolardan bağımsız ticaret altında dolara bağlı olduğu için kısaca mümkün değil. Dünya düzenini değiştiren bir olay sonrası belki bu değişebilir. Biz güney koreden Çin'den japonyadan avrupadan aldığımız ürünlerde de dolar kullanıyoruz bu ülkeler ne kadar katma değerli üretim yapsada dışarı dolarla satmak zorundalar. Şu an 1 tl=5 dolar olsa yine dolara bağımlı alır satarsin

Altın üretmiyoruz ama çıkarılıp işleniyor hocam. Şunu dediğinizi varsayiyorum ihtiyacımız kadar uretemeyip dışardan ithal ediliyoruz. Zaten ülke olarak katma değerli üretim yapamıyoruz o farklı konu burda ticaret ne ile yapilabilir onu konuşuyoruz altın ile yapılabilir
Bu mantıkla Papua yine Gine kinası ile de yapabiliriz ki. Sonuçta onunda markette karşılık gelen bir kur değeri var.

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Şu tarim ülkesi formuna geri dönsekte, otomizasyon ile dünyanın karnını doyursak. Araba benzin ucak karın doyurmaz. İnsanlar her zaman aç. Sen onlardan bir kere araba alırsın ama onlar 3 öğün senden yemek alır. Bunu pazarlamayı bilsek, holanda gibi ülkleri ezer geceriz.

Bir şey soracağım iki ülke arasında ticaret yapacak mesela ve bunu dolara bağlı olmadan doları referans almadan yapmak istiyor bunu nasıl yapabilir ? Parasının değerini nasıl ölçebilir ?
Yani doları endekslemeden nasıl ticaret yapılabilir ?

Para birimi farkli iki ulkenin para degerinin karsiligi zaten vardir. Tabi bu yine yeri ve durumuna gore dolar, euro veya altina bagli degerdir.
Para birimini referans almadan barter ile ticaret yapabilirsin. Ancak bu kisitli bir ticarettir
Barter da yapabilmen icin uretmen gerekir. Yani bir seyler uretmezsen barter da yapamazsin.

Son düzenleme:
Öncelikle dövize olan bağlılığın azaltılmasının temel yolu ithalatı azaltıp ihracatı yükseltmektir. Üretim yapamayan ülkeler ithalatın azaltılması için ithal ürünlere yüksek vergiler getirebilir, ithal mallara sektör ve ürün bazında yasaklamalar, kotalar getirilebilir. Çeşitli başka önlemler de alınabilir. Ama bunları yapmak kolay değildir. Dünya Ticaret Örgütü'nün kuralları gereği önünüze her daim engeller çıkacaktır. Diğer ülkeler aldığınız bu tedbirlere karşı misilleme yapabilir. Yani bu önlemleri alabilmek biraz da ekonomik gelişmişlikle alakalı. Kısaca en önemli unsur ithalatı azaltmak için ülkeye yatırımcı çekmek, üretim yapıp ihraç etmek gerekiyor. Dövize bağımlılık en temel şekilde bu yolla azaltılır.

Alternatif olarak ise ticaret yapacağınız ülkelerle yerel para birimleri üzerinden iş yapacağınıza dair anlaşmalar imzalayabilirsiniz. Mesela, Kore, İran, Rusya, Çin gibi ülkelerle bu hususta yaptığımız anlaşmalar var. Özellikle elektrik - elektronik, kimyevi maddeler, giyim, mobilya gibi ürünlerde yerel para birimleriyle ticaret yaptığımız oluyor. Burada önemli olan husus, dış ticaret fazlası verdiğimiz ülkelerden çok, dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle bu yöntemle ticaret yapabilmeyi sağlamak.

Kına değil kina para birimi :)

Ama kına da olur elbet :d

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Valla papua yeni gineyle alakalı hiç birşey bilmediğim ve öğrenmeyi düşünmediğim için kına diye düşündüm. Kina dan cok kınanın ihtimali daha yüksek :D

Böyle bir şey pek mümkün değil dolar bugün bir birim haline geldi tıpkı metre, litre, kg gibi. Eğer ülke döviz bulamıyorsa kullanacak, kendi para birimi ile ticaret yapar ancak bu sadece günü kurtarır. Örn. Çin'den bir ürün alıyorsunuz 45bin $ x 4.87 219.150 TL'ye alırsınız. Yarın dolar 5 TL olur bu seferde o ürünü 225.000 TL'ye alırsınız. Kendi para biriminin değerini yükseltmedikçe gemi yürümez.

Bugün Konya kadar dediğimiz Hollanda tarımda dünya lideri, Sanayi ülkesi dediğimiz ABD, Fransa yine tarımdan bizden fazla gelir elde ediyor. Bizde sözde tarım ülkesiyiz. Bir şeyleri düzeltmek için önce tarımdan başlamamız, hammadde üretmemiz lazım.

Son düzenleme:
Öncelikle dövize olan bağlılığın azaltılmasının temel yolu ithalatı azaltıp ihracatı yükseltmektir. Üretim yapamayan ülkeler ithalatın azaltılması için ithal ürünlere yüksek vergiler getirebilir, ithal mallara sektör ve ürün bazında yasaklamalar, kotalar getirilebilir. Çeşitli başka önlemler de alınabilir. Ama bunları yapmak kolay değildir. Dünya Ticaret Örgütü'nün kuralları gereği önünüze her daim engeller çıkacaktır. Diğer ülkeler aldığınız bu tedbirlere karşı misilleme yapabilir. Yani bu önlemleri alabilmek biraz da ekonomik gelişmişlikle alakalı. Kısaca en önemli unsur ithalatı azaltmak için ülkeye yatırımcı çekmek, üretim yapıp ihraç etmek gerekiyor. Dövize bağımlılık en temel şekilde bu yolla azaltılır.

Alternatif olarak ise ticaret yapacağınız ülkelerle yerel para birimleri üzerinden iş yapacağınıza dair anlaşmalar imzalayabilirsiniz. Mesela, Kore, İran, Rusya, Çin gibi ülkelerle bu hususta yaptığımız anlaşmalar var. Özellikle elektrik - elektronik, kimyevi maddeler, giyim, mobilya gibi ürünlerde yerel para birimleriyle ticaret yaptığımız oluyor. Burada önemli olan husus, dış ticaret fazlası verdiğimiz ülkelerden çok, dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle bu yöntemle ticaret yapabilmeyi sağlamak.
Hocam bu senin dediğin esasında takas oluyor. Yani takas bedelini belirleyen şeyde burda para birimlerinin dolara euroya yada altına göre değeri.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...