Dolara Bağlılığımızı Nasıl Giderebiliriz ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hocam bu senin dediğin esasında takas oluyor. Yani takas bedelini belirleyen şeyde burda para birimlerinin dolara euroya yada altına göre değeri.
Benim söylediğim işin temel kısmı hocam. Yerel para birimleri ile alışveriş yapıldığı zaman iki ülke arasında ki para biriminin belli ölçüde sabitlenmesi, kur riskinin kimin tarafından nasıl alınacağına dair durumların belirlenmesi gibi bir çok alt kademesi var bu işin. Yani ben ne yapılabileceğini söyledim, kur farkından minimum oranda etkilenerek bu işin nasıl yapılacağı hususu ise bir çok alt maddelere ayrılıyor. O kadar detayı artık ekonomi yahut dış ticaret uzmanı biri açıklayabilir :D

Son düzenleme:
Euro bölgesi diye birşey var mesela kendi aralarındaki ticarette euro kullanılıyor. Bizde mesela asia diye bir oluşum yaratıp çin rusya kore Japonya iran vs bir cok ülkeyi dahil edip kendi aramızda bütün ihtiyaçlarımızı karşılarsak dolardan etkilenmeyip farklı bir sistem kurmuş olabiliriz. Tabi süper güç Amerika'nın elide armut toplamıyor sürekli darbelerle savaşlarla iç isyanlarla yıldırır huzursuzluk çıkarır

Euro bölgesi diye birşey var mesela kendi aralarındaki ticarette euro kullanılıyor. Bizde mesela asia diye bir oluşum yaratıp çin rusya kore Japonya iran vs bir cok ülkeyi dahil edip kendi aramızda bütün ihtiyaçlarımızı karşılarsak dolardan etkilenmeyip farklı bir sistem kurmuş olabiliriz. Tabi süper güç Amerika'nın elide armut toplamıyor sürekli darbelerle savaşlarla iç isyanlarla yıldırır huzursuzluk çıkarır
Bir ekonomi makalesinde okumuştum; dış ticarette yerel para birimlerini kullanarak ticaret yaptığımız ülkelerde dış ticaret fazlası değil de dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle daha çok bu işlemi gerçekleştirmemiz gerekiyormuş. Misal İran ile dış ticaret fazlası veriyormuşuz. Dolayısıyla o ülkeden ziyade, dış ticaret açığı verdiğimiz ülke olan Almanya ile durumu dengelemek gerekirmiş. Almanya'dan fazla derecede ithalat yapıyoruz ama ihraç ettiğimiz pek bir şey yok. Haliyle açık oluşuyor. Özellikle bu açığı verdiğimiz ülkelerle ticaret yapıp, ithalat - ihracat dengesini de sağlayabilecek bir yöntem belirlememiz gerekiyormuş. Tabii durum böyle olunca TL'nin değeri de elimizi kolumuzu bağlıyor yöntem geliştirme hususunda.

Son düzenleme:
Bir ekonomi makalesinde okumuştum; dış ticarette yerel para birimlerini kullanarak ticaret yaptığımız ülkelerde dış ticaret fazlası değil de dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle daha çok bu işlemi gerçekleştirmemiz gerekiyormuş. Misal İran ile dış ticaret açığı veriyormuşuz. Dolayısıyla o ülkeden çok dış ticaret açığı verdiğimiz ülke olan Almanya ile durumu dengelemek gerekirmiş. Almanya'dan fazla derecede ithalat yapıyoruz ama ihraç ettiğimiz pek bir şey yok. Haliyle açık oluşuyor. Özellikle bu açığı verdiğimiz ülkelerle ticaret yapıp, ithalat - ihracat dengesini de sağlayabilecek bir yöntem belirlememiz gerekiyormuş. Tabii durum böyle olunca TL'nin değeri de elimizi kolumuzu bağlıyor yöntem geliştirme hususunda.
Şu anki düzende tamamen öyle olması gerekiyor hocam. Biz dış ticaret olarak irana ihracatta 100 satıp Almanya'dan 90 ithal etsek yine günü kurtaririz lakin iran açık verecek ve batma noktasına gelip alım yapamadığı taktirde bu sefer biz satamayacagiz ve Almanya'dan alamayacağız. İran'in da bizimde şu an durumumuz ortada

Şu anki düzende tamamen öyle olması gerekiyor hocam. Biz dış ticaret olarak irana ihracatta 100 satıp Almanya'dan 90 ithal etsek yine günü kurtaririz lakin iran açık verecek ve batma noktasına gelip alım yapamadığı taktirde bu sefer biz satamayacagiz ve Almanya'dan alamayacağız. İran'in da bizimde şu an durumumuz ortada
Yine en büyük fark döviz kurunda yaşanıyor. İran'la ticaretimiz yerel para birimleri üzerinden olduğu için kazancımız da o oranda oluyor. Almanya ile maalesef döviz üzerinden alışveriş yaptığımızda, ithalatta yüksek olup açık verdiğimizde İran'la yaptığımız ticaretten durumu dengeleyemiyoruz. İran'a 100 birimlik satış yapsak karşılığını yerel para birimiyle alıyoruz, bu parayla Almanya'dan 90 birim ithalat yapmaya kalksak dediğim gibi döviz üzerinden alışverişi yapmamız gerekeceği için yerel para birimimizin değeri pek kurtarmıyor. Muhakkak yine açık oluşuyor. Ya Almanya gibi döviz üzerinden ticaret yaptığımız ülkelerle ithalatı azaltacağız ya da dövizden daha az etkilenecek bir yol bulacağız. Uzun vadede ise ihracatı arttıracak üretim hamlesi yapmak gerek.

Yine en büyük fark döviz kurunda yaşanıyor. İran'la ticaretimiz yerel para birimleri üzerinden olduğu için kazancımız da o oranda oluyor. Almanya ile maalesef döviz üzerinden alışveriş yaptığımızda, ithalatta yüksek olup açık verdiğimizde İran'la yaptığımız ticaretten durumu dengeleyemiyoruz. İran'a 100 birimlik satış yapsak karşılığını yerel para birimiyle alıyoruz, bu parayla Almanya'dan 90 birim ithalat yapmaya kalksak dediğim gibi döviz üzerinden alışverişi yapmamız gerekeceği için yerel para birimimizin değeri pek kurtarmıyor. Muhakkak yine açık oluşuyor. Ya Almanya gibi döviz üzerinden ticaret yaptığımız ülkelerle ithalatı azaltacağız ya da dövizden daha az etkilenecek bir yol bulacağız. Uzun vadede ise ihracatı arttıracak üretim hamlesi yapmak gerek.
Hocam ben o anlamda demedim yani irana 100 milyar dolarlık satışı yapıp 90 milyar dolarlik almanyadan alsak bir kaç yıl durumu kurtaririzda İran battığında bu sefer bizde batiyoruz sorun orda o yüzden biz irana 5-10 satarken almanyaya 90 satabilsek bu sefer uzun vadeli olarak bir refaha kavuşmuş oluyoruz. Hangi ülkeden ne alıyorsak o kadarda satarsak istikrarlı bir ekonomimiz olur dolardan eurodan şundan bundan etkilenmeyiz lakin katma değerli üretim yapamadığımız takdirde artan refah daha fazla ithalat yaptırıp tekrardan dengeyi bozacaktır

Düşündüğümüz zaman su anki ülkenin içinde bulunan mali durum geleceğimiz için büyük fırsat. 2007-2012 arasındaki uyuşturucunun etkisi geçmiş herkes biseylerin ters gittiginin farkına varmış bir şekilde. Buralardan dersler alınarak reformlarla çıkılırsa bu ülke kurtulur yok alınamazsa geçmiş olsun başımızda olanlarsa büyük şanssızlık Allah akıl fikir versin ne diyelim

Hocam ben o anlamda demedim yani irana 100 milyar dolarlık satışı yapıp 90 milyar dolarlik almanyadan alsak bir kaç yıl durumu kurtaririzda İran battığında bu sefer bizde batiyoruz sorun orda o yüzden biz irana 5-10 satarken almanyaya 90 satabilsek bu sefer uzun vadeli olarak bir refaha kavuşmuş oluyoruz. Hangi ülkeden ne alıyorsak o kadarda satarsak istikrarlı bir ekonomimiz olur dolardan eurodan şundan bundan etkilenmeyiz lakin katma değerli üretim yapamadığımız takdirde artan refah daha fazla ithalat yaptırıp tekrardan dengeyi bozacaktır
Demek istediğini şimdi anladım hocam. Ama en başından dediğimiz gibi ithalatı azaltacak üretim yapamadığımız takdirde bu işin sonu gelmez. Kısa vadede durumu düzeltecek tedbirler alınabilir de mecbur yine üretime geçmek gerek. Ama bu kafayla zor. O fabrikayı kapat bu sektörün önünü kes ile olacak iş değil.

Peki ABD çıkıp dese Ben DOLAR'ı artık tanımıyorum yeni para birimim BİDOLAR sallıyorum. O zaman nasıl olacak her şey tersine dönecek ? Yani Dolar Pul olacak. Ve ABD nin böyle bir şeyi yapma hakkı ve gücü de var galiba ?

valla şöyle özet geçeyim ; bulgaristandan saman,suriyeden patates alıp kendi çiftçisini cinnet e sürükleyen bir devlet olduğu sürece döviz bağımlılığımız bitme,tarımda bile ithal ürün kullanıyorsak,sanayi malzemelerini ithal almamız çok da tuhaf gelmiyor,korkuyorumki bir gün gıda tarım ve ormancılık bakanlığı ,tezek bittiği için gürcistandan tezek aldık...

Ben ekonomiden anlamam ama işin çözümü bana göre her ne kadar işimize gelmese de ''Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı''.Toplum olarak bu bilinçle tükettiğimizde 1-0 öne geçeriz tabii toplumun öncülerinin bunda ön ayak olması lazım.Bireylerin kendilerine kota koyması lazım.

Son düzenleme:
Ben ekonomiden anlamam ama işin çözümü bana göre her ne kadar işimize gelmese de ''Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı''.Toplum olarak bu bilinçle tükettiğimizde 1-0 öne geçeriz tabii toplumun öncülerinin bunda ön ayak olması lazım.Bireylerin kendilerine kota koyması lazım.
Bunun için yerli mallarının da biraz makul olması lazım. Kaliteyi boşverelim alalım diyip alıyoruz satış sonrası rezalet. Vestelden bi led tv almıştık 1200tl ye bi yıl geçmeden düşürdük kırdık ekran tamirine 900tl istediler ve yaptığımız tamire garanti veremeyiz diyip geçiştirdiler. Yine de yerli malına öncelik vermeye çalışıyorum kendi adıma

İktisat okumuş birileri yazsada kör topal yazılmış yorumları okumasak

E okuma o zaman ? Basliga girmezsen okumazsin veya baska baslik acip iktisat okumustan yorum isteyebilirsin. Kimse seni zorla sokmuyor. Kendi acmadigin baslikta mekaninin sahibi gibi bu ne saygisiz bir yorum hayret bir sey yani.
Cenk yorum yazabilen insan var yorum yazmaya calisan degisik yapidakiler var niye sorguluyorsun yav

merhabalar. maalesef bizim ülkemizin çoğunluğu cahil. bu sebepten ötürü öncelikle bu kadar bilgisiz insanın ülke üzerinde bu kadar büyük etki yaratmasını kaldırmamız gerek. şahsi fikrim insanların eğitimsel statüsüne göre oy hakkı çarpanı olmalı. bir odtü öğrencisiyle tunceli üniversitesi öğrencisi eşit katsayıda oya sahip olmamalı. tunceli üniversitesi öğrencisi ile de bir lise mezunu aynı çarpanda oy hakkına sahip olmamalı diye düşünüyorum. evet eşitlik anlamında haksız bir uygulama olabilir fakat bu kadar bilgisiz insanların yaptığı yanlış seçimi başka türlü bertaraf etme yolu da göremedim kendi adıma. daha iyi insanlarla daha doğru yönetildiğimizde zaten üretim de artacak ve dolar düşecektir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...