Arkadaşlar bugün %25'lik kısmını da tamamladık, 4. lastik de takıldı. Diğer lastilklerle arasında 100km'den az bir fark olmasına şükrediyorum.=) 5,5°C sıcaklıkta kuru asfaltta bir takım zorlamalarıma maruz kalmalarına rağmen ilk rodaj izlenimim gayet olumlu. Bugün yaptığım hareketleri Bridgestone B250 yaz lastiklerimle yazın yapsaydım araba mutlaka çizgisinden çıkardı. Henüz çizgiden çıkma veya patinaj yapmadılar. Fren kızaklama denemesine zaten girmedim, yeni lastiğe kıyamam
Bu hafta İstanbul'a şehirler arası yol programlarım var. Dikkatimi çeken şaşırtan şeyler olursa yine paylaşacağım.
Arkadaşlar yeni konu açma gereği duymadan bu konuyu hortlatsam da olur diye düşündüm. Kışın aldığım Goodyear Vector 4seasons Gen-2 lastiğimin kış performansından gayet memnun kalmıştım, adam akıllı sıcaklarda ancak deneyimleme fırsatım oldu. Yaz performansından da bahsetmek isterim:
Öncelikle ne kadar ısınırsa ısınsın arabanın düz yol stabilitesinde kış lastikleri gibi yüzme veya herhangi bir dengesizlik durumu olmuyor. Kesinlikle tedirgin etmiyor. Konforlu bir yaz lastiğinden farksız ve çok sessiz.
Kuru asfaltta virajlarda semi-slick veya spor seri lastiklerle kıyaslamaya girmek zaten mantıksız olur da, kaliteli yaz lastikleri düşünüldüğünde de bir Efficient Grip veya Conti PremiumContact kadar sağlam tutmuyor, o seviyeye erişemiyor ama ortalama yaz lastiklerini rahatlıkla yakalıyor. Orta kalitedeki asfaltlarda en az Turanza kadar yol tutar. Michelin Primacy veya eski lastiklerim Bridgestone B250 ile kıyaslamam bile, net daha iyi
Kuruda fren mesafesi açıkçası çok çok iyi değil. Eski lastiğimin kurudaki frenlemesinden bir tık daha iyi ama bu yeterli bir kriter değil. Gerçi benim arabada ABS de yok
İyi bir yaz lastiği ile daha iyi fren mesafesi yakalanabileceğini düşünüyorum. Belki "ben 4 mevsim lastiğiyim" dediği tek kriter sıcak kuru asfaltta fren mesafesidir. Islak zeminde ise çok çok iyi. Neredeyse kurudan daha iyi bir fren mesafesi sunuyor
Tüketime etkisi standart lastikten farksız. Arabam çok yakan bir araç değil, ama bu lastikleri taktırdığımda eski yaz lastiklerime (B250) göre en az %10 yakıt tasarrufu sağladı. Yazın tüketim karakteri kıştan farksız.
Yakın zamanda 2 kere çok ciddi yol tutuşunu sınadım. İlkinde Kartepe yoluna dökülen yeni asfaltı denedim. Bayağı ciddi zorlamama rağmen kontrollü şekilde bıraktırıyor kendini. Sürüşte standart bir yaz lastiğinden tek farkı kaymaya başlamadan ötmeye başlaması
Eve geldiğimde baktım, lastikleri biraz yakmışım. El sürülmüyordu ve ciddi şekilde kokuyordu. Ben mi abarttım, lastikler mi kolay ısınıyor onu kestiremedim açıkçası. İkinci zorlamam ise aynı yolda gidiş ve dönüş olarak bir tutabilirim. Tam yükle Manisa-İzmir arasındaki yollarda zorladım. İlkinde akşam saati özellikle tırmanırken bayağı zorladım, belki bagajdaki aşırı yükün etkisiyle önden hafif salmaya meyilliydi. İnişlerde de kendi yorgunluğumu da hesaplayarak çok zorlamadım. Dönüşte ise gündüz vakti sadece inişlerde zorladım, bu sefer önden kayma eğilimi hissetmedim, sınırda 4 lastik de hafif kaymaya meyletti. Benim arabanın genel eğiliminden farklı bir durum yaşatmadı. Ama dediğim gibi kaymadan önce sesini çıkarmaya başlıyor
Sınırları bana yeterli geldi.
Arabanın yaz performansını da deneyimlediğime göre genel fikirlerimi artık sunabilirim. Şehir içi kullanım için büyük şehirlerde kesinlikle tavsiye ederim. Yakın zamanda mevzuat değişti ve kışın binek araçlara da kış lastiği zorunluluğu getirildi. Bunu da hesaba katınca, şehir içi için gayet makul görüyorum. Şehirler arası yollarda da standart kullanımın zorlamalarının üstesinden rahatlıkla geliyor. Çoluğuyla çocuğuyla sakin bir sürüş benimsemiş herkese her koşulda tavsiye edebilirim. Kış performansını zaten daha önce bahsetmiştim, araba tamamen kara oturana kadar sorunsuz ilerlemesi bana göre binek araç için tamamen yeterli. Ha, aracınız çok performanslı bir araçtır, siz de sürekli yerlerde cayır cayır lastik izleri çıkararak araç sürüyorsunuzdur, o zaman açık söyleyeyim yazın bu tarz kullanımlara yetersiz gelir. Ben 900kg arabamın ve 1.2 atmosferik motorunun gırtlağına bastım, canını çıkardım. Lastik rahatlıkla dayandı. Ama 1500+kg 200+hp bir arabanın sportif sürüşünde yalan olur diye düşünüyorum