Manuel kontrol edilebilen şanzımanlar yarı otomatik, manuel kontrol edilemeyen şanzımanlar otomatik olarak sınıflandırılır
Tork konvertörlü, tek kavramalı yarı otomatik, cvt ve çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlar piyasada sıklıkla kullanılıyor..Şu şanzıman mükemmeldir şu şanzıman kötüdür diyemeyiz, hepsinin iyi ve kötü yanları var.
Kullanıcı beklentileri seçimde etkendir
Tork konvertörlüler ; sağlamlığı, sarsıntısız geçişleri ve kötü yakıt tüketimi ve çok iyi olmayan performansıyla bilinir
Tek kavramalı yarı otomatikler ; sağlamlığı, sarsıntılı vites geçişleri, kötü performans, kötü yakıt tüketimi ve düşük maliyeti ile bilinir
CVT ; Kasnak ve kayışlarla çalışan bir sistemdir. Yakıt tüketimi iyidir ve sarsıntısız çalışır. Şehir içinde kullanılacak ideal şanzımandır. Ancak performanslı bir şanzıman değildir ve yüksek torka dayanamadığı için her araca uygun değildir. Audi multitronic adıyla kullanmıştır (kayış yerine zincir kullanmıştır dayanıklılığı arttırması açısından) ancak sonrasında yavaş yavaş piyasadan çekmiştir (Stronic'e çevrildi hepsi). Her markada pazarlama stratejisi olarak cvt farklı isimle anılır (Örn : Toyota MultidriveS)
DSG, EDC : Çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlardır. Performans, düşük yakıt tüketimi açısında avantajlıdır, ancak sorun çıkarırsa çok masraflıdır.
Ayrıca EDC aynı mantıkta çalışmasına rağmen henüz bir DSG kadar iyi bir şanzıman değildir. Vag grubu 2003 yılından beri bu şanzımanı kullanıyor ve geliştiriyor. O yıllarda Renault BVA kullanıyordu. EDC şanzımanı Renault son 5-6 yıldır kullanıyor. Dolayısıyla ikisini kıyasladığımızda belirgin farkları var. Mesela EDC vites geçişlerinde saçmalıyor, özellikle de kalkışta 1-2 arasında. Zamanla gelişecektir diye düşünüyorum
Ha bir de DSG'yi ultra bir şey sanmamak lazım diyen arkadaşa da selam olsun. Kendisini google'a direct shift gearbox yazarak çıkan şemalara bakmaya ve diğer şanzımanlarla kıyaslamaya davet ediyorum
.
Çok spesifik değil de o yüzden mi arıza yaptığında servislerde ütopik rakamlar çıkıyor ? Sanayi sitelerinde bile bu şanzımanı görünce %90'ı bana getirme diyor..Tamir etmeye çalışanlar da eline yüzüne bulaştırıyor ?