Contanin hasar almasının direkt sebebi euro 5 psa motorlarında kullanılan ust kapak conta parcasinin malzemesinin hassas olması. Bu alanda muadil ama daha dayanıklı bir ürün olup olmadigini bilmiyorum o yuzden yine orijinal ürün kullandim ben zaten yetkili serviste yapılmıştı.
Contanin hasar almasını hızlandıran sey ise gizli hararet. Bu nasil oluyor ? Aracın yaşından, km'sinden, kondisyonundan vs zaman icinde değişik yerlerinde oluşan minimal su kacakladindan dolayi motor kendini tam randimanda sogutamiyor. Hararet göstergesine yansimayan bir ısınma bu. Hal boyle olunca conta zaman icinde yanmaya basliyor. Cok basit bir oringden, keçeden, minimal su kaçağı oluyordur. O bile müdahale edilmezse zaman icinde contaya zarar verebiliyor.
Yuksek rakımlarda, cok sıcak havalarda, nemli havalarda yahut sık sık devirli ve motoru sıkıştırmadan kullanmak da sorunun oluşmasını onleyebiliyor. Conta hasarı varsa da hasarın daha ileri boyuta, silindir ve bloga zarar vermesini onleyebiliyor.
Yani yaptirirsaniz eger kontrole devamlılık gerekiyor. Cunku arac zaten 435 binde. Eskiyen, yıpranan cok motor parçası var ve yukarıda bahsettiğim gibi yıpranan parcalar zaman icinde yine su kaçağı yapabilir.
Ben araci yaptırınca satmıştım. Benden sonraki 2 sahibiyle de konustum. Herhangi bir sorun yasamamislar ama benim arac zaten 150 bindeydi. O yuzden sizin motora gore km farkından dolayi yıpranmislik daha az oldugu icin yeni contayla daha uzun süre götürebilir.
Size tavsiyem conta tamiri yaparsanız ve oyle ya da boyle daha yeni bir araca gecme imkanınız varsa satın. He yok satsak da yerine bisi koyamayız diyorsanız contayı yaptırdıktan sonra düzenli sık kaçak takibi gerekiyor. Soğutma elemanlarının keçe, oring, bağlantı parçaları vs dahil hepsini zaman icinde elden geçirip yeniletmek gerekiyor. Ve kullanım icin de motoru sık sık yüke bindirmeden, zorlamadan kullanmak gerekiyor.