Forumda yeni ama Hybrid araç kullanımında 2 yıllık tecrübeye sahibiyim sormak istediğiniz sorular varsa cevaplarım.2 yıldır toplamda 18000 km. kadar CHR hybrid 1,8 kullanıcısıyım.
Burada aracımla ilgili geniş bir inceleme yazım var.
https://forum.donanimhaber.com/toyota-chr-hybrid-aracim-hakkinda-kullanici-yorumum--124627646
Size özetle bazı maddeler halinde Hybrid hakkında şunları söyleyebilirim.
1) Hybrid motor kesinlikle dizel motora alternatiftir,özellikle şehiriçinde dizellerden daha az tüketmektedir.Kişisel tebrübem şehiriçinde 1.6 dizellerden daha az şehirlerarasında ise en fazla dizel kadar tüketmektedir.Ancak hybrid sürüş tekniğini bilmeniz gereklidir.Bu yazımda ayrıntılı olarak yazdım.Hybrid araç kulalnarak 2 yıl içinde aslında ne kadar tehlikeli araç kullandığımı farkettim,daha sakin ve daha yavaş kullanarak aracımdan daha çok keyif aldığımı,özellikle uzun yolculuklarda araçtan inince stress ve kasma nedeniyle pestil gibi çıkmadığımı farkettim,oysa gündelik koşuşturmaca olmadan sadece 3 dk. daha geç işe varmaya başladım ki o 3 dakika hiçbirşey için önemli değildi.Hybrid araç kullanarak sürüşte nirvana'ya ulaşmak başlıklı (HYB-VANA) okumanızı tavsiye ederim..
https://forum.donanimhaber.com/hybrid-arac-surus-teknigi-hbyrid-nirvana-si-yani-hybvana--125142709
2)Ülkemiz şartlarında hermen her yeniliğe balıklama atlayan ülkem insanı araba konusunda nedense gereksiz bir tedirginlik duymaktadır,bunda en önemli faktör sosyo ekonomik düzeydir.Daha arabayı almadan satmayı düşünen insanlarımız olduğu ve bir arabaya avrupadaki bir insandan 2 katı fazla ödediğimiz için bu ormal sayılabiir.Üstelik hala daha arabayı bir yatırım aracı olarak görmekteyiz,bunun aksine arabasına buzdolabı muamelesi yapıp onlarca yıl sorunsuz kullanabileceği halde modeli eskidi diye değiştiren bir yapımız da var.Bu nedenle hybrid teknolojisine biraz daha yavaş ısınıyoruz, ama mesela elektrikli araba 600 kmç. menzili var 100 binlira desek sabahtan kapılarında sıra yaparız ama daha bu ne bizim için ne dünya için çok mümkün değil.Neden elektrikli araç hemen yaygınlaşmıyor onu da bu yazımda okursunuz.
https://forum.donanimhaber.com/turk...ahibi-olmak-yada-olmamak--137194967#137194967
3) Hybrid araçların uzatılmış garantileri,özellikle avrupada taksilerin hemen tamamının hybrid olması.batarya ömrünün 1 milyon km. kadar olması vb. sebeplerden dolayı aslında dünyanın en uzun ömürlü benzinli motorlarına sahip olan Toyota'nın bunları da kötü yapması beklenemez.Yine de çok endişeli veya benim gibi hüsnü kuruntuluysanız alırken 500 tl evrip garantiyi 5 yıla çıakrdım daha sonra 350 tl verip 3 yıl daha hybrid sistem dahil aracın her parçasının garantisini 850 TL'ya çıkarttım.Pilleri Toyota %90 geri dönüştüyor 10 yıl içinde bunun %100 olacağı garantisini de veriyor. İsterseniz ben,m gibi yapmayıp 5 yıldan sonra her yıl 25 euro ödeyip 10 yıla kadar Hybrid sistemin garantisini kendiniz de uzatabiliyorsunuz.Yani kafanız rahat olsun bundan yana sorun yok arkanızda dev gibi bir otomotiv firması var,kaldı ki dizelden vazgeçecek kadar da cesur.
4)Henüz petrol bitmediğine göre elektrikli araçlara da hemen girişmenin anlamı yok bu nedenle hybrid gerçekten çok daha iyi bir araç ama ben pil kapasitesi artırılımış ve elektrikle de şarj edilebilen hiç değilse şehiriçinde max hızı 120 km. menzili 45-50 km. kadar olan Plug in araçların çok daha iyi bir tercih olabileceğini düşünüyorum.Şu an Ülkemizde hybrid araçların satışının artması için en büyük engel diğer ülkelerde uygulanmasına rağmen ülkemizde uygulanmayan vergi muafiyetidir. Sadece alım sırasında 1.8 motor için %100 olan ÖTV oranı %50 uygulanmaktadır.Oysa ki 1600 cc'ye kadar tüm araçalrda araçlardaki ÖTV zaten %50 olup son bakanlar kurulu kararıyla mart 2019'a kadar da %35 'e indirildi.Üstelik yapısı gereği güçsüz olan 18000 cc olan hybrid motorum atkinson çevrimiyle çalışıp aslında bir jeneratör olarak da kullanıldığından büyük hacimlidir.Oysa gücü 1300 cc motor kadardır. Ama benzer bir motora göre %50 daha az yakıt harcaması yapan hybrid araçalrdan maalesef 1800 cc motor hacmi nedeniyle yüksek vergi alınmaktadır.
Bu sorunlar aşıldığı takdirde hybrid araçalrın önünde hiçbir problem kalmayacaktır,özellikle gittiği yolun nerdeyse %50-65 kadarını sadece elektrikle seyir ederek giden bir araç için ödediğiniz ara ise full elektrikli bir araçtan 2-3 kat daha ucuzdur.
Ucuza elektrikli araç tecrübesi yaşamak için hybrid aracı herkese tavsiye ederim...