Yaklaşık -5 derecedeki egzozun kaydını da bırakayım buraya:
Elinize sağlık. Eski araçlara ancak böyle yenileyerek sağlıklı binilir.Burada bir konum olduğunu unutup duruyorum.
Yaklaşık 20 gün önce ön fren hortumlarını İngiltereden gelen çelik hortumlarla değiştirdim. Ondan da bir 15 gün önce arka hortumları kauçuk hortumlarla yenilemiştim. Hidrolik olarak Motul RBF660 kullandım, kendisi Türkiye piyasasında alınabilecek en yüksek kaynama noktasına sahip hidrolik sanırım.
Aslında bütün hortumları tek seferde yenileyecektim ama işler planlandığı gibi gitmedi. Arka hortumları gayet rahat değiştirdim. Yine her zamanki gibi, üzerinde 00 tarih damgası olan fabrikanın taktığı hortumlardı. İyi ki değiştirmişim zira ufaktan çatlamalar başlamış.
Ön taraftaki hortumları daha önce birisi değiştirmiş. Ve fren borusuna bağlantıyı sağlayan rekoru öyle bir sıkmış ki aklınız almaz. (Volvo 15 nm'ye sıkılmasını istiyor, bu en az 40 nm vardı) Elimde de rekor anahtarı olmadığından vazgeçtim. Sonrasında rekor anahtarıyla tekrar giriştim bu sefer oldu.
Dolayısıyla istemeden de olsa, eski hortum+ eski hidrolik, arkada yeni hortum+ yeni hidrolik ve çelik hortum + yeni hidrolik farkını görmüş oldum.
Hidroliğin etkisini daha önce hidrolik değiştirmiş olanlar bilir zaten. Daha tok bir his verir pedala. Onu çok anlatmaya gerek yok. Çelik hortumun verdiği his de tahmin ettiğim kadar kuvvetli olmadı. Sert frenlerde daha tok hissettiriyor sadece(o da öyle çok bariz değil). Burada benim tahminim fren merkezinin aşınmışlığı devreye giriyor. Sorunsuz gözükse de sonuçta 19 senelik 323 bin km'lik kauçuk contalarla çalışıyor. Onları yenilesem eminim çelik hortumun farkı daha iyi ortaya çıkardı. Artık başka zamana.
Ekli dosyayı görüntüle 28152
Ekli dosyayı görüntüle 28153
Aslında normal kullanımda bu kadar da üzerine düşmeye gerek yok, kauçuk hortum + normal hidrolik de aynı şeyi daha ucuza yapıyor sonuçta. Benimki biraz işin zevk kısmına kaçıyor. Aslında aracı değiştirip turbolu bir modele geçme düşüncem vardı ama, 2. el piyasasının şişmesiyle iptal oldu. Öyle olunca da tam gaz buna sardım işte.Elinize sağlık. Eski araçlara ancak böyle yenileyerek sağlıklı binilir.
Tamam sizinkisi zevk ama o hortumları elden geçirmeniz başlı başına bilinçli hareket. Çıkıp başka birisi "yahu sağlam diye eski de olsa volvo aldık, freni patladı" diyebilir.Aslında normal kullanımda bu kadar da üzerine düşmeye gerek yok, kauçuk hortum + normal hidrolik de aynı şeyi daha ucuza yapıyor sonuçta. Benimki biraz işin zevk kısmına kaçıyor. Aslında aracı değiştirip turbolu bir modele geçme düşüncem vardı ama, 2. el piyasasının şişmesiyle iptal oldu. Öyle olunca da tam gaz buna sardım işte.
O konuda kesinlikle haklısınız.Tamam sizinkisi zevk ama o hortumları elden geçirmeniz başlı başına bilinçli hareket. Çıkıp başka birisi "yahu sağlam diye eski de olsa volvo aldık, freni patladı" diyebilir.Kaçınılmaz bir gerçek olan malzeme yorgunluğunu maalesef herkese anlatamazsınız.
Keşke trafikteki tüm eski araçlar böyle bilinçli kişiler tarafından kullanılsa da gördüğümüzde can güvenliğimiz için kaygılanmasak.![]()