İnsanların anlamadığı bir şey var. (ya da zenginlerin, bilemedim.) Arabanın harcadığı yakıt miktarı sabittir ama cebinden çıkan para miktarı her zaman değişiyor, bunu anlamak bu kadar zor mu? Büyük şehirlerde kirada oturan, kredi ödeyen, çocuk okutan insanlar için bir depoya 250 lira vermek ile 252 lira vermek arasında fark var. Bir sonraki zamda aradaki 2 lirayı düşünmeyen insanlar yine düşünmeden "254 lira verirsin ne olacak" diyip yoluna devam edecek ama maaşı artmadığı ya da giderleri azalmadığı halde cebinden 4 lira fazla çıkan adam bunu düşünmek zo run da.
Kasım 2016'da 1.2 TSI golf aldım ben. Aldığım zaman benzinin litre fiyatı 4,78 TL idi.(Opet verileri) Otomobilim şehir içinde ortalama 7.5 litre yakıt tüketiyordu. Bir depom 50 litre hesabından 239 liraya doluyordu.
Sadece 3 ay sonra, benzinin litre fiyatının yine Opet verilerinden 5,41 TL olarak görüyoruz. Otomobilim aynı şehirde aynı tüketim değerine sahipti; 7.5 Litre. Ama benim depom 270 liraya dolmaya başladı.
3 ay içinde gelirimde herhangi bir artış yaşanmadan aylık 30 liradan yılda 360 TL daha girdi bana. 1.2TSI golf'ün yıllık bakım parası ya da 6 aylık vergisi. Bazen düşünüyorum, acaba haklılar mı, bu kadar hesap yapmak delilik mi, pinti bi pisliğe mi dönüşüyorum acaba diye. Tam bunu düşünürken bir yerlerden birşeyler daha giriyor, ayılıyorum. Burası Türkiye. Litre hesabını ayrı, kuruş hesabını ayrı yapacaksın. Çocukluğunda babasının zeytini ısırarak yediğini görmemiş olanlar varsa litre hesabından devam edebilirler, onlar için sorun yok. Şimdilik.