Litre yerine kuruş hesabı yapmanın mantıksızlığı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yol bilgisayarı olmayan araçlara binmeye alışmış olmanın yanında babamdan bana geçen bi alışkanlık. Litre hesabı da yapıyorum. Ama babam hala kuruş hesabı yapıyor. Onların döneminde petrol fiyatları bu kadar değişken miydi bilmiyorum. Ancak kişilerin tercihlerinin yargılanması hoşuma gitmiyor. Mantıklı gelebilir veya gelmeyebilir. Unutulmamalıdır ki ;
Bir kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter
Siz litre hesabı yapmaya devam edin. Başkalarını yargılamayın yeter. Kalkıp bu yaştan sonra babama insanların hoşuna gitmiyor litre hesabı yapma diyecek değilim :)
Zaten biz onlara dayatmıyoruz müdür onlar bize dayatıyor. Son yıllarda bu ülkede yavuz hırsızın ev sahibini bastırması misali, cehaletin özgürlük adı altında bilgiyi kötü göstermesi çok alışıldık bir durum oldu sanırım.

@furkankaya585597 Yapılacak bir şey mi? Valla bilmiyorum, bende alternatif çok. Şimdi dizelimle dolaşıyorum sokaklarda. Tır gibi kalkmayayım diye dizel aldım. Ama özür dilerim, otomobil kullanmak zorundayım. Eşimi oturduğum bölgenin sardalya kutusundan hallice toplu taşıma araçlarına terk edemem. Herkesin bin türlü sıkıntısı var, imkanı dahilinde mecbur kaldığı şeyler var. Bu yüzden kusura bakma dostum, C segmenti bir otomobile binmek zorundayım. Işıkta arkama filan denk gelirsen 3 kere kısa kısa korna çal, hızlanırım. Hey Allahım.

Yapılacak bir şey varsa yapalım. Ama sürekli hesap yapmaktan tır gibi kalkış yapan araba sürücüleri var. Bu kadar da önemsemeye gerek yok. Benzin fiyatını düşünüyorsak zaten pahalı düşünmeye gerek yok. Araba ha 30 kuruş yakmış ha 40 kuruş ya da 6 yakacağına 8 litre yakmış. 100 km'de 10 lira fark ediyor. Bu kadar dert eden gitsin A ya da B sınıfı araç alsın ya da motosiklete binsin ucuz ucuz gitsin.
Tamam

Yapılacak bir şey varsa yapalım. Ama sürekli hesap yapmaktan tır gibi kalkış yapan araba sürücüleri var. Bu kadar da önemsemeye gerek yok. Benzin fiyatını düşünüyorsak zaten pahalı düşünmeye gerek yok. Araba ha 30 kuruş yakmış ha 40 kuruş ya da 6 yakacağına 8 litre yakmış. 100 km'de 10 lira fark ediyor. Bu kadar dert eden gitsin A ya da B sınıfı araç alsın ya da motosiklete binsin ucuz ucuz gitsin.
Oy vermeyi gozden gecirebiliriz mesela herkesin min c sinifina binmeye hakki var

kuruş hesabı yapınca depresyona giriyor zaten insan. o yüzden litre iyidir ama onuda kapatıyorum bazen yol bilgisayarında. :D insanlar sorduğunda da baya yakıyo işte boşver deyip konuyu kapatıyorum. konunun pekte bir önemi yok benim için.

Son düzenleme:
Siyasetle alakası yok arkadaşım, doğrudan parayla, milletin kursağından geçen lokmayla alakası var neden mantıksız olsun?

Adana'dan kalkıp kapınıza kadar karpuz getiren adam Adana'da marşa basmadan önce kamyonum kilometrede 20 litre yakar diye mi hesap yapıyor, 1 lira yakar diye mi? Sabahın 4'ünde minibüsünün marşına basan adam gün içinde motorun enjektörlerinden püskürtülen yakıtın miktarıyla mı ilgileniyor, cebinden çıkacak olan paranın miktarıyla mı? Depo başına cebimden çıkan fazladan 2 lira beni fakirleştirmez diye düşünüyor olabilirsiniz, ama kimleri zengin ettiğini düşünürseniz o zaman yapacak bir şeyleriniz olduğuna karar vermeye başlarsınız. Yoksa bu şekilde eşeğin kuyruğu misali, ne uzar ne kısalırız.

Söylemek istediğimi ayrıntısıyla anlatayım diye edit:
"ben hep 50 liralık alıyorum." kafasıyla yazmadım bu kadar şeyi. 50 liraya her seferinde daha az yakıt alıyoruz, menzilimiz düşüyor demek istiyorum. Belki biz kısa mesafe gidiyoruz, ama bindiğimiz otobüs de akaryakıt kullanıyor, ekmeği kapımıza getiren kamyon da. Sabit 20 litre yaksa ne olur, cebinden her gün daha fazla çıktıkça? Bu yüzden kuruş hesabı yapıyor insanlar işte.

Son düzenleme:
Siyasetle alakası yok arkadaşım, doğrudan parayla, milletin kursağından geçen lokmayla alakası var neden mantıksız olsun?

Adana'dan kalkıp kapınıza kadar karpuz getiren adam Adana'da marşa basmadan önce kamyonum kilometrede 20 litre yakar diye mi hesap yapıyor, 1 lira yakar diye mi? Sabahın 4'ünde minibüsünün marşına basan adam gün içinde motorun enjektörlerinden püskürtülen yakıtın miktarıyla mı ilgileniyor, cebinden çıkacak olan paranın miktarıyla mı? Depo başına cebimden çıkan fazladan 2 lira beni fakirleştirmez diye düşünüyor olabilirsiniz, ama kimleri zengin ettiğini düşünürseniz o zaman yapacak bir şeyleriniz olduğuna karar vermeye başlarsınız. Yoksa bu şekilde eşeğin kuyruğu misali, ne uzar ne kısalırız.

Söylemek istediğimi ayrıntısıyla anlatayım diye edit:
"ben hep 50 liralık alıyorum." kafasıyla yazmadım bu kadar şeyi. 50 liraya her seferinde daha az yakıt alıyoruz, menzilimiz düşüyor demek istiyorum. Belki biz kısa mesafe gidiyoruz, ama bindiğimiz otobüs de akaryakıt kullanıyor, ekmeği kapımıza getiren kamyon da. Sabit 20 litre yaksa ne olur, cebinden her gün daha fazla çıktıkça? Bu yüzden kuruş hesabı yapıyor insanlar işte.
Defaten söyledim, icraat yok ise sokranmanın kimseye faydası yok. Erzurumdaki çay tarlasına olabilir :)

"Yapılıcak sayısız iyileştirme olabilir" demeye çalışıyorsan mütabıkız. :)

Alıntı veya etiketlersen kiminle iletişim kurmaya çalıştığını anlayabiliriz. :)

Son düzenleme:
Konu "litre hesabı vs. kuruş hesabı" konseptinden "yakıtınızın hesabını da yapmayın yeaa" noktasına kadar gelmiş. Bu kafadaki arkadaşlara yukarıda yazılanlara ek olarak diyeceğim bir şey yok. Kimse McLaren'a, Bugatti'ye, Porsche'ye binip kuruş hesabı yapmıyor zaten. Hesabını yapan gitsin A veya B sınıfı arabaya binsin diye hafiften aşağılar şekilde yazan da olmuş. Evet, ezik ve fakir şekilde ülkenin büyük çoğunluğu gibi A, B, çok sıkarsak C sınıfı araçlara biniyoruz.

Bu arada, bu başlığın ilk açıldığı konuyla ilgili bir ekleme daha yapayım: Önceki msj.ımda litre hesabı yaptığımı yazdım ama şunu belirtmeyi unuttum: Arabasında LPG dönüşümü uygulayacak kişilerin maliyetin amortismanı için direk olarak kuruş hesabı yapması daha doğru hareket olacaktır. Benzer sebeple, benzinli vs. dizel araç seçiminde de aynı sebepten kuruş hesabını yapmak gerekir.

İnsanların anlamadığı bir şey var. (ya da zenginlerin, bilemedim.) Arabanın harcadığı yakıt miktarı sabittir ama cebinden çıkan para miktarı her zaman değişiyor, bunu anlamak bu kadar zor mu? Büyük şehirlerde kirada oturan, kredi ödeyen, çocuk okutan insanlar için bir depoya 250 lira vermek ile 252 lira vermek arasında fark var. Bir sonraki zamda aradaki 2 lirayı düşünmeyen insanlar yine düşünmeden "254 lira verirsin ne olacak" diyip yoluna devam edecek ama maaşı artmadığı ya da giderleri azalmadığı halde cebinden 4 lira fazla çıkan adam bunu düşünmek zo run da.

Kasım 2016'da 1.2 TSI golf aldım ben. Aldığım zaman benzinin litre fiyatı 4,78 TL idi.(Opet verileri) Otomobilim şehir içinde ortalama 7.5 litre yakıt tüketiyordu. Bir depom 50 litre hesabından 239 liraya doluyordu.
Sadece 3 ay sonra, benzinin litre fiyatının yine Opet verilerinden 5,41 TL olarak görüyoruz. Otomobilim aynı şehirde aynı tüketim değerine sahipti; 7.5 Litre. Ama benim depom 270 liraya dolmaya başladı.

3 ay içinde gelirimde herhangi bir artış yaşanmadan aylık 30 liradan yılda 360 TL daha girdi bana. 1.2TSI golf'ün yıllık bakım parası ya da 6 aylık vergisi. Bazen düşünüyorum, acaba haklılar mı, bu kadar hesap yapmak delilik mi, pinti bi pisliğe mi dönüşüyorum acaba diye. Tam bunu düşünürken bir yerlerden birşeyler daha giriyor, ayılıyorum. Burası Türkiye. Litre hesabını ayrı, kuruş hesabını ayrı yapacaksın. Çocukluğunda babasının zeytini ısırarak yediğini görmemiş olanlar varsa litre hesabından devam edebilirler, onlar için sorun yok. Şimdilik.
Hocam siz olayı yanlış anlamışsınız. Bütçe hesabı yapmayın demiyorum. Yakıt tüketimi araca ait bir teknik veridir. Teknik veriler sabit değerlerden oluşmalıdır diyorum. Varsayalım ki ikinci el araç alacağız ve aracın gerçekçi yakıt tüketimini öğrenmek istiyoruz. Başladık forumlardan aracın yakıt tüketimi hakkında bilgi edinmeye. 5 yıllık bir gönderide kuruş hesabıyla bilgi verilmiş. Şimdi 5 yıl öncesinin akaryakıt fiyatlarını bilmemize ihtiyacımız var. Ve markalar arası fiyat farkını da unutmamak gerek. Eğer litre hesabı yapılmış olsa idi ne zaman bakarsanız bakın aynı olacaktı bu değer. Ben bundan bahsettim.

Defaten söyledim, icraat yok ise sokranmanın kimseye faydası yok. Erzurumdaki çay tarlasına olabilir :)

"Yapılıcak sayısız iyileştirme olabilir" demeye çalışıyorsan mütabıkız. :)

Alıntı veya etiketlersen kiminle iletişim kurmaya çalıştığını anlayabiliriz. :)
Siyasetten bahseden birden fazla kişi vardı, ben de ortaya konuştum. Forum sonuçta burası, kimseyle bireysel olarak iletişim kurmaya çalışmıyorum. Yazdıklarım genel şeylerdi.

Ayrıca burada yazdıklarım da birer icraattir, karıncanın taşıdığı su misali. Ben girdiğim her ortamda, ki kaçınılmazdır muhakkak otomobil sohbeti açılır, bu konulardan, yediğimiz kazıklardan bahsederim. Kendi çapımda sürekli icraat halindeyim yani. Ha, benim çabamla değişir mi, bilemem. Ama çabalamazsam değişmeyeceği kesin. Bakın milletin hali malum. Ben de zamanında 2 lira daha fazla veririm, diyordum. Evlendim, ev geçindirmeye başladım gözüm açıldı. İşler değişti. Kazık yemekten bıktım, usandım.

@eksantrikmili kardeşim ben yanlış anlamadım. Yanlış anlayanlar "depo x liraya dolsa ne olacak, x+2 liraya dolsa ne olacak" diyen arkadaşlar. Ben zaten litre hesabı yapıyorum, bu şekilde konuşanlara da litre hesabı yapmalarını tavsiye ediyorum. Ama öte yandan sürekli olarak kuruş hesabı yapılmasından da yanayım. Pompada fiyat göstergeleri disko topu gibi dönüyor çünkü.

Siz tezinizde haklısınız, ama araba alırken insanlar tüm masrafları ortaya koyup hesap yapsalardı şu an ülkemiz dizeller ülkesi olmazdı. Ben bunu bildiğim için özellikle insanların kuruş hesabı da yapmalarından yanayım. Yakıta verdiğimiz +2 liraları hayat standartlarımızı yükseltmek için kullanabiliriz, hayal değil.

Başa beni getirin, ekonomiyi 10 yılda rahatlatacam.. Herkez iiçin uygun maaş ve adaletli gelir dağılımı sunacağım. İhtiyac sahiplerine otombil, benzinide karneye bağlayıp ücretsiz almalarını sağlıyacağım.

Başa beni getirin, ekonomiyi 10 yılda rahatlatacam.. Herkez iiçin uygun maaş ve adaletli gelir dağılımı sunacağım. İhtiyac sahiplerine otombil, benzinide karneye bağlayıp ücretsiz almalarını sağlıyacağım.
Herkesin altından arabaları çekip i10 dağıtıcaksan olur :) ama şu karne işi sıkıntılı, millet gazdan ayağını çekmez i10 a 20lt yaktırırlar :D

Son düzenleme:
Bu ülkede maalesef ki başa kimse seçimle gelmiyor. Seçimle gelmediği gibi seçimle de gitmiyor. İnsanlara böyle olduğunu düşündürüyorlar, kendi kendilerini yönettikleri zannettiriliyor, demokrasi oyunu oynanıyor hepsi bu. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bu böyle, Türkiye gibi 2-3.sınıf ülkelerde de bu böyle.

vermek kolay hocam. ama askeri ücreti 5 bin yapsak bi koli yumurtayı 100 tl ye alırız bunu kimse düşünmüyor. :D
bu seçim zımbırtısı taa 2007 seçimlerinde falandı şimdi olsa 15 bin der.
haydar-bas-1-kasim-secim-vaatleri_857386.jpg

SGK prim gün sayısı 500 dolduran her çalışana Honda Fizy fabrikasından sırayla motorsiklet
Sgk prim gün 1000 doldurana ve bakmakla yükümlü eşi olan için Smart Fort four
3000 prim güne Hyundai i10 1,0 jump tabi en az 1 çoçuk olcak
4500 prim gününe 1 toyota corolla 1,33 6 ileri
5000 prim gününe ise buluruz bişiler.
Emekli olan herkesi anadoluda çiftlik evi. Sürülecek tarla bostan. Bedave traktör desteği. Ekin biçmek için çalışan .

Süper devir daim..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...