Anlattığınız tarzda hayat biçimlerini ve tercihlerini çoğaltmamız kesinlikle mümkün. Zira ben sizin için veya başka vatandaşlarımız için illa bu ülkede kalın, illa bu ülke için canınızı verin ve böyle hizmet edin demiyorum. Sonuçta her insanın ülkesine hizmeti başka türlü olabiliyor. Herkes kendi yeteneği dahilinde ülkesine hizmet etmeli.valla hocam ne yazikki beyin göçü yapacaklardan biride müstakbel eşim. bizde almanyaya gitmeyi düşünüyoruz. kendisi çifte vatandaş. zamanında bir alman firması babasını buraya göndermiş oda burda doğmuş aslında halis mulis türk ama kandan dolayı alman pasaportu da var. neyse önemli olan kendisi doktor ve ülkemizin en iyi fakültesinde branşının okul birincisi. yani gelecekte kendisi çok iyi
bir doktor ve ilerde profösör olacak. kendi evi var. maaşı 10-15 ten aşşa olmaz. benimde evim arabam var çok şükür. ancak diyor ki okul bitsin almanyaya gidelim. napcaz diyorum ben denklik alana kadar asistanlık yaparım 2500 euro sende işçi olursun 1500 euro. benim ailem diyo manyakmısınız burda herşeyiniz var ölünüz 15 bin kazanır gidin en güzel yerlerde oturun, onun ailesi gelsin bizim fırın var orda tanıdık calısır diyo neyse şimdi her türk gibi bizde manyakmısın dedik oda şunu söylüyor. burda 2 binde kazansak 20 binde kazansak, sinirlerimiz bozulacak. trafikte sinir, diplomaside sinir. insanlar saygısız. 12 yaşında kız kardeşim var köpeği çitli sitede kapının önüne çıkaramıyor diyor. almanyada sokakta yürüyebilmeye başlayan hiçbir cocugun elinden tutulmaz diyor. gerek yok basına bir kaza gelmez diyor. hangi restauranta gitsek midemiz gurultuyor etten yağdan kalitenin dandikliğinden. aldıgımız her hizmete hem dünyaları veriyoruz hem sinir krizi geçiriyoruz diyor. orda hizmet sektöründe müşteri %100 haklı. parasını veriyorsam ben nasıl istersem öyle olur diyor. yani parasını aldıgın birine yamuk yapma ihtimalin yok hizmet sektöründe. kaos yok pis insanlar yok dolandırma yok güvenlik sorunu yok. yok dükkanın önüne park ettin diye milletle tartısmak yok. insana saygı var. şimdi annemlere bunları anlattı ve bizimkiler sesini çıkaramadı. e şimdi söyleyin hocam şartlar buyken ben ne yapmalıyım. ülkemde kalıp bu düzene dur mu diyeyim, sesimi çıkarsam hapislere düşeyim. yoksa gidip çitli bahçeli evimde özgürce cocugumla köpeğimle çimenlerde parklarda oyunlar mı oynayayım
Misal, bir tiyatrocu bunu oyunlarında anlatır, bir müzisyen bu düzeni şarkılarında anlatır, bir mühendis akademik kariyer yapıp ülkesi için bir teknoloji geliştirmeye çalışır, bir tarihçi ülkesi adına yanlış bilinen yahut bilinmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkaracak eserler yapmaya çalışır, bir öğretmen doğru ahlakı ve bilgiyi genç nesillere öğretmeye çalışır... yani bunları oldukça uzatabilir ve çoğaltabiliriz.
Siz tabii ki yurt dışında daha iyi bir yaşam sürebileceğinize inanıyorsanız kimse size gittiğiniz için kötü bir şey diyemez. Sonuçta her bireyin özgür kararıdır bu. Fakat, ülkeniz adına yanlış, eksik ve bozuk gördüğünüz konularda sessiz kalmak sizi zorluyorsa bunları yazıya dökerek insanların okumasına yardımcı olabilirsiniz veya ülkenizde sizi ahlaki açıdan en çok yaralayan hususlar üzerine kendinizi araştırarak ve geliştirerek bunların doğrularını uygun platformlarda veya zamanı geldikçe insanlara aktarabilirsiniz.
Mesela ben, ülkemde müslümanlığın ve islamın gerçek anlamda yaşanmadığını, yanlış anlaşıldığını ve insanların aklını kullanmadan dine inandıklarını görüyorum. Kuran'ı sadece okumanın ibadet sayıldığı, halbuki insandan beklenenin Kuran'ı anlayarak okuyup hayata tatbik etmesi olduğunu ve ülkeyi yönetecek kesimin dini inancına göre seçilmesinin yanlış olduğunu, bunları ayetlerle insanlara göstermeye ve anlatmaya çalışan, en azından elimden geldiğince bunu yapmaya çalışan bir insanım. Ben de ilgi alanım ve inancım gereği ülkemde bozuk gördüğüm bu mevzuda kendimi geliştirmeye çalışıyor ve uzanabildiğim, yorumlaşabildiğim her kesim insana bunları anlatmaya çalışıyor. Aza çoğa bakmadan en azından kendi çapımda elimden geleni yapmaya gayret ediyorum.
Anlatmak istediğim, herkes ilgi alanı ve rahatsız olduğu konularda kendini doğru şekilde geliştirip, belli ahlak ve akıl kuralları çerçevesinde bunları anlayıp, anlamayan veya yanlış yorumlayan insanlara anlatmaya çalışmalı en azından. Belki, bireysel anlamda, ülkemiz adına çok önemli bir icat yapamıyoruz, çok önemli istihdamlar sağlayacak iş alanları geliştiremiyoruz, çok önemli yerlere de gelemiyoruz ama en azından kendimizi geliştirerek çevremizdekilere ve kuracağımız aileye bunları anlatarak doğruyu göstermeye çalışabiliriz. Emin olun bunları herkes yapsa, yurt dışında bile yaşasanız, bu ülkeye çok faydalı ve düzgün evlatlar yetiştirme, insanımıza da katkıda bulunma fırsatını yakalamış oluruz.
Son düzenleme: