60-70'ler muhabbetinin premium kısmı gereksizdi ya.. Oraya Opel övmek için girdim de lazım değildi, Overwritten olmuşNerden başlasam bilemedim öncelikle şunu belirtmek istiyorum belirtilen markalardan hiçbirisi baştan beri premium olma amacıyla yola çıkmış markalar değildi. BMW ve Audi dışında hiçbiri de olamadı zaten
BMW, 507 (1956) ile zaten kendini ne kadar üst noktaya konumlandırdığını Mercedes 300 SL ve Jag XK150'ye göz kırparak ortaya koymuştu, 60'larda başlattığı "Neue Klasse" Premium kompakt felsefesi ile kendisini Mercedes'ten sonra ikinci Alman premium markası olarak tanımlatmıştı.
Bu yıllarda VW, hala Beetle ve Karmann üretirken, Opel orta üst sınıfa hitap edecek Kapitan ve Rekord gibi safkan Opeller ile kendini kanıtlamaya, bu iki premium markaya göre daha ucuz alternatifler sunmaya çalışıyordu. Hitap ettiği kesim bundan dolayı hep farklıydı.
Audi, Auto Union olarak DKW F89 modelleriyle small eco car satarak en alt basamaktaydı, büyük atılımı 80'lerin ortalarında VAG çatısı altındayken Quattro ortaya çıktıktan sonra oldu. VW>Audi algısı 90'lı yılların ortasından sonra, bizim ülkeye de aynı yıllarda giren A3, A4, A6 vs gibi modellerle değişti.
Yani konu 60-70'lerse ki hep o yılların araçlarından bahsedilmiş, bu sıralama BMW>Opel>VW>Audi diyebiliriz. Opel, Astra H'lardan sonra GM'in bodrumuna yerleştirildi ve oradan çıkartılmadı.
Fakat bu demek olmuyor ki kötü arabalar üretti, 2017'lere kadar GM altındayken taş gibi, kompakt C segmentte sürüş kalitesiyle ve rafineliğiyle Golf'lere nazaran tercih edilebilecek Astra H'lar, Astra J'ler ve K'lar çıkarttı. Keza Insignia gayet başarılı bir modeldi, altyapısını paylaştığı araçlar ortada. Sadece belli kombinasyonlarla iyi bir bakımla tercih edilmesi gereken modeller. Bugün hiç kimse 1.6 CDTI motorunun başarısını ve C segmentte en performanslı dizel motor olduğunu yadsıyamaz. Zinciri ise her gülün dikeni.
Ben Horch'u daha da eski 1910'lar zamanı için demiştim ama o kısmı saymayan da var. Çok itirazım yok. O zaman premium araba diye birşey de yoktur diye tahmin ediyorum