Renault 21 ve Fiat Tempra neden harcandı ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

boris-M5

Profesör
30 Eki 2016
803
1,219
2,270
istanbul
Marka
Peugeot
Merhabalar,ben ucuz araba kovboyuyum.
Şimdilerde aklıma bu iki araç takıldı,sizin fikrinizi alıcam.
Şimdi bu iki araçta zamanının ilerisinde araçlardı hatta R21 ilk çıktığında broadwaydan bile ucuzmuş.Tempra da dijital gösterge gibi çığır açan bi yeniliğe sahipken ikiside tip olarak gayet güzelken neden hiç tutulmadı,neden bugünlerde az var? Gayet hoş ve güzel araçlar R21 zamanının makam aracı hele ki Concorde paketi gayet akıl çelici ama neden iki araçta çöp olup şahin,doğan,sieana vb.türedi?
206a306872f4984c1d35e56da7163a8e.jpg images (5).jpg
Bugünlerde R21 bakıyorum ama piyasası korkutuyo
 

alfhonso

Hakan BIÇAK
Eski İnfazcı, Yeni Eğitici
Yönetici
Admin
9 Eyl 2016
24,656
1
64,538
6,820
34
Denizli
Marka
Mercedes
Bizim insanımız yeniliklere çok açık değildir, Yeniliğe açık olup parası olan adam zaten mercedes bmw biniyordu, parası olmayıp tempra şahin doğan vs ulaşabilenler ise temprayı tercih etmedi (Aslında çok sattı da şahin doğan kadar satmadı). tipo ve tempranın digital göstergeleri ile ilgili hala daha mevzusu geçtiğinde babamın dediği tek şey arıza yaptığında sıkıntılı! oluyor :)
 

Mehmet

Profesör
7 Eyl 2016
5,850
12,558
4,970
Tempra ve tipo larda elektronik aksam çok oldugundan bu da zamanla eskimeye yol açtıgından dolayı tutmadı bence
Şahin dogan kartal neden çok tuttu dersen full oglu full mekanik çünkü
bozulacak masrafı çok olacak elektronik yok arabalarda:p:p:D:D:D
 

yaso

TORNACI
8 Eyl 2016
3,204
11,547
5,320
Antalya
Marka
Ford
Ana okulundayken babam 0 km araba almıştı. Hiç unutmam o zaman da R12 vardı el freni yoktu yokuşa parketmezdi hiç. Renault un kataloğunu getirmişti bakıp duruyordu fırsat bulunca ben de bakıp R21 e aşık olup bunu alsana demiştim. Olmaz onu satamayız ilerde deyip 0 km 2000 mi 2001 model mi ne R9 almıştı. Gerçi onu ilk canlı gördüğümde ona da aşık olmuştum :D
 
Son düzenleme:

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,040
7
51,377
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
R21 hakikaten klas arabaydı. Zamanındaki fiyatlandırmayı bilemem ama yüksek fiyattan ötürü diye tahmin etmiştim hep, ama herhangi bir dayanağım yok, tahmini bilgi. Tempra/Tipo modellerine ise hakim olduğum için ona cevap verebilirim.
Hemen herkesin bildiği dijital gösterge arızası vardı kronik. Sebebi ise aslında çok basitti. Arabalar oto sanayi yerine yetkili servise gitse, bakımlarında orijinal bujileri kullanılsa bu sorun kesinlikle kronik olmazdı. 2. kronik arızası, ön süspansiyon sisteminin narin olmasıydı. Arabalar İtalya yollarına göre tasarlanmıştı, Türkiye'de ise çok zayıf kalıyordu. Bunun için Türkiye'ye özel bir düzenleme de yapılmamıştı. Millet alışık arkadan itiş kuş serisine, önden çekiş olmanın getirdiği ek yükler filan da binince bu arabayı alıp takır tukur köy yollarına vuranlar haliyle hiç memnun kalmıyorlardı. (Hatta İtalyan üretimi Marea'larda da bu sorun devam etti, yerli Marea'larda ön düzen revize edilerek güçlendirilmişti) Uno'lar da aynı jeneasyon olmasına rağmen onların böyle sorunlar yaşamamasının tek sebebi arabanın çok hafif olmasıydı. 3. kronik arızası da EGR valfiydi. Çünkü katalitik konvertör, egr valfi, emisyon filan o zamanki ülke koşullarına son derece ters kavramlardı. :D Bugün bile pek çoğumuz kalitesiz yakıt nedeniyle arabamızda ciddi masraflarla karşılaşıyoruz. Bu arabalar Türkiye piyasasına girdiğinde Normal benzin ve süper benzin vardı. Bırakın oktanını filan, kurşunsuz benzine geçilmemişti :) En az 25 yıl geçti, hala akaryakıt standardını tutturamadık, kaçak yakıtlar çok baş ağrıtmaya devam ediyor. 25 yıl öncesini siz düşünün :)
E yakıt tüketimi desek, Türkiye piyasasındaki direk rakibi Renault markasının motorlarına göre çok daha müsrifti. Sonuçta İtalyan motoru. Zamanla bu da düşündürmeye başladı. Otogaz sistemleri peydah olup da LPG'ye geçilmeye başlanınca zaten bu arabalar iptal olmaya başladı :) Motorlarda yağ yakmalar, yatak sarmalar filan aldı yürüdü. Uzun zaman üretilip zamanının gerisinde kalınca da kötü, vasat, demode, dandik gibi sıfatlar yakıştırıldı piyasada. 0.28cd rüzgar direnç katsayısını 80'li yıllarda yakalamış seri üretim bir otomobilden bahsediyoruz (yıllar sona Vectra B aynı değeri tutturmuştu), aslında yeniliklerle doluydu. Ama marka Fiat olduğu için Kuş Serisi ile aynı muameleye maruz bırakılınca bu arabaların bünyeleri kaldıramadı :) Kuş Serisi'ni bakımsız bırakıp arıza yaptıran araç sahibi, "yahu Şahin işte ne beklersin" deyip durumu umursamıyordu. Ama aynı şekilde bakımsız bırakılan Tempra'nın verdiği arızaların maddi karşılığı çok daha fazla olduğu için millet sorunlu, masraflı olarak belledi.
Tempra SW larda açılır arka tampon, Tipo 2.0 Action modelinde 148hp lik motor, malum dijital gösterge ve meşhur Economy/Power göstergeleri filan unutulmazlarıydı. Aşırı geniş olması, koltukların konforu, sürüş keyfi filan bonuslarıydı. Bir de çoğu kişi bilmez, bu arabalar üretildiği döneme göre güvenlik olarak çok iyi seviyedelerdi. Bugünkü arabalar gibi kazalarda ön tarafı dağıtarak darbeyi sönümleme gibi konular bu arabalar tasarlanırken gözetilen unsurlardı. (Tabi 35 yıl önceki standartları konuşuyoruz :)) O yüzden Kuş serisi gibi şasisiz üretilen otomobillerle bir tutmamak gerekir.
Maalesef o dönemde 0km Tempra alıp da 2. gün arabayı 4 takoz üstünde bulanları da biliyorum. Jantları filan çok çalıyorlardı, millet onlardan da beziyordu :D Kapalı garajı olanların tenezzül etmeyeceği, açık otopark sahipleri için ise lüks olarak nitelendirilecek ara modellerin genelinin çektiği sıkıntıları çekiyorlardı :) Muhtemelen R21'lerde de asayişle ilgili aynı sıkıntılar yaşanmıştır.
 
14 Kas 2016
173
419
1,535
Bursa
O değil de tempranın station wagon tasarımındaki akıcılık ve bütünlük muazzam. İlk nesil insignia'daki özgün duruş var. Yolda görsem hala inceleyip kusur arıyorum, bulamıyorum.

Tempra sevenler için George Clooney'nin The American filmini öneririm. Film Nuri Bilge Ceylan filmi havasında geçiyor ama atmosfer ve anlatılan güzel.
 
  • Beğeni
Tepkiler: bt ve Porsche

İstanbullu

Panpa
8 Eyl 2016
7,345
10,782
4,770
İstanbul
Marka
Hyundai
Renault 21 reklamı vardı, Asfaltı yarıp yola fırladığı. O aklıma geldi .

İlk aldığım otomobil dergilerinde bunun Optima testi vardı. 77 beygir karbüratörlü versiyonu. Test eden adam beğenmiyordu. Araba çekmiyor karbüratör yakışmıyor yazmıştı. Aklımda böyle kalmış.
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: Porsche

cgkya

Profesör
16 Eyl 2016
293
447
1,395
Merhabalar,ben ucuz araba kovboyuyum.
Şimdilerde aklıma bu iki araç takıldı,sizin fikrinizi alıcam.
Şimdi bu iki araçta zamanının ilerisinde araçlardı hatta R21 ilk çıktığında broadwaydan bile ucuzmuş.Tempra da dijital gösterge gibi çığır açan bi yeniliğe sahipken ikiside tip olarak gayet güzelken neden hiç tutulmadı,neden bugünlerde az var? Gayet hoş ve güzel araçlar R21 zamanının makam aracı hele ki Concorde paketi gayet akıl çelici ama neden iki araçta çöp olup şahin,doğan,sieana vb.türedi?
Ekli dosyayı görüntüle 5829 Ekli dosyayı görüntüle 5830
Bugünlerde R21 bakıyorum ama piyasası korkutuyo

Her iki model de ülkemiz insanının kuş serisi ve broadway gibi araçları yere göğe sığdıramadığı dönemlerde satıldı da ondan. Orta sınıf hep bu sıradan arabalara binip mutlu mesut yaşarken parası olanlar Mercedes, BMW gibi markalara yöneliyorlardı. Kendi çevremden biliyorum ki R21, Tempra gibi araçları sıfır km alma imkanı olan tanıdıklarımız "onu alırsak garaj lazım" kafasındaydılar. Yani sokağa bırakıp gece bir yerlerine bir şey olmasından çok çekiniyorlardı çünkü parça fiyatları kuş serisine hiç benzemiyordu. Zaman ilerleyip bu araçlar ikinci, üçüncü, beşinci ele düştüğünde biraz yayıldı ama uzun soluklu olmadı. Şimdi seven seviyor ve biniyor. Ben mesela enjeksiyonlu, lpgsiz ve mavi renk temiz bir tipo bulsam sahip olmak isterdim.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım