Ruslar yerine Sovyet otomobilleri denseydi konu biraz daha geniş olurdu. Avto ZAZ gibi bugün Ukrayna sınırlarında bulunan markalar bu "Rus" sınırlamasının dışında kalıyor. Zamanında iyi satmış şehir araçlarına sahip bir marka.
Rus otomobillerini özellikle eski modelleri nedeniyle severim. Yeni modelleri "ucuz yollu" iş görme makinelerinden fazlasını sunmuyor (hoş eski Ladalar da öyleydi

). GAZ minibüsler, kamyonetler özellikle kaporta konusunda zayıf. Hem sağlamlık (darbeye karşı) hem dayanıklılık (zamana karşı) olarak. Lada markası ise Dacia'nın turbo motorları bulunmayan hâli gibi. Çoğu kişide olduğu gibi bende de, çıktığı 1977 yılından bu yana çizgisinden hiç sapmayan Niva'nın yeri ayrıdır.
Geçmişten bugüne baktığımız Sovyet araçları (motosikletler dahil) belirli modeller dışında özgün değil, var olanlara benzeterek, onları alıp kendilerince değiştirmek suretiyle üretilmiş araçlar olmuşlardır (bu direkt yerme olarak algılanmasın, Ak-47'nin atası da Stg-44 ama hangisinin efsane olduğunu tartışmak yersiz). Eski GAZ otomobillerinde Ford esintileri görülür. 70-80'li yılların Ladaları (Samaralar değil sedan ve steyşın olanlar) Fiat'tan alınma araçlardı. 2000 sonrası GAZlarda Chrysler araçlarını görebilirsiniz. Yine 2000 sonrası Ladalarda Renault ve GM araçlarını görebilirsiniz. Bu araçları alarak kendi motorlarını koyup satma yoluna gidiyorlar (bugün çok farklı bir konumda bulunan, "efsane Rus motosikleti" denebilecek, dünyanın her yerinde hayranları olan IMZ-Ural "sepetli" motosikletlerinin aslı BMW'nin motosikletine dayanmaktadır, atası o dur).
Tasarım konusunda çoğunlukla sınıfta kalırlar. Sovyet araçları estetik anlamda pek bir şey vaadetmez. Arabalarında, motosikletlerinde, uçaklarında ürettikleri çoğu araçta ürkütücü (sert demek tam anlamıyla doğru olmaz, çirkin desem çirkin araçları olsa da hepsi öyle değil; soğuk, ürkütücü yüzlere sahip) denebilecek çizgiler kullanırlar.
-uygun parça, uygun yürütme maliyetleriyle a noktasından b noktasına mantıklı seçenekler olduğunu düşünüyor musunuz ?
Denebilir. Ülkemizde de bilinen, kullanılan araçlar. Yedek parça sorunu yok. Samara'nın hâlen 0 parçaları üretililiyor. 80 sonu Samara alan biri Rusya'dan parça getirtip 2013 model Samara 2'ye çevirebilir. O konuda iyiler.
-türkiye'de niye pek fazla tutulmadı ? (bizim coğrafyamıza ve yollarına uygun olduğunu düşünüyorum bu araçların)
Millet olarak Rus araçlarına soğuk bakıyoruz, güvenmiyoruz, beğenmiyoruz. Bir diğer neden vergi sistemimiz. Rusların ürettiği arabaların hepsinde 1.6 motor yok. Olanlarda da başlangıç motoru olarak bulunuyor. 1.8, 2.0 motorlar daha ağırlıklı. Konu suv olunca 2.5-2.7-3.0 diye gidebiliyor. Niva getirildi durumu malum, 1.7 motor nedeniyle hem ötv hem mtv nedeniyle korkularak bakılıyor, 1.6 sınıfında olsaydı çok daha fazla satardı, meraklısı çok. Bir zamanlar Dacia gibi Lada'nın da geleceği söylendi ama Dacia 1.4-1.6 atmosferik motorların yanına 1.5 dizel motor koyarken, Lada'nın Türkiye'de -vergi sistemi nedeniyle- satabileceği tek motor 1.6 atmosferik benzinli olanlardı. Dizel motorlu araçları pek yok. Benzinlilerde de verim konusunda pek başarılı değiller. Bugün Toyota markası 1.6 atmosferikten 132bg alırken Lada 1.6 105bg alıyor. 1.8 motorları 122bg üretiyor. Tüketim olarak da yüksekler. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 1.6 motor+LPG'li olarak getirilse fiyatı makul tutulsa belli bir kitleye hitap edebilirdi.