Şahin vs Doğan - Yol tutuşu, direksiyon hissi vs. farklar neler ?

hoodie54

Profesör
8 Ara 2019
93
1
51
1,020
balıkesir
Marka
Nissan
1)sıfır km şahin ve sıfır km doğan hayal edelim, bu iki aracın, fren güçleri, yol tutuşları, direksiyon hissiyatları arasında fark var mı?
2)(bu soruyu kendim için sormuyorum) doğan slx'in arka kampanalar diske çevrilebiliyor mu orijinal fiat parçası kullanılarak fiat regata gibi mesela?mümkün mü?
 
  • Beğeni
Tepkiler: ihsan

Kagan

Driver
Panpa
8 Eyl 2016
1,263
2,245
2,570
Ankara
İlginç bir soru, cevabı merak ettim ben.
Sadece ağırlık ve ağırlık dağılımı olarak bile olsa fark vardır diye tahmin ediyorum, net bilen birisi yazacaktır.
 
  • Beğeni
Tepkiler: fujiwara

muhammed37

Panpa
17 Haz 2018
2,630
2,857
4,020
İstanbul
Marka
Yok
Doğan la Şahin arasında 100 kilo kadar fark var yol tutuşu biraz etkiler / frenler ikisindede aynı diye biliyorum/direksiyon olarak 95 in ikinci yarısında doğan a hidrolik direksiyon geldi Şahin e 98 de geldi doğan in direksiyonu daha hisli bence
 

yakkocan

Yakup ÖZER
Profesör
2 May 2020
462
387
1,345
22
Ankara
Marka
Yok
Dört disk yapılabilir. Ama tehlikeli bir işlem diye biliyorum. Çevremde yapanlar oldu frenlerin alev aldığını söylediler. (Ne kadar doğru bilemem.)/Doğanın direksiyonu daha hisli./ Yol tutuşu olarak bana SLX daha bi iyi gibi geliyor.
 

Mt.Akina

Reis
Beta Programı
18 Ocak 2017
5,579
1
22,226
5,670
Ankara
Marka
Ford
Net bir bilgim yok fakat dergilerden okuduğumu yorumlayacağım sırf o seneki katalizör değiştiği için “yenilendi” diye manşetlerle lanse edilen araçlardı bunlar.

Dolayısıyla arasında bir fark olacağını zannetmiyorum fakat daha yeni model enjeksiyonlu vesaire Doğan ve Şahinlerde ufak tefek hidrolik direksiyon, daha yumuşak direksiyon gibi şeyler vardır ama frenlere kadar değişmiş donanım seviyesini hiç duymadım.

Söz gelmişken kramayer(kuru) direksiyon neredeyse her zaman daha hislidir.Yani hidrolikten de daha hislidir.(istisnalar hariç)

Fren gücü olarak da kampana disk değişimi gibi uçuk şeyler beklemek yerine o yıldaki vakum, fren merkezi veya hortumları önceki yıla göre güncellenmiştir olsa olsa beklenti o seviyede olmalı.

Son olarak diske çevirme muhabettini de hiç duymadım ama Regata diski olmaz büyük ihtimalle, Regata önden çeker ve çok ayrı platformda bir araç(dış görünüşü sizi yanıltmasın) Doğan Şahin 131 temellidir, 131A isimli kasa kodunda da disk olan versiyonları bulursanız(muhtemelen miriafioriler) değiştirirsiniz veya başka araçlardan kesme biçme ile uyarlarsınız.

Astarı yüzünü geçer orası ayrı tabii ama olmaz diye bir şey yok paradan haber verin demişler ya o hesap.

Hatta Coupe 131’leri toplayan veya 4 kapıyı 2 kapıya çeviren yarış garajı vardı, Benzin TV çekmişti bir video göz atabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
17,942
7
51,189
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
1)sıfır km şahin ve sıfır km doğan hayal edelim, bu iki aracın, fren güçleri, yol tutuşları, direksiyon hissiyatları arasında fark var mı?
2)(bu soruyu kendim için sormuyorum) doğan slx'in arka kampanalar diske çevrilebiliyor mu orijinal fiat parçası kullanılarak fiat regata gibi mesela?mümkün mü?
1) Fren güçleri arasında sistem ve kullanılan parçalar olarak fark yok. Yol tutuş konusunda Doğan daha başarılıdır. Çünkü Şahin'in daha ince tabanlı 13" jantları varken Doğan'ın kalın tabanlı 14" alaşımlı jantları vardır. Hem yere basan yüzey genişliyor, hem lastik yanağı inceliyor, hem de alaşım janttan ötürü unsprung weight azalıyor. Lastik ve jant değişimi direksiyon hissine de çok az yansıyor. Park manevraları Şahin'de biraz daha kolaydır, Doğan ise yüksek hızlarda daha oturaklıdır.
2) Şahin ve Doğan'ı Fiat Regata gibi düşünmek çok yanlış. Görünüşe aldanmamak gerek, görünmeyen platfromu Regata'dan daha eski; Fiat 131 olarak devam. O yüzden Regata'dan ziyade acaba Murat 124 arka diskleri uyabilir mi diye düşündüm. Diske çevrilir mi bilmem ama ne yapılırsa yapılsın, şasi ve süspansiyon geometrisi değiştirilip abs eklenmedikçe fren performansı dramatik şekilde iyileşemez.
 

Testarossa

TomSawyer
Profesör
8 Ağu 2020
595
943
1,820
İstanbul
Marka
Alfa Romeo
Şahinin lastikler 13. Doğanın lastikler 14.
Ağırlık farkı var tabiki.
Fren konusundaki en büyük sorunu, frende öne yığılma.
Süspansiyonda değişikliğe gidilmesi lazım.
Doblo diski ve kaliperi,albea merkezi takan var
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım