Manuel viteslerde ortalama 100 bin km, otomatikte 50'bin km, neden böyle bir şey dediniz derseniz başka forumda konuşulan bir konuyu buraya aynen yapıştırıyorum:
ya 0km'den başlayarak her 50 binde bir falan değişmek lazım şanzıman yağını, ya da hiç değişmediysen 100 bin'den sonra hiç ellememek lazım gittiği yere kadar.
Çünkü şanzıman yağı normalde değişmediğinden, araç km yaptıkça şanzıman aşınırken, bi taraftan da yağ kalınlaşıyor, şanzıman bu kalınlaşmış yağa adapte oluyor, yağ daha da kalınlaşıyor kalınlaşıyor, sonra yüksek km'de yağ değişip cillop gibi orjinal ve temiz, dolayısıyla incecik yağ sisteme girince, o saatten sonra şanzımanın o güne kadar ki aşınmışlığı tolere edilemeyip sıkıntılar baş göstermeye başlayabiliyor.
Emin değilim ama ben böyle tecrübe ettim, lakin yağı değiştiren servis layığı ile iş yapamadığından da olmuş olabilir, fakat @elektromekanik Talha usta da yüksek km'de yağ değişimin problem olabileceğini belirtmiş, belli ki o da rastlamış bu duruma.
***
Yeniden 0km araç alıp uzun yıllar kullanacak olsam şimdiki aracımı kullandığım gibi, şanzıman yağını ehil ellerde her 50 binde bir değiştirirdim...
Edit: manuelde bir şey olmuyormuş
neden yapıyor;
şu denmişti bana, şanzıman araç yol yaptıkça ister istemez hem aşınıyor hem de, aşınan metal parçaları yağ içinde gezmeye başlıyor her ne kadar filtre bi kısmını filtre ediyor olsa da.
şanzıman aşınıyor, yağ kalınlaşıyor, şanzıman aşınıyor, yağ kalınlaşıyor, şanzıman aşınıyor, yağ kalınlaşıyor, şanzıman aşınıyor, yağ kalınlaşıyor,
ama arıza yapmıyor, şanzıman bu duruma alışıyor, zaten BMW'nin (ve diğer bi çok markanın) yağ değişimine gerek yok, yağ life time demesinin sebebi, şanzımanın aşınmasının & yağın kalınlaşmasının birbirini tolere eden durumlar olması.
çünkü şanzıman içindeki yağın motora koyulan yağ gibi sürtünmeyi ve ısınmayı engellemesi/azaltmasının yanında, şanzımanın çalışması vites büyütme/küçültme görevlerini yapabilmesi için BASINÇ oluşturma, aktarma, iletme görevi de var.
aşınmış elemanları olan ve kalılanlaşmış yağ ile çalışmaya adapte olmuş bi şanzımana, birden cillop gibi temiz, ince, akışkanlığı tam olan yeni yağ girince şanzıman dengesiz tepkiler verebiliyor, aksamalar olabiliyor, yanlış yerde/zamanda erken geç ayırıyor, yanlış yerde/zamanda erken geç kavrıyor, veya ayıramamaya kavrayamamaya, denk getirememeye başlıyor.
ben mühendis ya da usta değilim ama, işin genel özü bu
***
@Oversteer katılıyorum, bu durum manuel'de geçerli değil, çünkü manuel'de de motorda olduğu gibi yağın görevi aşınmayı ve ısınmayı engellemek kayganlık sağlamak. Manuel şanzımanda bulunan yağın basınç oluşturma, tahrik aktarma, iletme görevi yok. Onu bizim sol ayak ile sağ el hallediyor.
Manuel'in gözünü seveyim.
Geçenlerde benim arabayı satmaya karar verdim, sonra vazgeçtim, ama satılsaydı yerine manuel araç alacaktım...