Silecek neye göre,nereden alınır ?

1 serisi'nde Bosch Aerotwin Plus serisi silecekleri kullandım. İlk başta OEM kadar başarılı ancak 1 seneyi geçince maalesef sertleşti. Ankara gibi kışın buz & ayaz, yazında kuru sıcağa (bu sene 37 dereceleri gördük, arabanın 39.5 gösterdiğini biliyorum) maruz kaldığı için maalesef özelliğini yitiriyor.

OEM'ler ise 2 seneyi çok rahat çıkartıyor yalnız özelliğini yitirince yaptığı ses, camdaki atlamaları çileden çıkartıyor. O yüzden artık OEM tercih ediyorum.

Tabii fiyat olarak gayet uygunlar. Yani hemen hemen aynı fiyata geliyor. (2 senede 2 takım Bosch Aerotwin Plus ile 2 senede 1 takım BMW Logolu OEM silecek fiyatları neredeyse eşit).

Araç HB olduğu için malum arkada da sileceğimiz var. OEM silecek 3 sene gitti. Şu anda F20 Bosch Rear AeroTwin olarak geçen sileceği kullanmaktayım. Gayet iyi silmekte, bir sıkıntımız yok. Ocak 2019'da 2. senesini dolduracak.

Fakat şöyle bir handikap var. Bosch silecekler yanlış hatırlamıyorsam marka ve modele uygun olabilmesi için 4 farklı aparat ile geliyor (ön silecekler). Bu aparatları silecek koluna monte edip daha sonra sileceği taktığınızda aparat maalesef biraz yukarıda kalıyor ve yağmurlu havalarda ya da kuru havalarda cam suyunu kullandığınızda bu aparatın içine ister istemez su giriyor. Buraya giren su silme işlemi tamamlanırken camda su damlacıkları bırakmakta. Yani suyu tam olarak temizlemek için 1 - 2 kere daha sileceği çalıştırmanız gerekiyor. OEM'de aparat olmadığından böyle bir sorununuz olmuyor.

Özetle fiyatına göre kesinlikle önerebileceğim bir silecek markası. Almak istersenizde sileceksepeti'ni öneririm.

İstanbulda oturduğum için buralar kışın eksi dereceleri görmüyor zaten,o yüzden silecekler için daha elverişli koşullar var mesela Ankara'ya göre.Bu arada o aparat problemini bir sorun olarak görmüyorum,OEM markasını da daha önce duymamıştım silecekte ama ona da bakacağım.Sileceksepetini de buradan birçok kişi önerdi,muhtemelen oradan sipariş vereceğim.Çok teşekkür ediyorum cevabınız için.

İstanbulda oturduğum için buralar kışın eksi dereceleri görmüyor zaten,o yüzden silecekler için daha elverişli koşullar var mesela Ankara'ya göre.Bu arada o aparat problemini bir sorun olarak görmüyorum,OEM markasını da daha önce duymamıştım silecekte ama ona da bakacağım.Sileceksepetini de buradan birçok kişi önerdi,muhtemelen oradan sipariş vereceğim.Çok teşekkür ediyorum cevabınız için.
OEM dediği bir marka değil açılımı da 'Original Equipment Manufacturer' türkçesi de 'Orijinal Ürün Üreticisi' yani orijinal değil ama yan sanayi de değil bilindik markaların ürünlerin orijinallerle ayni olması gibi.
Yanlisim varsa düzeltin..
Edit : İmla

OEM, esas üreticinin ya kendisinin ürettiği ya da kendi belirlediği prosedürler doğrultusunda dışarıdan bir markaya ürettiği komponentler, ekipmanlar anlamına gelir.

Örnek verecek olursam, silecek konusunda BMW kendisi silecek ve silecek lastiği üretmiyor. Valeo'ya ürettiriyor (en azından F20 kasalar için böyle). Tamamen kendi istekleri doğrultusunda ve kendi istedikleri üretim kalitesi prosedürlerine uygun olmak zorunda.

Sanayiden sıfır Valeo silecek takımı alsanız da OEM ürün gibi uzun süreli gitmiyor ne yazık ki. Çünkü global ürünlerde maliyetleri düşük tutuyorlar.

OEM'i anladım,ben OEM silecek açıkçası servisinde tekrar taktırmak istemediğim için zaten kendim alayım diyorum,çünkü kendi orjinal silecekleri hakikaten kötü.Muz sileceklerin genel performansını ve kalitesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum belli başlı markalarda.

Geçen akşam Tekzen'e gittim,oradan araca uygun Inwells marka muz tipi silecekleri aldım.Şuan için sileceklerden gayet memnun oldum diyebilirim,0 zorlanma,0 ses,0 iz ve 0 damla bırakıyor cama.Bakalım ilerleyen aylarda da bu performansını koruyacak mı,konuyla alakadar olan herkese çok teşekkür ederim.Müsait bir zamanda videosunu ya da fotoğrafını atacağım.

Bende bugün inwells marka sipariş verdim. Fiyatı ikili 29tl. Bir senede 3 kez değiştirsem bile 87tl yapıyor. Bosch aerotwinler 115tl civarlarında. Ben uygun bir marka alıp sık sık değiştirmeyi daha mantıklı buluyorum.

Taunusa geçen sene migrostan silecek almıştım ilk zamanlarda iyiydi de isparta yağmurunda karında iş yapmıyor. Bana da iyi bişey Lazım orjinal ölçüsünden 1 santime kadar yüksek olsun sıkıntı yok kafasındayım. Bu yanlış mı bilmiyorum

Taunusa geçen sene migrostan silecek almıştım ilk zamanlarda iyiydi de isparta yağmurunda karında iş yapmıyor. Bana da iyi bişey Lazım orjinal ölçüsünden 1 santime kadar yüksek olsun sıkıntı yok kafasındayım. Bu yanlış mı bilmiyorum

bende öyle düşünüyorum,silecek arası pay varsa birkaç milimetre daha uzun silecekten bir zarar gelmez bence.ben yine orjinal ebatlarını aldım çünkü iki silecek arasında yeterli mesafe yoktu varsa yoksa 10mm mesafe vardı,o yüzden daha uzununu taksam muhtemelen diğer sileceğe çarpacaktı.

Bende boschların ömrü dolduğu için inwells aldım 29 tl. Deneyip göreceğim bagaja attım boschlar tükendiği dakika çıkarıp takacağım

Bence, orijinal sileceği üzerinde olan araçlar için en mantıklısı, eğer çıkartılabiliyor ise silecek lastiğini çıkarmak ve internetten bulunan ucuz yollu bir sileceğin lastiği ile değiştirmek. Ben genelde araçlarımda bu şekilde yapıyorum. Çünkü alınan sileceklerin bağlantı yerleri olsun, silecek kasası olsun çok dandikler, orijinal silecek kadar performans vermiyorlar.

Bosch marka sileceğe 120 lira fiyat aldım. Gidip yetkilide orjinal ürünü deneyeyim dedim 240 lira fiyat çektiler. Satış elemanı bile fiyatı duyunca şaşırıp ' abi sen en iyisi dışarıdan al dedi ' :D

Fikrim şu yönde, gidip arabana uygun en ucuz sileceği alırsın, bozulunca atar yenisini alırsın. Orj zaten aşırı pahalı, bosch olmuş 140 tl, daha dandikler 40₺ falan. 40₺ likten alırım her sene, misss

Fikrim şu yönde, gidip arabana uygun en ucuz sileceği alırsın, bozulunca atar yenisini alırsın. Orj zaten aşırı pahalı, bosch olmuş 140 tl, daha dandikler 40₺ falan. 40₺ likten alırım her sene, misss
Yılda iki kere al hatta, birini yazın birini kışın o zaman daha karlı bile olabilir ;)

Bosch dahil en kaliteli üründen en dandik ürüne kadar bir çok silecek kullandım, deneyimledim. Gördüğüm kadarıyla silecek ömrünü belirleyen en önemli unsurlar; sileceğin kullanım şekli, camın kondisyonu ve iklim şartları. Bunların içinden sileceğin kullanım şekli konusunda açıklanması gereken; sileceğin plastik yüzeyinin hiç bir bez veya el unsuruyla temizlenmemesi gerektiğidir. Sileceklerin plastik yüzeyine el veya bez değdiği vakit plastik ömrünü çabuk yitiriyor. Diğer bir unsur ise camın kondisyonudur; yüzeyinde kılcal çiziklerin, minimal taş eziklerinin yahut kir ve pisliğin çok olduğu cam yüzeyde kullanılan en kaliteli silecek bile fazla geçmeden bozulabiliyor.

Özellikle HB karoserli araçlarda fark ederseniz az kullanımına rağmen arka silecek daha çabuk yıpranabiliyor, ses, cızırtı yapıp cam yüzeyine tam oturmayabiliyor. Bunun en önemli sebebiyse ön camdan farklı olarak HB araçların kötü hava koşullarında yerde bulunan tüm kiri bagaj dahil arka cama komple atmasıdır. Silmek için çalıştırdığınızda da bu ufak kirler arka camda kılcal çiziklere, sileceğin plastik yüzeyinde ise deformasyona sebep oluyor. Velhasıl en kaliteli marka olarak görülen Bosch'un bile uzun süre ideal çalışması için bahsettiğim şartların da ideal seviyede olması gerek.

Sileceği temizlemek neden kötü olsun yahu, üzerine yapışan sert partiküller camla temas ettiğinde iyice yıpratır sileceği.

Dandik sileceği de neye göre alacağımı bilemiyorum açıkçası. Aracın üstündeki Bosch'ları almadan evvel 30-40 liralık dandik bir silecek aldım sanayiden. Daha aracın üstüne takar takmaz cart curt ses çıkarmaya başladı. Bozuldu diye çıkardığım sileceklerden daha çok ses yapıyordu. Bu dandik sileceği de o yüzden neye göre seçeceğimi kestiremiyorum.

Sileceği temizlemek neden kötü olsun yahu, üzerine yapışan sert partiküller camla temas ettiğinde iyice yıpratır sileceği.
Onu sadece suyla temizleyeceksin, üstünde ki pislikleri suyla gidereceksin. Tazyikli suyu tut olsun bitsin. Silecek plastiği oldukça hassas malzemeye sahip. Herhangi bir bezle silmeye kalktığında çabuk deforme oluyor.