Siyah Film serbestliği Hakkında

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan alfhonso
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

alfhonso

Hakan BIÇAK
İnfazcı
Yönetici
Admin
24,777
35
Marka
Mercedes
Malum cam filmleriyle ilgili epey karmaşık fikirler var. Ancak bir süredir bazı cam filmleri yasal hale gelmişti. Bugün bu konuya dair dolaşan bi haber var.
Link : Siyah cam filmi yasal mı? İşte merak edilen sorunun cevabı

Haber içeriği;

Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. 6 ay önce Resmi Gazete’de yayınlanan ve bugün yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Yönetmeliği ile birlikte, araçlara cam filmi taktırmak artık serbest oldu. Şimdiye dek yasak olan ve taktıranlara ceza kesilen uygulamanın son bulduğunu söyleyen Avukat Cevat Kazma, yönetmelikte ilgili maddede bazı şartların olduğunu açıkladı.

Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi. Ancak yönetmelikte, hem araç sahipleri, hem cam filmi üreticileri hem de uygulamayı yapan işyerleri için bazı şartlar bulunuyor. Sadece standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin kullanılmasının mümkün olacağını vurgulayan Avukat Cevat Kazma, araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamayacağının altını çizdi. Yapılması halinde kesilecek ceza miktarının 189 TL olacağını ve itiraz edilemeyeceğini ifade etti.

Cam filmi üreticileri ve uygulama yapan işyerleri için de bazı şartların olduğunu belirten Cevat Kazma, "Cam filmlerinin üretiminde PVC malzeme kullanımı yasak. Ayrıca uygulama yapılırken kullanılan yapıştırıcı malzemenin akrilik esaslı olması ve uygulamanın cam panellerin iç yüzüne yapılması zorunluluğu bulunuyor" dedi.

Bir çok kez dava konusu olmuştu
Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, ceza kesilir, kesilmez tartışmaları bir çok kez mahkemeye de taşınıyordu. Balıkesir’de bir sürücü, aracın ön camında film olmadığı ve görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmiş ve Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu. İstanbul’da da bir kadın sürücüye, cam filmi nedeniyle trafik cezası kesilmiş, kadın sürücü trafikte tacize uğradığını gerekçe göstererek cezanın iptal edilmesini sağlamıştı.

Bu mevzu daha önce de gündem olmuştu. Bu konuda atlanan noktayı merak edenlere açıklamaya çalışayım;

Cam filmi mevzusunda Sanayi ve Ticaret bakanlığının çıkarmış olduğu yasa ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin maddelerinde bazı söylemler bulunuyor. Şöyle ki;

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı diyor ki, Motorlu Araçlar ve Römorklarının Emniyet Camları ve Cam Malzemeleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (92/22/AT)” ve gerekse eşdeğeri olan “Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun R43 sayılı Regülâsyonunda” tüm camların uyması gereken teknik şartlar belirtilmiştir. R43 Regülâsyonunun 2.13.1 ve 2.18.2 maddelerindeki tariflerin kapsamında olmayan emniyet camının; ışık geçirgenliği % 70’in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve buna Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ulusal tip onayı alınması gerekmekte olup, tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır. Bu itibarla, araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63.maddesinde ise; taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

Şimdi bu iki açıklamaya bakıldığında anlaşılıyor ki Sanayi Bakanlığı mevzuata uygun olan filmli camlar kullanılabilir diyor, Karayolları Yönetmeliği ise görüntüyü değiştirecek seviyede renkli cam kullanılamaz. Bu noktada bakıldığında, Sanayi Bakanlığı'nın onayladığı bir renkli film görüntüyü değiştirecek yahut aracın iç görüntüsünü kısıtlayacak düzeyde değil. Ama bunun denetimini ve kararını kim yapıyor ? Seni durduran trafik polisi. Sen trafik polisine bu filmler Sanayi Bakanlığı'nca onaylı diyorsun, trafik polisi de sana diyor ki Karayolları yönetmeliğine tabiyim ve yaptırdığın film uygulamasının görüntüyü bozacak düzeyde olduğunu tespit ettim. Bu yüzden sana cezai işlem uyguluyorum. Yani burada işin ucunu açık bırakan şey, aracın içinin görünürlüğünün tespit edilmesinin Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Sanayi Bakanlığı'nın maddelerindeki uyuşmazlıktan dolayı trafik polisinin insafına bırakılmış olması.

Trafik polisi sana eğer gıcık olduysa, o gün canı ceza yazmak istiyorsa, camlarındaki film için ' Karayolları yönetmeliğinin 63.maddesi gereği camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede olduğunu tespit ettim. Ben cezayı yazayım, sen istersen itiraz edersin ' diyor. Bunu tabii ki her memur yapmıyor. Fakat camların görüntüyü değiştirecek ya da etkileyecek seviyede olduğunun tespiti trafik polislerinin insafına bırakıldığı için canı isteyen memur canı istediği gibi hareket ediyor. Kimisi ceza yazmıyor, kimisi kıllık yapıp yazıyor.

@CenkGs yine ilgili kanunun net olmayışından kaynaklı yani. Dava açıp geri döndürenler çok fazla tamam ama o kadar uğraşmayı da herkes istemez. İlginç işler.

@CenkGs yine ilgili kanunun net olmayışından kaynaklı yani. Dava açıp geri döndürenler çok fazla tamam ama o kadar uğraşmayı da herkes istemez. İlginç işler.
Aynen öyle. Eğer camın gerçekten mevzuata uygunsa dava açtığında kesin kazanıyorsun. Ama trafik polisi de diyor ki ben Karayolları Yönetmeliğini uygularım. Bu yönetmelik ile Sanayi Bakanlığı'nın maddesi senkron olmadığı için trafik polisi cezayı yazarım sen git uğraş havasına giriyor eğer canı istiyorsa. Yoksa cam filmi mevzuata uygun olduğu müddetçe kullanılabiliyor.

Aynen öyle. Eğer camın gerçekten mevzuata uygunsa dava açtığında kesin kazanıyorsun. Ama trafik polisi de diyor ki ben Karayolları Yönetmeliğini uygularım. Bu yönetmelik ile Sanayi Bakanlığı'nın maddesi senkron olmadığı için trafik polisi cezayı yazarım sen git uğraş havasına giriyor eğer canı istiyorsa. Yoksa cam filmi mevzuata uygun olduğu müddetçe kullanılabiliyor.

Bizim arkadaşın arabada arkalarda film var, ama baya ince. Görüşü hiç etkilemiyor zaten. Muayenede hafif kusur olarak yazmışlar :)

Bizim arkadaşın arabada arkalarda film var, ama baya ince. Görüşü hiç etkilemiyor zaten. Muayenede hafif kusur olarak yazmışlar :)
Muayene de ayrı telden çalıyor. Sen gidip cam filmini yaptırırsın, Bakanlıktan da onaylı olduğunu belli mercilerden de onaylatıp uygundur kağıdını alıp torpidoya atarsın, polis durdurunca ' bak Bakanlık onaylı ' dersin, muayenede de kağıdı gösterirsin olur biter. Aslında böyle olması gerekiyor ama camların uygun olduğuna dair herhangi bir resmi evrak alınıyor mu, böyle bir yazılı beyan uygulaması var mı bilmiyoruz. Böyle olunca herkes ayrı makamdan şarkıyı söyleyip duruyor.

Muayene de ayrı telden çalıyor. Sen gidip cam filmini yaptırırsın, Bakanlıktan da onaylı olduğunu belli mercilerden de onaylatıp uygundur kağıdını alıp torpidoya atarsın, polis durdurunca ' bak Bakanlık onaylı ' dersin, muayenede de kağıdı gösterirsin olur biter. Aslında böyle olması gerekiyor ama camların uygun olduğuna dair herhangi bir resmi evrak alınıyor mu, böyle bir yazılı beyan uygulaması var mı bilmiyoruz. Böyle olunca herkes ayrı makamdan şarkıyı söyleyip duruyor.

bildiğim kadarıyla yok abi, sadece belirli marka model cam filmlerinin bakanlıktan kendi aldıkları sertifikalar var. Onların birer nüshasını bulundurabilirsin. Orda da yine başa dönüyoruz az önce bahsettiğin gibi polis ben bakanlığa değil karayolları mevzuatına bakarım der :)

bildiğim kadarıyla yok abi, sadece belirli marka model cam filmlerinin bakanlıktan kendi aldıkları sertifikalar var. Onların birer nüshasını bulundurabilirsin. Orda da yine başa dönüyoruz az önce bahsettiğin gibi polis ben bakanlığa değil karayolları mevzuatına bakarım der :)
Aynen öyle. Karayolları mevzuatının güncellenmesi gerekiyor. En azından Bakanlık onaylı cam filmlerinin kullanılabilir olduğunu belirten bir ibare lazım ki vatandaş gider filminin onaylı olduğunu en azından tescil ettirmeye çalışır. Ama maddenin içeriği kısır olunca nereye çeksen oraya gidiyor. Burası Türkiye işte :)

1 sefer filmli araba kullandım. Ne aynayı görebiliyorum ne de dikiz aynasına bakabiliyorum. Bence çok saçma bir şey. Arka camlara yaptırılabilir ama önde çok tehlikeli..

Bir kaç yerden okuduğum kadarıyla ; Llumar,3M,Ziebart'tan şaşmamak gerektiği gibi bir izlenimim oldu
Sonax'ta hangi marka yapıyorlar ?
ASWF markası. Ben de geçen sene yaza girmeden yaptırmıştım, şimdilik hiçbir sorunla karşılaşmadım. Üstelik ön camlarda açık olmasına rağmen güneş direkt vurduğunda bile rahatsız etmiyor. Tavsiye ederim Sonax'ı.

Aynı durum benim arabada da var. Zamanında muhtemelen siyah olarak çekilen cam filmi şu anda mor. Siyah tonu filan değil, resmen mosmor. =) Öyle içeriyi karartma, dışardan kamuflaj gibi fonksiyonları kesinlikle kalmamış. Ona rağmen hafif kusur yazılıyor

Bakanlık, belli özelliklere sahip filme onay veriyor. Polis, bizim mevzuatlarımıza göre istediğimde ceza yazarım diyor. Mahkeme, yazılan cezayı usulsüz bulup cezayı kaldırıyor. Ardından muayeneye gidiyorsun kusur yazılıyor.

Penguen, uykusuz karikatürü falan mı okuyoruz ? Fıkra falan mı bu ? Bu nasıl devlet sistemi ki kimsenin birbirinden haberi yok. Aynı mevzuya her kurum farklı uygulama getiriyor olan yine vatandaşa oluyor.

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...