Tercih yapacaklar ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mimarım. Mezun çok, inşaat piyasası çok kötü. Kesinlikle istediğini bulamazsın. İstersen çok daha detaylı yazarım.
Beni hayallerimden soğutma abi:( Abim mimarlık son sınıf, babam inşaat teknikeri, dedem inşaat ustası yani anlayacağın hep inşaat işleri içinde büyüdüm. Abimle birlikte büro açmak gibi bir hayalimiz var. Zahmet olmazsa detaylı bir yazını isterim.

Beni hayallerimden soğutma abi:( Abim mimarlık son sınıf, babam inşaat teknikeri, dedem inşaat ustası yani anlayacağın hep inşaat işleri içinde büyüdüm. Abimle birlikte büro açmak gibi bir hayalimiz var. Zahmet olmazsa detaylı bir yazını isterim.
Kendi işinizi yapacaksanız, özellikle uygulama ise bir nebze daha iyi. Ben kısaca yazayım.

1- Uykusuz geceler
2- Daha fazla uykusuz geceler.
3- Uykusuz kalıp yaptığın maketin çöpe atılması, parçalanması ve işiteceğin hakaretler.
4- Mimarlık sadece çizim değildir. Bu işin algısı, felsefesi, tarihi bir sürü kapsamı var.
5- Hocalarınla aranı iyi tutmazsan bittin, ciddi anlamda bittin.
6-Üniversite sınavına 1 çalışıyorsan, bu okuldan mezun olmak için 2 çalışacaksın.
7- Maketi, maket malzemesi, kalemi, bilgisayarı, çıktısı ciddi paradır.
8- Abin mimarsa zaten uykusuz gecelerini görürsün.
9- Şantiyede müşterisi ayrı dert, müşterisi ayrı derttir.
10- İş almak için 50 takla atarsın, işi yaparken 500 takla atarsın, paranı almak için 5000 takla atarsın :D Türk insanın ödeme ahlakı yok, işler hep birbirini kazıklama üzerine yürüyor.
11-Çok çalışırsın, az kazanırsın.
12- Türkiye'de ciddi anlamda mimarlık yapan kişi/ofis sayısı bana göre 10'u geçmez. Gerisi müteahhitlerin oyuncağı ne yazık ki.
Başka bir sürü sebep sayarım. Ama yine de güzeldir mimarlık hakkını vereyim. Yapılabilecek en güzel mesleklerdendir. Tasarladığın, düşündüğün bir şeyin yapıldığını görmek inanılmaz keyifli bir şey, zehirleyici hatta.

Nutuk çekiyor diye düşünenler olacaktır da size gördüklerimi/yaşadıklarımı aktarayım, belki yardımcı olur. Tabi her şey için geç değilse..
32 yaşındayım, 10 yıl farklı sektörlerde farklı iş deneyimlerim oldu..
Günümüzde gördüğüm en büyük problem kalifiye eleman eksikliği. Herkes beyaz yakalı olmak istiyor, kimse bir mesleği kendine yakıştıramıyor veya mavi yaka olmak cazip gelmiyor. Halbuki beyaz yaka dediğimiz olguyu da bize dayatan kapitalist sistem, yani bir şey olduğun yok. Sen sistem o şekilde olmanı istediği için öylesin. Şöyle bir gerçek var ki 10 mavi yakalıya 1 beyaz yakalı düşmesi gerekirken günümüzde bu oran neredeyse tam tersi..Dolayısıyla artık meslek bilen, elinde bir işe yatkınlığı olan adamlar çok daha değerli..Bankada çalışan bir tanıdığım diyor ki üstü başı yırtık metro işçisi geldi maaşını çekti 6k. Ben burada 2k'ya eşek gibi çalışıyorum. E dedim güzel kardeşim senin yaptığın işi herkes yapabilirken onun yaptığı işi herkes yapamıyor, belki ondandır ?

Üniversite kazanamayan kişiler bir şekilde okuma hevesiyle gidip özel üniversitede okuyor. Ortalıkta niteliksiz o kadar özel üniversite var ki adam gidip 4 yılını heba ediyor. Tıp bile özel üniversiteye kadar düşmüş, rezalet. O özel üniversitede bir güzel gazlıyorlar sen aslansın, kaplansın, 2 seneye müdür olacaksın 5-6k maaş alacaksın. Dışarıda öyle bir hayat yok maalesef. Ben mühendislik okudum..Eeee ? Sonuç asgari ücret...Adam işe başladığında ilk hayal kırıklığını böyle yaşıyor..

Günümüzde ekmek aslanın ağzında veya midesinde değil direk sindirim sisteminde..Kendinizi okuduğunuz bölüm dışında çok daha farklı alanlarda geliştirirseniz hayatta çok daha fazla şansınız olur

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...