Bana giren çıkan yok beyler, ben zaten hep 50 liralık alıyorum.
Böyle mi yapılıyodu bu ya?
Böyle mi yapılıyodu bu ya?
bak şimdi senin lüks diye nitelendirdiğin araçlar avrupada herkesin ulaşabildiği orta seviye araçlar yani lüks değil kaliteli araç yani ne yapalım kaliteli güçlü araçlara binmeyelim mi her bmw mercede audi bize uygun değilmi haketmiyormuyuzBen ispanyayı gezdim Türkiyedekinin yarısı kadar bile lüks araç görmedim, devlet biraz da bu konuda haklı arkadaşlar, ayağımızı yorgana göre uzatmıyoruz.
Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
zaten sorun şurda aslında kazandığımız paralarla çok daha iyi araçlara binebiliriz lakin bizim bu araçlara binememizin sebebi vergiler varıpta arapla gibi supercarlar peşinde koşmuyoruz koşamayızda bütçemiz ona el vermez ama varıpta bi 3.20 5.20 c180 bunlarla bir tutmamak lazımKardeşim çoğu konuda haklısın bende barcelona ve madridi gezdim, hızlı trenede bindim bisikletlede gezdim. Türkiyedeki ulaşımın yetersizliğide doğrudur, ama bu bizim lüks araçlara olan düşkünlüğümüzü açıklayamaz yada haklı çıkaramaz. Sorun ulaşım ise A, B segment küçük motor araçları yada motorsikleti alırsın. Malesef kazandığımız ile orantılı araçlar almak istemiyoruz, lükse düşkünlüğümüz var aynı araplar gibi, araplar kadar paramız da yok durum daha vahim.
Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İmkanı olan için merso c180 alıp 2 ay sonra satip 23-25 bin kâr yapma firsatı.şu anda 39bin liralık bomboş dacia sandero 1.2 benzinli manuel ile 103 bin liralik bmw 1.18 in vergi oranı aynı. Bu adil degil bence de ama bunun çözümü bmw nin vergisini artirmak yerine, HALKÇI bir yaklasimla gariban arabasi dacianin vergi oranini dusurmek olabilirdi. adaletsizlik boyle de giderilebilirdi. ama demek ki hedefleri adaletsizligi gidermek degil devletin gelirini artirmak.
bence 1.6 litrenin altinda olup bugün kü fiyatı 95 bin tl üstündeki arabalarin vergi oraninin 45, 60bin 95bin arası yüzde 40, 60 bin tl altındaki araclarin vergi orani ise 35 olmalı. Seçim vakti bu ve ya buna benzer birseyi vaadeden partiye oyumu verebilirim.
![]()
Arz talep eğrisi ile cari açığın ne alakası var?Cari açığın döviz ile alakası nasıl yok ya bana bi açıklar mısınız şuan ki durum siyasal ve çevremizde yaşanan olaylardan ama serbest piyasa ekonomi olan ülkelerde fiyatı arz talep eğrisi belirler ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı yatırımcı para getirmiyor bize bu da kuru fırlatıyor ve amerikanın parayı çağırmasından dolayı Dünya'da kıtlık var.
![]()
Bu da arz talep grafiği bilmeyenler için.
Basitçe şöyle sen döviz arıyosun ama arz kısıtlı bulamadıkça fiyat artıyor. Normalde yabancı yatırımcının parasını kullanıyosun o da gelmeyince fiyatlar uçuyor.Arz talep eğrisi ile cari açığın ne alakası var?
Cari açık ile dövizin ne alakası var?
Cari açık ile yabancı yatırımcının ülkeye gelmesi arasında nasıl bir bağ var? Bu durum kuru niye fırlatıyor?
1) Arz talep eğrisi cari açık, döviz gibi işlemler için kullanılmaz. İnsan istekleri sonsuz, dünya kaynakları sınırlıdır. Arz talep eğrisinin bir kolu fiyat bir kolu miktarı gösterir. Yani X fiyat ile Y kadar adette ya da miktarda ürün alınıp alınmaz mı gibi şeyler konuşulur.
2) Cari açık ile döviz arasındaki ilişkiyi yazdım. Ancak ve ancak bir kriz ortamında dövizin bir gecede fırlaması ile olur. Onun dışında dövizle cari açığın bir alakası yok. Türk Lirası konvertibl bir paradır yani yurtdışında karşılığı olan, dövize çevirebileceğin bir paradır. Dövizle uğraşmak istemiyorum dersen müşterinle TL ödeme üzerinden anlaşırsın.
3) Yabancı yatırımcının ülkeye gelmemesi ile kurların fırlaması arasında zerre kadar ilişki yok. Yabancı yatırımcının ülkeye gelmesini devlet neden istiyor? Vergi alacak çünkü. Babasının hayrına, cari açığı kapatacak ya da dövizi düşürecek diye değil. Ona bakarsan Renault'un fabrikası var Bursa'da. Böbürleniyor bazı sığırlar ihracat yapıyoruz bilmem ne diye. Ulan kazanan son kertede yine Renault. Sen ihracat yapıyorsun da o para benim ülkemde kalmıyor ki!
Cari açık ihracat miktarının ithalat miktarından az olmasıdır. Aradaki farkı TL bazında da ele alabilirsin, döviz bazında da ele alabilirsin. Senin dediğin olay atıyorum geçen sene iPhone 3.500₺ iken bu sene 4.000₺ oldu, döviz ile alakası var. Hiçbir alakası yok. Geçen sene aynı dönem dolar 2.95 falandı. Bu sene 2.99 idi.yani aradaki fark 500₺'ye sebep olacak bir fark değil. Devletinin yapmış olduğu vergi zamlarından kaynaklı.
Her neyse arkadaşlar burası ekonomi forumu değil. ÖTV sistemini vergileri eleştirin eleştirecekseniz. Biz neden devletin bu politikayı uyguladığını söylüyoruz.
Bunu söylememe gerek yok zaten şu an olan bu. Zaten cümlemden o anlam çıkıyor. Olabildiğince özet geçmekti maksadım. Sıfır araç satışları her yıl artıyor. 1 yıl evvel ondan önceki yıl alınan lar daha öncesi bunlar nereye gidiyor işte sokaklarda eski araba neredeyse kalmadı. İnsanlar bankalara borçlu halde. Sebebide faizler düşük ve banka batar korkusu yaşamadan kredi çekiyor varsa parası yatırıyor değerlendirebiliyor. Bu işi daha iyi yapacağına inandığım bir kişi göremiyorum çok kısır bir siyasetimiz var ama dediğim gibi ben siyasi parti gözüyle değil devlet olarak bakıyorum. imf den gelecek 500 milyon dolara sevinip bizleri sokaklara kutlamalara döken, memurunun maaşını ödeyemeyen bir hükümet varken de ben ya da ailem isyan etmedik. Yeterki devlet var olsun dedik. Zira artvinden ığdırdan ya da edirneden ötede bizi kabul edecek kimse yok. Ayrıca yineliyorum, olaylara hep arabanın penceresinden bakmayın. İnin bir çarşı pazar gezin. Meyve sebze fiyatlarına bakın. Almanyada yaşayan tanıdık bir ablam var tek başına 2 evlat büyütüyor. Ailevi sebeplerden dönemiyor buralara. 1 kilo meyve için (adını hatırlayamadım) 4 euro ortalama ücret ödediklerini, gelirlerinin yarısının gelir vergisi olarak kesildiğini, eve aldıkları ikinci televizyondan dahi vergi alındığını, kiraların bura ile kıyaslanamayacak kadar yüksek olduğunu ve ev satın aldığında arsasına sahip olamadıklarından filan bahsetti daha bir sürü şey. Ama tabi orda bmw ler ucuz yakıt ucuz. Bizde de bunlar ucuz olsa herşey güllük gülistanlık olmaz. Herkesin doğrusu farklıdır. Benim gibi düşünün demiyorum buna hakkımda yok. Ama devletinize isyan etmeyin isterim gönülden.@PULAT aslında insanlar isyan etmekte haklılar. Siz de bence biraz sapla samanı karıştırmışsınız. Köprüleri savunurken "geçmişte yoktu şimdi var" diyorsunuz ama araba alırken "eskiden alamıyorduk ama şimdi alabiliyoruz" diyemiyorsunuz. Nedenini düşündünüz mü? O zamanlar bir gecede olan şeyler şu anda sürekli oluyor da ondan.