Dikkat ÇekenlerHaberler

Kış günlerinde akünüzü canlı tutmanın yolları




Etkisini yavaş yavaş göstermeye başlayan soğuk kış günlerinde otomobillerimizin kalbi olan aküyü olabildiğince sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek gerekiyor. Yeni ya da eski fark etmeksizin uzun süre boyunca yorulan aküler yarı yolda bırakabiliyor. Peki bu kadar önemli olan aküleri nasıl canlı tutabiliriz? Dilerseniz aşağıdaki tavsiyelere hep beraber göz atalım.

1-) Aracınızı aralıklarla çalıştırın.

Aracınızı her ne kadar kullanmasanız da otomobillerin elektronik devreleri stand-by modunda aküyü yorar. Motorunuzun çalışır durumda olması halinde akünüz şarj moduna geçecektir. Kış günlerinde otomobilinizin motorunu 5-10 dakika çalıştırmanız halinde akünüz kendini toplayacaktır.

2-) Çalışan gereksiz ekipmanları kapatın.

Kalorifer, silecekler, far ve radyo gibi ekipmanlar aküye gereksiz bir yük bindirmektedir. Eğer elektronik ekipmanları ihtiyacınız olduğunda çalıştırırsanız akünüz boşalmayacaktır.

kış-akü(2)

3-) Akünüzün saf su seviyesini kontrol edin.

Aküler araç çalışmadığında da aktif olduğu için her daim kontrol altında olmalıdır. Eğer içindeki elektrolit azalmışsa ve bunu fark etmezseniz marşa basmanız durumunda akünüz maalesef bozulacaktır. Bu yüzden akü kapakçıklarını açıp sıvı seviyesini kontrol etmenizi, eğer elektrolit seviyesinde azalma varsa saf su takviyesi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

4-) Aracınızı kapalı mekanda tutmaya özen gösterin.

Kapalı mekandaki sıcak hava akünüzün donmamasını sağlayacaktır. Bu yüzden aracınızı çok soğuk havalarda kapalı garajda ya da otoparkta tutabilirsiniz. Eğer öyle bir imkanınız yoksa branda ile soğuğun direk temasını bir nebze de olsa önleyebilirsiniz.

5-) Gösterge ışıklarını kontrol edin.

Gösterge ışıklarının parlaklığı normalden az ise akünüzün ömrü bitiyor olabilir. Ayrıca gösterge panelinde akü ışığı sürekli yanar konumdaysa bu da akü ömrü için tehlike çanlarının çaldığına işaret olabilir.

6-) Stop ederse sürekli marş yapmayı denemeyin.

Aracınız olur da yolda stop ederse ya da hiç çalışmazsa bir iki denemeden fazlasını yapmayın. Eğer ısrarcı olmaya devam ederseniz akünüz geri dönüşü olmayan bir yola girecektir. Bu durumda gördüğünüz ilk araçtan aktarma istemeniz kısa süreli bir çözüm olarak fayda verecektir.

kış-akü(3)

7-) Yolda kalırsanız önce güvenlik!

Yukarıdaki maddeleri denediyseniz ve olur da derdinize çare bulamadıysanız akü değişimi sizi bekliyor. Panik yapmayın, yolda kaldıysanız etrafınızdaki kaslı gençlerden arabanızı yol kenarına itmeleri için yardım isteyin ve eski akünüzü yavaşça yere bırakın! En yakın sanayi sitesinin yolunu tutarken depozito için eski akünüzü yanınıza almayı unutmayın.

Herkese bilinçli sürüşler..

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kaç para ulen bi akü 😀 150-200 kaat, yarım depo benzin parası, en kötü 3 sene idare eder…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu