Haberler

BMW’den aynasız i8 konsepti




Dünyanın dört bir yanından teknoloji meraklılarının gözlerini diktiği Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) devam ederken, otomobil üreticileri ilerleyen teknolojiye nasıl ayak uydurduklarını gözler önüne seriyor.

Las Vegas’ta gerçekleşen etkinlikte önce i Vision Future Integration konseptini tanıtan BMW, bu kez i8 Mirrorless ve i3 Extended Rearview Mirror konseptlerinin örtüsünü kaldırdı.

i8 Mirrorless konseptiyle başlayacak olursak, görünüşte basit ancak uygulamada oldukça karmaşık bir mühendislikle i8 modelinin yan aynalarını iki farklı geri görüş kamerasıyla değiştirip bunları aerodinamik olarak optimize edilen ayna benzeri tutuculara yerleştiren Almanlar, arka camın üst merkezine de üçüncü bir geri görüş kamerası eklemiş.

Bu üç kameradan gelen görüntüler geleneksel dikiz aynasının yerini alan yüksek çözünürlüklü ekranda tek bir görüntü içerisinde birleştirilerek görüntüleniyor. BMW’ye göre ortaya çıkan görüntü geleneksel dikiz aynası ve yan aynalara göre daha geniş bir görüş açısı sunuyor.

Geleneksel dikiz aynasının yerini alan ekran sayesinde gerekli durumlarda uyarı sinyalleri de bu ekran üzerinden görüntülenebiliyor. Bir örnek vermemiz gerekirse, ayna otomobilin seyrettiği şeride girmek üzere hamle yapan araçlar hakkında sürücüyü uyarıyor.

i3 Extended Rearview Mirror konseptine geçtiğimizde ise aynı teknolojinin biraz kırpılmış versiyonuyla karşılaşıyoruz. Kullanılan teknolojileri anlatırken i8 Mirrorless konseptindeki kadar detaya inmeyen BMW, i3 konseptinin tavanına yerleştirilen bir kameradan alınan görüntülerin dikiz aynasına aktarıldığını ve bu uygulamanın sürücünün görüş açısını “belirgin bir şekilde” arttırdığını açıkladı.

Aynaların yerini kameralara bırakması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu teknoloji ne kadar gerekli? Lütfen yorumlar bölümünde bizimle paylaşın.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Bence hem saçma bi fikir, hemde saçma bi tasarım olmuş bence. O kameranın önüne toz toprak çamur geldiğinde ne olacak, yan aynalar aerodinamik açıdan hep sıkıntı çıkarır madem ayna koymayacaksın o kameraları tavana bi yere yerleştir, bmw mühendisleri çalışmış ama boşa çalışmış bence.

  2. Aynasız concept daha once yapilmisti hemde yillar once… Hatta arac kar yaginca tek bir tepe olarak gorunuyordu.

  3. need for speed hız tutkusu filmin de çok şahaneydi, yakında seri üretim yapar bmw hazır olun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu