Son yıllarda hükümetlerin çevreci adımları sıklaşıyor. Nisan ayında Hollanda hükümeti benzinli ve dizel otomobil satışlarının 2025’ten itibaren yasaklanacağını açıklamıştı. Bundan birkaç sene önce Alman hükümetiyse, 2020 sonuna kadar Almanya yollarında bir milyon elektrikli otomobil sayısına ulaşma hedefini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra pek bir hareketlenme görülmedi ve bunun bir hayal olarak kalacağı düşünülüyordu ki hükümet harekete geçti. Kabinenin onayladığı yeni teşvik paketiyle, elektrikli veya plug-in hibrit otomobil alacak olan şahıs ve şirketlere önemli vergi muafiyetleri ve destekler getirildi.
1 milyar avro bütçe ayrılan planın getireceği teşviklerin, otomotiv endüstrisini daha ekonomik otomobiller sunma konusunda yüreklendirmesi bekleniyor. Ayrıca, projenin 300 milyon avroluk kısmı tamamen şarj istasyonları için ayrılmış durumda.
Müşteri teşvikiyle, elektrikli otomobil alanlara 4000, plug-in hibrit almak isteyenlere ise 3000 avroluk destek sağlanacak. Bu 1000 avroluk farkın yeterli bulunmaması ihtimaline karşı, elektrikli otomobil kullanıcılarının 10 yıl boyunca tüm motorlu taşıt vergilerinden muaf olması planda yer alıyor. Önceki mevzuatta ise bu muafiyet 5 yıldı.
Hali hazırda Alman yollarında 45 milyon motorlu taşıt bulunuyor (Türkiye’de yaklaşık 20 milyon) ve bunların yaklaşık 50 bini elektrikli ve plug-in hibrit otomobiller.
Elektrikli otomobillerin bu kadar pahalıyken belli bir başarı yakalaması zor görünüyor, yani batarya gibi pahalı teçhizatların ucuz yolu bulunmadan sayı büyük bir yere varamayacak. Böylece, 2020’ye gelindiğinde Alman hükümetin hedefi tutmamış olacak, ancak 1 milyon olmasa bile 400 bin elektrikli ve hibrit otomobilin o tarihe kadar yollara çıkacağı öngörülüyor. Bu da bir başarıdır elbette. Peki, ülkemiz bu konuda neler yapacak, nerelere gelecek? İlerleyen zamanlarda göreceğiz.
Bizde extra vergi koyarlar birak tesviki. Saray a harcanan parayi Elon. Musk a tesvik ve yatirim olarak kullandirip , yakin cevremizdeki tum ulkelere ihracat yapar, memlekette altyapi ve yetismis elemana sahip olur ,gelecekte elektrikli otomobilde soz sahibi ulkelerden olurduk. Ama nerde o vizyon. Varsa yoksa beton komisyon.
Bizim memlekette bırakın az da olsa bir ücreti olan elektriği,su ile çalışan araba icat olsun devlet yetkilileri hemen su vergisini getirirler.Bütçelerin gelir kısmının büyük kısmı akaryakıt ve taşıt vergilerinden oluşan ülkede elektrikli oto olsa ne olmasa ne.
koskoca devlet yeniliklere ayak uydurmaya çalışıp, özel sektöre yardımcı oluyor. bizde ise arpalamayan özel sektöre çöküyolar.